66. Tóth Kata - München

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Tóth Kata válaszol Münchenből.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Hat évig dolgoztam egy multinacionális médiakonszernnek Budapesten. Szerettem a munkámat, a kollégáimat is, de annyira nem tudtam már hová fejlődni, hogy az utolsó két évben kínomban hetente ötször jártam angol-, német- és spanyolórára. Végül elkezdtem állást keresni. A profession.hu-n találtam egy hirdetést: a nevemet éppen nem írták oda, de a Lewis PR pontosan engem keresett, úgyhogy beadtam a pályázatot a londoni PR-tanácsadó cég müncheni központjába. Le is csaptak rám, felmondtam itthon, és kiköltöztem Bajorországba.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
München Bajorország fővárosa, Németország legdrágább helye. Nem a leggazdagabb, az Hamburg, de a legdrágább. Pompázatos, olaszos épületek a belvárosban (a legészakibb olasz városnak is hívják, Németország Firenzéjének), észvesztően drága és elegáns autók, bohém és nagyvonalú emberek. Katolikus város, ugyanakkor Köln után itt él a legtöbb meleg, ha pedig kimész az Englischer Gartenbe, meztelenül napoznak az emberek. Minden csupa zöld, dúl a bringakultusz. Az időjárás hasonló az otthonihoz, csak sokkal gyorsabban változik: mindig van nálam esernyő és napszemüveg is, mert kétóránként esik, süt a nap, aztán esik megint.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Napi szinten az emberek nem marják egymást a politika miatt. Az egyik bulvárlap "valakinek meg kell mondania az igazságot" reklámkampánya például, ami otthon a "képviselő vagyok és nem sül le a képemről a bőr, hogy ennyit keresek és ennyit hazudok", formában futott, itt az "Anya, te nem tudsz főzni" verzióban ment. Itt nem látsz annyi nyúzott, mogorva pofát, mint otthon.

Miben rosszabb?
Az emberek sokkal távolságtartóbbak, nehezebben megközelíthetők. Ha viszont sikerül áttörni az első falat, és már megismerkedtél valakivel, halál jó fejek, közvetlenek, nyitottak. És a híresztelések ellenére nagyon is jókat lehet a németekkel nevetni.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, a barátaim, az ismerősök. A Széchenyi fürdő, Árpi, a város legjobb masszőre, és hogy bár Budapest egyre drágább, még mindig jóval olcsóbb Münchennél. Hiányoznak a könyveim, bár az e-book idejében emiatt már hitelesen nem sírhatok. Az anyanyelvem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az életszínvonal, a bringautak, az Isar és sokkal jobb a munkahelyi légkör, ez történik például, ha Sam Childs és Sam Child ugyanannál a cégnél dolgozik. Az emberek sokkal szabálykövetőbbek és becsületesebbek, kevesebb a szemét - az utcán is, meg a vizuális szemét is kevesebb. Nem látsz pl. annyi óriásplakátot, mint otthon.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jobban élnek itt az emberek, másfajta gondjaik vannak, mint otthon, nem a túlélés. Ugyanakkor sokkal környezettudatosabbak és takarékosabbak is. Vagy például a város vezetése is érzékenyebb szociálisan: az áram például olcsóbb, mint Budapesten, mert a város kezében van az áramszolgáltató. Ez esetben például nem igaz, hogy a verseny lenyomja az árat, a felelős vezetés többet tehet a fogyasztókért.

Mennyibe kerül egy kávé?
Attól függ, hol iszod. A kantinban kaphatsz 1 euróért (250 forint), a Marienplatzon, München Váci utcájában 4-5 euró (1000-1250 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Átlagosan kétszer annyi, mint Budapesten. A művész-diák negyedben egy 56 négyzetméteres lakás 1500 euró (375 000 forint), egy 50 négyzetméteres Thalkirchenben (kb. Zugló) 700 euró (175 000 forint). A szórás ugyanolyan nagy, csak ha itt például luxuslakást akarsz venni, 5000 euró (1 250 000 forint) per négyzetméter áron kapod meg.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Igen, bár otthon a saját, berendezett lakásomban laktam, itt csak bérelek egyet, nyilván nem olyan kényelmes. A város drágább, de nagyjából ugyanarra költöm a pénzem, mint otthon: utazásra.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen. A tervek szerint novemberben kiegészítik a szerződésemet egy magyar melléklettel, és Budapesten folytatom, amit itt elkezdtünk.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Lazábbak az emberek, bohémebbek, nagyvonalúbbak, egészségesebbek, tovább maradnak aktívak, fiatalosabbak, kellemesebb itt az élet. Koldust alig látsz az utcán. Mondjuk egy raszta srác épp a múltkor kérte el a használt szakaszjegyemet az S-Bahnon: 10,5 euróért (2625 forint) veszel egy kártyát, amin 10 rubrika van, nyolcat kell érvényesítened, hogy kijuss a központból a reptérre, kettő marad tehát rajta, amit ő még fel tud használni. Csak összehasonlításképpen: ennyi pénzből egy két napra szóló turistajegyet tudsz venni Budapesten.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Foci, a mozdonyvezetők sztrájkja, nyaralásokról élménybeszámolók.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Foci, klímakutatás, drasztikusan emelkednek a lakásbérleti árak, a tej ára után emelkedik a sajt, a túró, a tojás, a csoki, az alkohol, a tésztafélék és a cipő ára is. (Hozzá kell tennem, hogy itt olcsóbb az élelmiszer, ha egy diszkontban veszed meg, mint otthon. Az étterem sokkal drágább, de ha te vásárolsz be, legalább harminc százalékkal kevesebbet fizetsz.) Kevés a férőhely az ovikban, elsejétől tilos cigizni a taxiban, a vasútállomáson sárga felfestett sarokban gyújthatnak csak rá, nem lesz dohányzókocsi.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Münchenben a legmagasabb a szabadidő értéke Németországban, találsz vizet, hegyet, napot, sört meg kultúrát egy helyen. A legegészségesebb német város, sokan futnak, bringázunk, divat a szörf a város közepén a helyi Szépművészeti Múzeum mellett, nordic walking az Isar partján. Hétvégente kirándulás, kajak, vitorlázás valamelyik város környéki tavon, télen síelés, korcsolya. Amikor nem sportolsz, és nem egy sörkertben iszol a haverjaiddal (+ fehér kolbász vajas pereccel), divat kulturálódni. Késő estig nyitva vannak a múzeumok, rengeteg a koncert, a kiállítás, és gondolnak azokra is, akiknek nincs 60 eurója (15 000 forint) egy belépőjegyre. Ha operafesztivál van például, kivetítőn nézheti ingyen a tömeg is, mennek is az emberek piknikezni a terekre.

Visszajössz?
Igen.

<