74. Frohner Mercédesz - Genf

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Genfből válaszol Frohner Mercédesz.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2002-ben jöttem ki Genfbe (hosszas hezitálás után, ugyanis sosem tudtam elképzelni magam mint külföldön élőt) a párom után, aki akkor már fél éve a CERN-ben (CERN Európai Részecskefizikai Laboratórium) dolgozott. Korábban egy évig én is segédkeztem a - még mindig épülő - részecskegyorsító egyik detektorának építésében, jelenleg a sosem unatkozó kisgyermekes anyukák életét élem, két kislányom mellett.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Hihetetlenül nemzetközi. Genfben hemzsegnek a nemzetközi szervezetek (ENSZ, WHO, WTO, ILO, hogy csak néhányat említsek), ezáltal a világ minden tájáról élnek itt emberek - ha csak ideiglenesen is. Állítólag valóban a világ majdnem összes országából van Genfben legalább egy ember. Az utcára kilépve így nem tűnik furcsának a nagyon színes ruhás afro-amerikai néni vagy a szárit viselő indiai asszonyok, esetleg a teljesen lefátyolozott (csak a szemük látszik ki a feketeségből) muszlim nők. A nemzetköziség hátránya, hogy sokan sok-sok év után sem tanulnak meg rendesen franciául (a helyi hivatalos nyelven), mert a mindennapjaikban egy bonjour -on vagy egy merci-n kívül másra nincsen szükségük, alapvetően az angolt használják. Érdekes még a hely mikroklímája, amit az átlagban 150 m mély (kiterjedésre kisebb, mint a Balaton) tó (Lac Léman) és az azt körülvevő hegyek alakítanak ki: nyáron nincsen nagyon meleg, télen nincsen nagyon hideg (-5 foknál már mindenki sikítozik, hogy évszázados hidegrekord), és sokat esik az eső. Ja, és a helyiek építészeti stílusa inkább praktikus, mintsem szép, bár a belvárosban vannak azért egészen csinos, sok-sok kovácsoltvas erkélykorláttal díszített régebbi épületek.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A belváros nincsen teli canis mergával, mint a VII. (és még sok más) kerület. Gyönyörűek a hegyek, tiszta időben a Mont Blanc-t is látni. Az emberek sokkal nyugodtabbak, a lakóhelyünk környékén nem ritka, hogy vadidegen is mosolyog és köszön. Itt nem látni a földszinteken berácsozott ablakokat, pedig a mi ablakunk olyan alacsonyan van, hogy a két és fél éves lányom be tud rajta mászni. Sok a zöld, például egy lakótelepen a föld alatti parkolók teteje nem beton, hanem fű meg bokor.

Miben rosszabb?
Nehéz igazi barátokra szert tenni. Az átlag svájci általában svájciakkal ismerkedik (viszonylag kevés ujjam is elég ahhoz, hogy öt év után meg tudjam számolni igazi svájci ismerőseinket), a többiek meg nagyrészt kétévente cserélődnek. A svájciak elég kötött szabályok szerint élnek, ha rossz helyre költözöl, előfordulhat például, hogy a szomszéd (svájci) néni átkopog, ha este 10 után lehúzod a vécét (ha jól emlékszem, a lakásbérleti szerződésekben konkrétan le is írják, hogy ilyeneket nem szabad, vagy ha éjjel sír a gyerek (amiről, lássuk be, nem te tehetsz). Oktatási rendszerben: szerdán 12 éves korig nincsen iskola, az ovi lényegében csak délelőttös (vagy nagyon sokat fizetsz érte), és a gyerekek nagyobb része ebédszünetben hazajár (majd visszamegy a délutáni tanításra). De mindez kantononként nagyon eltérő.

Mi hiányzik Magyarországról?
Csatlakozom a Túró Rudi-kedvelőkhöz. Természetesen a család (bár a távollét időnként előnyökkel is jár), az otthoni barátok, ismerősök. Az, hogy magyarul mindent sokkal árnyaltabban ki tudok fejezni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim. Egy egyszerű közért zöldség- és gyümölcskínálata. Hogy télen, mikor az autópálya mellett hó van, ami csak épp nemrég esett, akkor az út maga tiszta és száraz. A nagy hegyek látványa (nem vagyok túrázós típus, általában maradok a látványnál, a Jet d'Eau (140 m magas vízoszlop/szökőkút a tóban), a gyönyörű parkok. A döbbenetesen jól működő svájci posta. Meg hogy babakocsival mindenhol lehet közlekedni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal magasabb. Bár Svájc nem tartozik az olcsó helyek közé, meg is fizetik a dolgozóikat. Nem állítom, hogy luxusban, de egy bolti pénztáros is normálisan megél a fizetéséből mindennapos anyagi gondok nélkül. Ez persze azt is jelenti, hogy minden szolgáltatás iszonyú drága: olcsóbb venni egy új tévét, mint megjavíttatni a régit; a fodrász és a kozmetikus kisebbfajta vagyon; és egy kuplungcsere vagy négyszer annyiba kerül, mint otthon, mert a szerelőnek csak az óradíja 120 svájci frank (19 000 forint).

Mennyibe kerül egy kávé?
1,60-3 svájci frank (250-471 forint) körül, illetve el tudom képzelni, hogy akad hely, ahol ennél drágább is lehet.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Le sem merem írni. Genf világviszonylatban dobogós (vagy közel dobogós) helyen áll, ha az ingatlanárakat tekintjük. Vétel, bérlés, egyaránt horribilis. A belvárosban egy kétszobás bútorozatlan lakás (ami itt 3 pieces, mert a konyha is beleszámít) 1500 svájci frank (235 500 forint) plusz rezsitől felfelé bármennyi. A város/kanton (lényegében az egész kanton egyetlen nagy összeolvadt település) szélén már 1200 svájci frank (188 400 forint) plusz rezsiért is lehet kapni - betonlakótelepen természetesen. És ha az ember nem akarja minden nap a haját tépni, hogy hol parkoljon, akkor mindehhez még hozzájön egy 50-150 svájci frankos (7850-23 550 forint) parkoló/garázs bérleti díj havonta.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem tudom, otthon mit dolgoznék és mennyit keresnék vele, de gyanítom, igen, sokkal jobb körülmények között élek itt.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Lévén hogy jelenleg a gyerekeimet pátyolgatom, így igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Milyen a mindennapok hangulata otthon? Amit hallomásból tudok, az nem túl bíztató. Ahhoz képest itt nincsenek akkora botrányok, nincsen annyi kiábrándult vagy ideges ember.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Beszoktatás az oviba; vajon idejében meglesz-e a gyerek magyar útlevele a hazautazáshoz; hosszú villamosvonalat építenek, és az egész környezetünket elkezdték túrni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Le Matin Bleu: 2008 tavaszán beindul az LHC (Large Hadron Collider), és ez erős radioaktív sugárzással fog járni a föld alatt, de ez igazából csak a gyorsító alagútjára lesz érvényes. Bocs, csak ezt az egyet láttam.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A grillezés-szezonnak szerintem lassan vége, mert egyre hűvösebb van. Sokan másznak hegyet; rövid (egynapos) kirándulgatások a tó környéki látnivalókhoz. Személy szerint nálunk mindenféle, ami egy kisgyereket is elszórakoztat.

Visszajössz?
Látogatóba mindig. Ott élni? Egyszer majd igen, de előbb kicsit még maradnék.

<