85. Szabó Iván - Leeds, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma az angliai Leedsből válaszol Szabó Iván.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapestről kerültem ide, az angliai Leedsbe, miután elvégeztem a Színház-és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakát. Itt a Leeds Metropolitan Egyetem filmiskoláján, a Northern Film School rendezői mesterképzésén veszek részt. Most kezdem el a kétéves képzés második évét.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Ez az az ország, ahol nehézségekbe ütközik a langyos víz háztartási előállítása, mert nem hajlandók egy csapból folyatni a meleg és a hideg vizet. Egyébiránt legfontosabb megjegyezni, hogy Anglia korántsem az, mint ami bennünk, magyarokban általában él. Az angolok még mindig a történelmük során felállított képükből igyekeznek tőkét kovácsolni, elég nagy sikerrel. Mesterien közvetítenek egy egészen más képet magukról, mint ami a valóság. A számunkra követendő ideálországban erősebb osztálytársadalmat tapasztaltam, mint otthon. Leeds egy volt iparváros egyetemi és üzleti központtá alakítva. Nagyjából akkora, mint fél Budapest. Az egyetemisták nélkül teljesen halott lenne.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Ami a szakmát illeti, itt tisztázottabbak, átláthatóbbak a filmezés körülményei, mint otthon. Egyébként meg itt az emberek általános modora jobb. Nem biztos, hogy kevésbé frusztráltak, vagy bezártak, csak itt fontos egyfajta "keep smiling" álarc felöltése. Ezt általában ironikusan szoktuk emlegetni otthon, de én szeretem, és igyekszem hasonlóan viselkedni. Sok jó koncert van, azok a zenészek, zenekarok, akik/amelyek hozzánk csak látogatóba jönnek, itt rendszeresen megfordulnak. Jobbak a kereseti lehetőségek, magasabb az életszínvonal. Finomabb a sör és a tea. Nincs kutyapiszok az utcán.

Miben rosszabb?
Kevesebb mozi, kevesebb pezsgés, nagyobb bűnözés, rosszabb és sokkal drágább tömegközlekedés, gyatrább mobilhálózat, szörnyű kaja, ronda épületek, uniformizált családi házak, szombat esténként viccből (vagy komolyan, sose tudom eldönteni) prostinak öltözött csajok, rémes időjárás.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nekem hiányzik a magyar tenyeres-talpasság, a legjobb értelemben. Meg a magyarok önkritikus beállítottsága. Hiányzik, hogy magyarul olvassak, írjak, beszéljek. Hiányzik a magyar kaja is (például Túró Rudi, Traubi, tojásos nokedli), itt még a miénknél is egészségtelenebb és sokkal íztelenebb kaják vannak. Budapest meg lényegében, úgy ahogy van, hiányzik. Budapest egy izgalmas nagyváros, ahol kényelmesen és aránylag olcsón lehet élni. Tudom, hogy ezen most sokan nevetnek, én is nevettem anno, de tényleg így van, csak el kell egy kicsit menni. Természetesen hiányoznak a barátaim, és a családom, de gondolom, nem erre vagytok kíváncsiak. Néha például hiányzik egy-egy morcos portás akadékoskodása.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Nagyon sok, szoros, talán életre szóló barátságot kötöttem a szakomon tanuló, többnyire külföldi diákok egy részével. Ők mindenképpen nagyon hiányoznának. Hiányozna maga az angol nyelv használata. Tea és lemon muffin. A yorkshire-i akcentus. Az angol munkások büszkesége. A pakisztáni taxisok és az indiai trafikosok. Az eső előtti és utáni fények.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal jobb, de nem annyira, mint más nyugati országokban vagy akár Dél-Angliában. A szegénység nem annyira szembetűnő, mint otthon, de attól még erősen jelen van. Ahogy feljebb írtam, nagyon erősen, bebetonozottan osztályozott a társadalom.

Mennyibe kerül egy kávé?
Attól függ, hol és milyen típusú, de általában a 1,5 fonttól a 2 fontig bezárólag (500-750 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
A belvárosban lényegében nem lakik senki, csak irodák és középületek vannak. Az ahhoz legközelebb eső részeken havonta nagyjából 5-600 font (180 000-220 000 forint) körül lenne egy kétszobás ház (pesti értelemben vett lakások itt nem nagyon vannak) bérlete, rezsi nélkül. Ehhez még hozzájön egy council taxnek nevezett általános önkormányzati adó, de ezt a diákoknak nem kell fizetniük. A rezsi nagyjából havi 100-150 font (37 000-55 000 forint) körül lenne. Ezek az adatok persze önmagukban nem sokat mondanak a fizetések nélkül. Sörcsapolással óránként átlagban 5-6 fontot (1800-2200 forint) lehet keresni.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem. Ugyanolyan körülmények között éltem tavaly. Idén valószínűleg kicsit rosszabb körülmények között fogok, mert nem lesznek ösztöndíjaim, így keményen dolgoznom kell majd.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem igazán.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata vidám, de ez számomra alapvetően a már említett iskolatársaimnak köszönhető. Egyébként meg ugyanolyan, mint otthon, az ember egyik nap fel sem akar kelni az ágyból, másnap meg madarat tudna fogni. Csak ismételni tudom: az emberek általában kedvesebbek, türelmesebbek, így ez például kényelmesebbé teszi az életet. Viszont az időjárás tényleg le tudja húzni az embert. Nem hittem, hogy ennyire befolyásol, amíg meg nem tapasztaltam.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A nálatok nem tudom pontosan, mit jelent. Nálunk, az egyetemen az, hogy ki min és kivel fog dolgozni az évben. Az átlag angolnak azt hiszem, a krikett és a focieredmények, meg, hogy most mi lesz szegény Britney Spearsszel.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi újságon mondjuk a Yorkshire Evening Postot érthetnénk, itt arról írnak, hogy Leedsben, Kirkstall negyedben (ahol tavaly laktam!), egy késeléses gyilkosság történt. De az emberek túlnyomó része a buszokon ingyen kapható Metro újságot olvassa, ami nagyjából a mi Blikkünknek felel meg. Ott valami aktuális "celeb" pletykáról írnak. Az angolok imádják az ilyesmit.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A sörivás. Minden más csak ez után vagy ennek folyományaként.

Visszajössz?
Biztosan.

<