32. Marsal Attila - Surakarta, Indonézia

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Indonéziából jelentkezik Marsal Attila, és Surakartáról mesél.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A feleségemmel együtt utaztunk ki Pécsről. Egy évre kapott állást a Közép-Jávai Sebelas Maret Egyetem Irodalom és Művészeti Karán, hogy sokszorosító grafikát, modell utáni rajzolást és nyugati művészettörténetet tanítson. Mindezek mellett kutatást végez a doktori dolgozatához, ugyanis részt vesz a Pécsi Tudományegyetem DLA-képzésében. Én az indonéz nyelvet tanulom, mivel érdekelnek az itteni üzleti lehetőségek. Olyan kapcsolatokat építek ki, melyeknek később hasznát vehetem.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Surakarta, illetve ahogyan a helyiek becézik Solo 500 ezer lakosú város Közép-Jáván. A Mataram királyság központja volt a tizenhetedik században. Az egyik legősibb királyi városként két szultáni palotával rendelkezik, az egyik a Surakartai Kraton a másik a Mankunegara Kraton. Erőteljesen élnek még itt az ősi jávai hagyományok, melyek a sziget történelme során indiai, kínai, arab, európai és amerikai hatásokkal keveredtek. Turisták viszonylag ritkán fordulnak meg itt. Két fontos piaca van, az egyik a Pasar Klewer, ez itteni batikolt textíliák forgalmazásával foglakozik, és a Pasar Gede, az élelmiszerpiac. Helyi ételspecialitások a nasi liwet, a nasi timlo és serabi, melyek nagyrészt rizsalapú ételek. A tradícionális művészeti ágakat a helyi Indonéz Művészeti Egyetemen (ISI Solo) tanítják, melynek kampusza mellett közvetlenül található a Sebelas Maret Egyetem hatalmas, 12 szakot számláló kampusza. Hosszabb tartózkodás során betekintést nyerhetünk abba, hogyan készül a batik, láthatunk tradicionális és modern táncelőadásokat, részt vehetünk egészéjszakás, az ősöket megidéző árnyjáték előadásokon vagy ellátogathatunk misztikus csoportok meditációs gyakorlataira.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Az állandó nyár és, hogy nincs hőmérsékletingadozás. Minimális a fronthatás. A tradicionális kultúra egyelőre még érezhető megléte, melyet nem árusítanak úgy ki, mint Balin. A szigorú törvények betartása, ami a közbiztonságot és a túlzott alkoholfogyasztást illeti. Az itt élő emberek többsége ad alamizsnát a koldusoknak, akik kevéssel is beérik, nem tolakodóak. Üzleti szempontból rendkívül kedvező az adózás. Az orvosi ellátás jó, és sokkal gyorsabb, mint otthon, melyet sajnos volt, hogy igénybe kellet vennünk.

Miben rosszabb?
A közlekedési morál iszonyatos, az alapvető szabályokat sem tartják be. A közúti balesetekben a Földön itt a legnagyobb a halálozás. A légszennyezés katasztrofális. A kisstílű csalások mindennaposak. És még annyira naivak is, hogy elhiszik magukról, mennyire ügyesek voltak, hogy be tudták csapni a fehér embert közel 30 forint értékben. Elvárják az itteniek, hogy az idelátogató beszélje a helyi nyelvek valamelyikét, de az itteni emberek némelyikének még az indonéz nyelv is nehézséget okoz.

Mi hiányzik Magyarországról?
Azok a körülmények, melyek nem a luxus kategóriába tartoznak, de minimális igényességgel létrehozhatóak lennének. Így például az alapvető higiéniás berendezésekkel felszerelt, megfelelő méretű három-négy négyzetméteres konyha és fürdő.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itt szerzett baráti kapcsolatok, a változatos táj és nem utolsó sorban az állandó nyár.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Úgy gondoltuk, hogy az otthon félretett pénzünkkel itt majd jobb körülményeket biztosíthatunk a magunk számára. De meglepetésünkre ezzel az összeggel azonos körülmények között kellett élnünk.

Mennyibe kerül egy kávé?
Warungban, vagyis utcai étkezdében, ahol egy köjálos öngyilkosságot követne el 1500 rúpia, azaz 33 forint. Elfogadható körülmények között 8000 rúpia (200 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Egy egyszobás lakás ára, még egy szobával, amit ők konyhának tartanak 800 000 rúpia, (20 000 forint) külföldi diákoknak. és akkor itt, most szeretném megemlíteni az egyik kedvenc történetemet, illetve hivatkoznék a köjálos előzményre is. Olcsóbban is lehet szállásra lelni, igény függvénye minden.

Ahol a japán is lakott:

Az itteni barátaink (Anhar és Andre), akiket Salim révén szereztünk be, megpróbáltak szállást keresni nekünk, velünk. Elmentünk egy helyre, Anhar barátjához. Kijött a tulajdonos és megkerültük a házat. A másik oldalon egy erősen lekattant ajtóhoz értünk. A szag, ami terjengett keveréke volt a bomló tetem és a levendulás öblítő össze nem illő, gusztustalan egyvelegének. Kinyílt az ajtó. Egy ablaktalan mocskos odú tárult elénk. A tulajdonos végig mosolygott. Fogínybetegséggel küzd. Erősen bizonygatta, hogy itt egy japán lakott. Miközben szemügyre vettem a fekhely állapotát, közöltem a feleségemmel: "Igen, lehet hogy, itt egy japán lakott, és csak azért van lehetőségünk kivenni ezt a pazar szállást, mert kihalt innen szegény. Biztos kolera vagy tbc végzett vele."

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Egyelőre megegyező körülmények között élünk, de úgy látom van rá lehetőség, hogy egy magyar itt éljen jobb körülmények között. Elég a szorgalom hozzá, nem kell ügyeskedni.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Megfelelő adózás és megfelelő terhek mellett, igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodt, nem kell idegeskedni, az indonéz mentalitás, ha felveszi az ember, lehetővé teszi a nyugodt mindennapokat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az itteni tanítás, üzleti lehetőségek és az itt élők mentalitása.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az elnök, Susilo Bambang Yudhoyono kipróbálta az egyik legújabb Toyota gyártmányt (Jawa Pos).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A Rámájana és a Mahábhárata történeteit bemutató árnyjátékokon való részvétel. A helyi fiúk esténként gitározgatnak és énekelgetnek. Sakkbajnokságok dúlnak az utcákon.

Visszajössz?
Kénytelen vagyok, de szívesen.

<