Orbán megint odaszólt Simornak

Vágólapra másolva!
Itt kell adózni, ez elvi kérdés - jelentette ki Orbán Viktor hétfői sajtótájékoztatóján, amikor a jegybank - egykori ciprusi cége miatt a Fidesz által többször támadott - elnökéről kérdezték. Simor András vasárnapi közleményében együttműködést ajánlott az új kormánynak.
Vágólapra másolva!

Az ország kormányzati-pénzügyi vezetőitől az emberek azt várják, hogy ne vonják ki magukat a törvények hatálya alól - mondta Orbán Viktor hétfőn újságíróknak a jegybankelnökkel való közös munkára vonatkozó kérdésre.

"Együtt sírunk, együtt nevetünk. Itt kell adózni" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, ez elvi kérdés, nem pedig személyes kérdés, nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének kérdése.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP által megnyert országgyűlési választás második fordulója utáni napon tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján az MNB-ről szólva azt mondta: szeretnének büszkék lenni az intézményre, az "nem offshore-lovagok szálláshelye" - ezzel utalva arra, hogy Simor András jegybankelnöknek korábban cipruson volt cége.

Simor András már a monetáris tanács múlt hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem mond le. Vasárnapi közleményében pedig azt írta, noha személye és azon keresztül a Magyar Nemzeti Bank a politikai kampány részévé vált, folytatja a szakmai munkát az elkövetkező három évben, ameddig az elnök mandátuma tart.

Simor együttműködést ajánlott a jegybank nevében a kormánynak, egyszersmind kijelentette: "Nyelvi lelemények nem fedhetik el az igazságot: nincs és nem volt offshore cégem, amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezetem". Korábban azzal védekezett, hogy Ciprus nem adóparadicsom, hanem az Európai Unió tagja.

Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes az MTV A szólás szabadsága című műsorában azzal reagált minderre, hogy a választások után le fognak ülni tárgyalni a jegybank elnökével, hogy megbeszéljék, "merre van a közös jövő", melyek azok a pontok, amelyekben egyetértenek, és melyek azok, amelyekben nem.

A jegybankelnök esetleges elmozdításáról korábban több elemző is azt mondta, hogy rossz üzenete lenne, így lejtőre küldhetné a magyar piacokat és a forintot. A Fidesz nagyarányú győzelme és a kormánytól várt jelentős reformok miatt azonban az [origo]-nak nemrég nyilatkozó elemzők többsége szerint változott a hangulat, nem Simor személye a legfontosabb a munkáját egyébként többnyire elismerő befektetők számára.

Akadnak ugyanakkor szakértők, akik szerint "rossz hír a forintnak" a Simor elleni támadás. A múlt héten a forint először nagyot gyengült, aztán összeszedte magát, de az árfolyamot a piaci reakciók szerint elsősorban a görög válság fejleményei alakították.