79. Nánai Erika - Tajpej

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Tajvan fővárosából, Tajpejből válaszol Nánai Erika.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az ELTE-n végeztem történelem-mongol-kínai szakon, az előző évben elnyertem egy négyéves tajvani állami ösztöndíjat. Az első évben nyelvet tanultam, és most kezdem a történelem doktori képzést a harmadik legjobb egyetemen. A másik két egyetemre nem jutottam be, mert egyszerűen nehéz a japánokkal és az amerikaiakkal szemben bejutni az egyik legnépszerűbb szakra napjainkban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Tajvan egy csendes-óceáni sziget Kína partjaitól délkeletre, a régi időkben Formozának, Gyönyörű Szigetnek nevezték. Én Tajpejben, a fővárosban élek. Tajpej csillogó nagyváros, ahol az ember úgy érzi, mintha egyszerre élne Kínában, Japánban és Amerikában. A tajvaniak kiegyensúlyozott nyugat-európai stílusú életet élnek. Itt nincs meg az a kettősség, ami a mai szárazföldi Kínát jellemzi, hogy a fantom-felhőkarcolók mellett nyomornegyedek találhatók. A tajvani emberek nagyon igyekvőek, és nagyon magas szaktudást követelnek meg az itt tartózkodó külföldiektől. A tajvani emberek rettentően odavannak az amerikai kultúráért, - nagyon büszkék, ha amerikai kapcsolataik vannak. Bár, mostanában divatba jöttek a franciák, mert állítólag a francia férfiak nagyon szépen bánnak a feleségeikkel, ezért a tajvani nők körében népszerű lett a francia stílus. A tajvaniak nagy többsége, ha teheti, külföldre utazik, rengeteget utaznak. Ezt ki lehetne aknázni! A taiwani csinibabák fehéritőkrémet használnak, hogy minél fehérebb legyen a bőrük, szemnagyobbító műtétet csináltatnak, és kiröhögik az embert, ha szegény amerikai pasit csíp fel. Ők a gazdag amerikai pasikra hajtanak. Tajpejben az évi esős napok száma nagyon magas, szinte minden nap esik az eső. Ez nem mindig nagyon kellemes, és a cipőink percek alatt tönkremennek. Tajvanon napjainkban is lehet találkozni kigyókkal, ezért én az országot bokrokból kukucskáló kigyók országának is szoktam nevezni. Vigyázni kell, ha a természetben járunk, nem szabad parfümöt használni, és érdemes botot vinnünk magunkkal.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A tajvaniak megbecsülik az értékeiket, megbecsülik egymás munkáját, óvják a környezetüket.

Miben rosszabb?
A tajvani társadalom rettentően zárt, a társadalmi érintkezésben csak a fölöttük állót veszik észre. Nyáron 90 százalékos a páratartalom, rengeteget fájt tőle a fejem. Bár azt írtam, hogy a tajvaniak óvják a környezetük tisztaságát, de sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ez nem igaz a légszennyezettség területén, mostanában elkezdtem szájmaszkot hordani. Az államigazgatásban még mindig sok a korrupciós ügy.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szeretteim.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mozik utcája. Egy utca tele mozival Ázsiában, álmaim netovábbja.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A tajvani életszínvonal az elektronikának köszönhetően jóval magasabb, mint otthon.

Mennyibe kerül egy kávé?
A városban sokféle kávézó található, általában 600-650 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
100 000-150 000 forint.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem élek jobb körülmények között, de előrébb szeretnék jutni a pályámon, és mindig szerettem volna Ázsiában élni, mert szerelmes vagyok ebbe a kultúrába.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az élet ugyanolyan stresszes, mint otthon. Ráadásul, a tajvaniak munkamániásak is.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A tájfun. Tajvanon szubtrópusi, illetve trópusi éghajlat van, ezért augusztusban és szeptemberben gyakoriak a tájfunok. Általaban előző nap bemondják a tévében, hogy kell-e menni dolgozni vagy sem. Ma nem kellett menni dolgozni a tajvaniaknak. Tájfun idején érdemes bespájzolni otthonra, mert néha napokig is eltarthat. Néha nincsen víz. Tajvanon egyébként gyakoriak a földrengések is, de főként a sziget déli részén okoznak nagyobb károkat. Bár elég rémisztő őket átélni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A tájfun, az, hogy letartóztatták O. J. Simpsont Las Vegasban, és a thaiföldi repülőgép-baleset.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kora reggeli séta a szabadban, a környező hegyekben.

Visszajössz?
Nem biztos. Azzal a tudással, amit itt meg fogok szerezni, külföldön jobban megfizetnének. Külföldi egyetemeken szeretnék tanítani.

<