88. Rios-Gonzales Krisztina - Guatemala

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Guatemalából válaszol Rios-Gonzales Krisztina.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A férjemmel együtt tanultunk Izraelben. Szerelem, házasság, és két év Magyarországon. Mivel páromnak nem tálaltunk fix állást, és itt ajánlottak neki, így született a döntés öt évvel ezelőtt, hogy kiköltözünk Guatemalába. Háztartást vezetek, gyereket nevelek, és emellett félmunkaidőben dolgozom, mint tudományos tanácsadó egy laborfelszerelést árusító cégnél.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
5-10 mondatban? A reklámszlogen azt mondja: Guatemala az örök tavasz országa. Az időjárás trópusi. Fél évig esik az eső. Igen hideg nincs, túl meleg sem. Az ország gyönyörű, két óceánnal, 38 vulkánnal, amik közül három aktív folyamatosan, maya romokkal, hihetetlenül gazdag állat- és növényvilággal, és felsorolni is nehéz mi minden mással. A nagy gond a közbiztonság, ami nincs. Egy mobilért is képesek agyonlőni az embert. Meg kell tanulni, hova, mikor lehet menni, és melyik helyeket kell elkerülni.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Az emberek sokkal nyitottabbak, mosolyognak, és jókedvűek, a sok gond ellenére. Itt emellett nagyon vallásosak, és a hit átszövi a mindennapi életüket is, és nem korlátozódik a vasárnap reggeli templomlátogatásra.

Miben rosszabb?
Közbiztonság és tömegközlekedés. Ez a kettő nagyon hiányzik. Én a fővárosban, Guatemala városában lakom, és otthon Székesfehérváron éltem, így nehezen szoktam hozza a hihetetlen mennyiségű autóhoz.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok. Messze vannak.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Család, barátok. Végül is mi mindkét országban otthon vagyunk.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon nehéz kérdés. Az ország lakosságának 70 valahány százaléka indián, akik elég alacsony életszínvonalon élnek. Éhség, alultápláltság, betegségek, gyermekhalálozás itt komoly probléma. De, én mint városlakó a jólétet látom. Mezítlábas koldustól a Ferrarin szaladgáló egyetemistáig, itt van minden. Jelenleg úgy tudom, Guatemala a legdrágább varos Latin-Amerikában.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy jó kávé valahol 1.5 amerikai dollárnál (265 forint) kezdődik.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kétszobás, belvárosi lakás 500-800 amerikai dollár (88 500-142 000 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ha az életkörülményeinket nézem, biztosan. Az anyagiakat tekintve. De ha a közbiztonságot is belekalkuláljuk, már lehet, hogy nem mondanám ilyen biztosan.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Lehet, bár nem vagyok biztos benne. Itt a jó tudományos háttér, amit összeszedtem otthon, plusz az angol tudás érték, míg otthon ez természetes dolog.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata sokkal jobb itt. Itt az emberek nem keseregnek, nem panaszkodnak annyit, mint otthon.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Választások 2007. November elején lesz a második forduló. Emellett a Latin American Idol című program, valami olyasmi, mint a Megasztár otthon, csak nem országos, hanem egész Latin-Amerikára érvényes. Az egyik döntős egy guatemalai srác volt, és meg is nyerte az egész versenyt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Carlos Pena. Aki megnyerte a Latin American Idolt; az országos rendőrfőnök, akit elbocsátottak; egy guatemalai film, ami elismerést nyert egy spanyolországi filmfesztiválon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mi a férjemmel utazást említenénk.

Visszajössz?
Igen. Reméljük, sokat beszélünk erről.

<