51. Gerő Dorka - Delhi

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Gerő Dorka mesél az indiai Delhiről.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
Budapestről, úgy, hogy a férjem kapott itt egy állásajánlatot. Jelenleg az egyéves kislányunkkal vagyok itthon.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Nagyon érdekes élmény szerintem egy európai számára kipróbálni, hogy milyen az élet egy ázsiai nagyvárosban, az én esetemben Delhiben. Rengeteg szempontból teljesen más, ami egyrészt adódik a klíma különbségéből, másrészt abból, hogy a világ egyik jelentős fejlődő országának fővárosáról van szó. Számomra korábban elképzelhetetlenül sok ember él az utcákon, és ezt a világ legtermészetesebb módján teszik. Rengetegen jönnek fel vidékről, hogy a nagyvárosban próbáljanak munkát találni. Miközben látszik, hogy valóban Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő országában járunk, lépten-nyomon építkezésekbe, felújításokba botlunk, ugyanakkor minden, ami már kész van - gondolom, részben a nagy meleg és szárazság következtében - borzasztó állapotban van, és mállik szét. Sajnos a modern építészet ebben a városban igazi borzalmakat hozott létre, holott állítólag India nagyvárosai közül még Delhi a legszebb. A város felépítése is teljesen más, a lakórészek zárt területek, így a városon belüli sétálgatás elég körülményes.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Sok mindent természetesebben kezelnek, mindenfajta életet nagyobb tiszteletben tartanak. Például, ha egy fa nő az út közepén, vagy a kerítés mentén, akkor azt körülépítik, és a forgalom kikerüli, ahelyett, hogy egyszerűen csak kivágnák. Nagyon sok zöld terület és park van, amit igyekeznek karbantartani, és ezeket a helyeket ki is használják az itt lakók.

Miben rosszabb?
Sokkal koszosabb, zsúfoltabb, és a külföldiek helyismeretének hiányát kiaknázzák.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, étel-ital, sétálgatás, Budapest.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A sok park, és az, hogy januárban, februárban gyönyörű az idő, és ki lehet menni egy szál pólóban sétálni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Változó, mert a gazdagság igen nagy, de azért az átlag sokkal rosszabb, mint otthon.

Mennyibe kerül egy kávé?
Még soha nem ittam itt kávét.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Nem tudom, itt nem nagyon vannak kétszobás lakások. Általában nagyobb családok élnek együtt, így a lakások három szobánál kezdődnek. Ezek ára a belvárosban átszámítva 200 000 forinttól egészen másfél millió forintig mennek fel, többek között attól függően, hogy külföldieknek adják-e ki, vagy helyinek. Viszont minden szobához külön fürdőszoba is tartozik, tehát egy háromszobás lakás legalább 100-120 négyzetméternél kezdődik.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mondjuk.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, sőt jelen pillanatban ugyanezt csinálnám is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az utcán, parkban sokkal közvetlenebbek egymással az emberek, ugyanakkor mélyebb ismeretséget kötni külföldiként nagyon nehéz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy vajon meddig tart még a monszun, és utána hidegebb vagy melegebb lesz-e, illetve, hogy Indián belül hova utazzunk még idén.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy mi lesz Dawood sorsa a jövőben, illetve, hogy az Egyesült Államok abban reménykedik, India támogatni fogja azt a nemzetközi törekvést, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverkezését.

Milyen az élet számodra Indiában európai nőként?
Nagyon kellemes olyan szempontból, hogy itt megengedhetem magamnak, sőt mint fehér nőtől el is várják tőlem, hogy személyzetet tartsak. Mivel egy egyéves kisgyerek mellé elkel a figyelem, nagyon kellemes, hogy van egy dadus, akivel megoszthatom a feladatokat. Olyan szempontból kicsit nehezebb, hogy nagyobb bezártságban élek, nehezebb programokat kitalálni itt egy kisgyerekkel, mint otthon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenységfelétek?
Sportként a körbe-körbe sétálgatás a parkban, amúgy a beszélgetés és a "Ki nevet a végén?" társasjáték.

Visszajössz?
Természetesen igen.

<