94. Ligeti Bernadett - San Jose, Costa Rica

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Costa Rica fővárosából, San Jose-ból válaszol Ligeti Bernadett.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Spanyol tanulás miatt kerestem egy latin-amerikai országot, és ahogy érdeklődtem a környéken, ezt javasolták. Egy Budapesten dolgozó, itteni születésű lány ajánlotta, hogy a környékhez képest biztonságos, és nagyon szép is mindemellett.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A fővárosban lakom, mert az első két hónapban dolgoztam is, és mivel most elvileg nincs főszezon, így itt van a legtöbb lehetőség. San Jose egyébként szerintem nem valami "nagy dobás", mivel nincs a tengerparton, és iszonyatosan nagy a légszennyezettség. Egy nagyváros tele emberrel. Maga az ország viszont gyönyörű, tele van természeti csodákkal. Keleten a Karib-tenger, nyugaton pedig a Csendes-óceán fekszik, mindkettő nagyon szép. Emellett rengeteg vízesés, vulkán és esőerdő található itt, az ország nagy része természetvédelmi terület. A közlekedés kicsit körülményes, mivel csak busszal vagy autóval lehet utazni, és azzal is nagyon hosszú, mert nincs megfelelő úthálózat. Vicces, ha az ember megnézi a térképet, ahol az látszik, hogy kb. 60 km a fővárostól a tengerpart, de mégis négy óra eljutni oda.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem ismerik azt a kifejezést, hogy fűtésszámla! Valamint abban, hogy olyan földrajzi adottságai vannak, amik Magyarországnak nincsenek.

Miben rosszabb?
Nincs hó! Soha, így itt nem lehet hóembert építeni, valamint a közlekedés, az nagyon bosszantó tud lenni. A közbiztonság pedig sokkal rosszabb, mint otthon, mivel nem sétálhatok egyedül sötétedés után, és itt délután hatkor sötétedik. És most itt az esős évszak van, úgyhogy majdnem minden nap esik.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mint minden magyarnak természetesen az ételek és a cseresznye, őszibarack, az otthoni gyümölcsök. Valamint a metró, a vonat, a villamos, a troli. Itt csak busz és taxi van!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A tengerpart, az itteni ételek, és a zene.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Eleinte azt hittem, hogy hasonló, de idővel, ahogy többet megtudtam az országról, kiderült, hogy jobban élhetnek, csak nem látszik. Az árak alacsonyabbak, viszont a diplomás fizetések magasabbak. Az olyan munkákat, amikből pedig egy itteni nem élne meg, vagy nem is akarna annyiért dolgozni, a nicaraguai feketemunkások végzik. Jobban élnek, viszont inkább takarékoskodnak, nem pedig mutogatják, mint a magyarok, hogy kinek mennyi pénze van. Itt hiába tudnának venni egy jobb autót, addig járnak a régivel, amíg működik.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nem kávézom, így nem tudom, de egy kiló itteni friss szüretelésű híres costa ricai szemes kávé az olyan 8 dollár (1416 forint). Egy sör viszont olyan 1-2 dollár (177-354 forint), attól függ mennyire "igényes a bár", és egy doboz cigi 230 forint, egy liter tej pedig 120 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 400-800 dollár (70 800-141 600 forint). Az ingatlan az egyetlen, ami drágább, de egy magyarnak budapesti árszínvonalon van.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ha valaki letelepedik itt, és rendes munkát talál, akkor biztos vagyok benne, hogy jobb körülmények között élne. Én mivel tanulok, most már csak, így nem "élek" itt, hanem mondhatni nyaralok. De nyaralásnak viszont olcsó.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Elmehetnék otthon is nyelviskolába, de így izgalmasabb és érdekesebb. Viszont a kultúrával nem tudnék otthon megismerkedni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Pura vida! Ez az itteni mottó és eszerint is élnek! Szó szerint fordítva : Tiszta élet! Szabadon pedig csak lazán, nem sietünk, minden okés! Itt nem stresszelnek az emberek, nincs olyan, hogy a busz otthagyja az utasokat, mert siet, sőt bárhol le lehet inteni, nincs olyan sofőr, aki otthagyná szegény ácsorgót. A pénztáros nem siet, nem idegeskedik, szép lassan be is pakol a vevőnek, és a sorban sem tesznek megjegyzéseket erre. Itt mindenkinek van ideje mindenre, olyan mintha a nap itt 30 órából állna.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Vasárnap lesz a szavazás a CAFTA-ról, a Közép-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásról. Ez már jó ideje a legfontosabb beszédtéma és zavargásokra is számítanak a szavazás után.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
High-level Resignations Rock CAFTA Campaign - The Tico Times.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A fiatalok buliznak, az időseket nem tudom. Hétvégenként pedig általában a tengerpartra igyekszünk. Szörfözés, vagy extrém sportok. Canopy, rafting, bungee-jumping (persze egy szép völgy fölött, nem daruról).

Visszajössz?
Igen visszamegyek, de az is biztos, hogy még ide is. Le kell diplomáznom, azt pedig interneten nem lehet.

<