64. Eigner Zsolt - Winchester, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Eigner Zsolt jelentkezik az angliai Winchesterből.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy éve jöttem ki. Budapesten éltem, és egy bank központjában dolgoztam. Jelenlegi párommal tavaly a Diákszigeten találkoztunk. Ő már akkor négy éve kint élt. Innen mindenki rakja össze. Jelenleg egy hotelben dolgozom, hotelporterként. Ez annyit tesz, hogy vendégeket kell a szobájukba kísérni, konferenciákon, esküvőkön segédkezni. Októberben fogom kezdeni posztgraduális tanulmányaimat Southamptonban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Winchester valaha (VII-VIII. század) Anglia fővárosa volt. Nagyon sok épületet megőriztek eredeti formájában. Hangulatos kis kocsmák, éttermek lépten-nyomon. Egyetlen hátránya, hogy nagyon drága, még az angolok szerint is. Az autót éjszaka is nyitva lehet hagyni. Ha valaki olvasta a Da Vinci-kód-ot, egy része itt játszódik (Winchester Cathedral). Itt található a kerekasztal. Bjútiful.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nagyobb a közbiztonság. Ha egy idegenre ránézel az utcán, akkor visszamosolyog. Itt bizalommal állnak az emberhez. Ha valaki hetvenévesen akar balettozni vagy úszni megtanulni, akkor készséggel segítenek, nem pedig kinevetik. Ha véletlenül valakinek a kocsijába belemész a te hibádból, akkor kiszáll, és megkérdezi: "Nem esett bajod?".

Miben rosszabb?
Nincsenek itt a cimboráim.

Mi hiányzik Magyarországról?
Barátok, Balaton, Római-part.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az angol humor, cinikusság, a történelmükről beszélő épületek, a szörfözések. Az eső. Tényleg!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Alacsonyabb kvalitású munkát végzek, mint otthon, és ugyanolyan életszínvonalon élek, plusz annyit teszek félre havonta, mint otthon kerestem volt (havonta). Eltűnt a stressz és a rohanás az életemből.

Mennyibe kerül egy kávé?
Ahol én dolgozom 4,5 font (1710 forint), de a dolgozóknak ingyen van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 800 font (304 000 forint) bútorozva, számlákkal.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Körübelül azonos körülmények között élek. A jelenlegi munkámat átmeneti állapotnak tartom. Ahogy találok a végzettségemnek megfelelő munkát (feljavul az angoltudásom), a válaszom határozott igenné változik.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Neeeeeem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Humoros, kiegyensúlyozott. Optimista.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Bűnözés (gyilkosságok), iraki háború, globális felmelegedés, na meg a foci.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
The Times: Secret papers disclose threat posed by killer (egy félig angol fiú 1995-ben halálra szúrta tanárát, aki egy másik nebulót védett. Mostanában szabadul a srác, és ki szeretnék toloncolni, de jogilag nem lehetséges).

Szerinted mit tanulhatnának az itthoniak az ottaniaktól?
Optimizmust. Tanuljunk meg magunkon nevetni, és lazítani (ezt a Hofi is megénekelte). A mosoly, kedvesség ingyen van, adni és kapni is jó.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az angolok közt a kocsmázás és a shoppingolás az első. Nekem marad Anglia felfedezése, szörfözés, angoltanulás.

Visszajössz?
Angliában nem maradok. Még egy pár évet angol nyelvterületen töltök (Kanada, Ausztrália), aztán irány a jó öreg Európa. Haza nem akarok menni, de közel akarok lenni. Végállomás Ausztria. A honvágy soha nem múlik el.

<