112. Töltősi Andrea - Bavaro, Dominikai Köztársaság

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Töltősi Andrea mesél Bavaróról.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1996-ban mentem először a Dominikai Köztársaságba, egy magyar utazási iroda idegenvezetőjeként. Majd két évvel később leszerződtem egy helyi irodához, és rajtuk keresztül dolgoztam magyarokkal és más nemzetiségű turistákkal. Először a nyelv miatt maradtam kint, mert szerettem volna fejleszteni a spanyolnyelv-tudásomat, de döntő szerepet játszott abban, hogy kint maradtam, hogy ebben az időben élte a Dominikai Köztársaságban fénykorát a turizmus, és nagyon jól kerestem. A turizmust részben abbahagytam, és már egy pár éve egy nemzetközi (spanyol tulajdonú) klinikának a kereskedelmi osztályán dolgozom. Dominika előtt már éltem más országokban is a munkámból kifolyólag. Hogy miért pont Dominikán ragadtam kint? Ezt nehéz lenne megmagyarázni, néha én magam sem értem, de azt hiszem, hogy fontos szerepet játszott az elhatározásomban az emberek kedvessége, vendégszeretete és nem utolsósorban az ország klímája. Persze minden olyan lazának és könnyűnek tűnik, amikor az ember nyaral, de azért a valóság már egész más. Ha valaki élni szeretne kint, készüljön fel arra, hogy ez a Karib-térség, melynek megvannak a szépségei, de hátrányai is.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A Dominikai Köztársaság természetesen nagyon karibias, ahol az emberek nagyon kedvesek, mindig mosolygósak, és rettentően ráérősek. Imádnak ismerkedni, családcentrikusak, és legkedveltebb időtöltésük a táncos szórakozás. Ők szó szerint a mának élnek. A sziget a Nagy-Antillákhoz tartozik, Kuba után a második legnagyobb sziget, és az egyetlen, melyen két ország osztozik. A nyugati részen található Haiti, mely körülbelül a sziget harmadát teszi ki. A két ország teljesen más nyelv és kultúra szempontjából is. A főváros Santo Domingo, ahol eltöltöttem nyolc évet, egy igazi nagyváros a 3 milliós lakosságával. Ez Amerika bölcsője, a legrégebbi épületek itt találhatóak, több mint 500 évesek. Gyönyörű tengerpartjai vannak az országnak, északi részén az Atlanti-óceán található, a deli részén pedig a Karib-tenger. A Karib-térség legmagasabb pontja is itt található, a Pico Duarte, mely 3114 m magas. Bavaro, ahol most élek, négyórányira van a fővárostól, a sziget keleti részén található, egy tipikus üdülő-település, kb. tíz évvel ezelőtt kezdték el kiépíteni, egyelőre pihenésre nagyon jó, de hosszú távú berendezkedésre unalmas. A tenger gyönyörű, a bulik nagyon jók, de ez minden, amit Bavaróban csinálhatsz.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Az egyik nyomós indok talán, hogy kint maradtam, hogy nem igazán szeretem a telet. Dominikan egész évben nem igazan megy 26 fok alá a hőmérséklet. Bár ebbe a nagy melegbe is bele lehet unni egy idő után. Imádom a tengert, az illatát, a morajlását, nem tudom elképzelni az életem nélküle. A másik nyomós okom, hogy jó munkám van. Hogy jobb-e Magyarországnál, azt nem hinném, de egyelőre jó. Örökre viszont nem szeretnek itt maradni.

Miben rosszabb?
Talán abban, hogy minden olyan lassú, ha ügyeket kell intézni, az egy nagyon hosszú és nehézkes procedúra. Nem túl tiszta, nem vigyáznak a környezetükre, pedig egy gyönyörű és gazdag ország lehetne belőle, és sokkal többet nyerhetnének a turizmusból. Sajnos Latin-Amerikában a gazdaság nem túl stabil, hiába virágzó, egyik percről a másikra könnyen összeomolhat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a család és a barátok. Nagyvárosi lény vagyok, és nagyon hiányzik Budapest, ahol annyi mindent lehet csinálni. Nem csak szórakozni, hanem kulturális szempontokra is gondolok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

Dominikában is megvan a baráti társaságom, az élet teljesen más, későn fekszünk, későn kelünk, ez Magyarországon éppen fordítva van. Természetesen nagyon hiányozna a tenger, talán az is, hogy nem kell mindig komolynak lenni, és ha mindig világit a fogunk fehérje a nevetéstől, az nem ciki. Mindenki mindenkivel az utcán leáll beszélgetni, köszönünk egymásnak még akkor is, ha nem ismerjük egymást, de már másodszor futunk össze valahol. Az ország gyerekbarát, és mivel van egy négyéves kisfiam, ez itt elég nagy előny.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Azt hiszem, hogy Magyarországon sokkal jobb. Dominikán a lakosság 10 százaléka gazdag, a 70 százaléka szegény. De az elenyésző számú középréteg úgy él, mint nálunk a szegények.

Mennyibe kerül egy kávé?
Dominika kávétermelő ország. Nagyon finom kávéjuk van. Eszpresszót ugyan nem nagyon isznak, de az ő kávéjuk valahol az eszpresszó és a hosszú kávé között van, ez kb. 30 dominikai peso körül van (150 forint). Nincs annyi ízesített kávéjuk, viszont mint otthon, ők az egyszerű fekete kávét részesítik előnyben.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Bavaróban 800 amerikai dollár (140 000 forint) plusz rezsi körül már lehet találni bebútorozva, akár medencével is, bár ott nincs belváros. Ha valami elitebb rezidenciában keresel, az akár 1500 dollár (263 000 forint) plusz rezsi is lehet. Santo Domingóban 1000 dollárért (175 000 forint) plusz rezsiért már lehet találni, minimum két hónap letéttel. A fővárosban általában ügynökségen keresztül lehet bérelni, az üdülő-településeken sokkal könnyebb, egyenesen a tulajdonostól vagy a házvezetőtől. Egy dominikai átlagfizetés kb. 300 amerikai dollár (52 500 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem élek rosszul, itthon van egy lakásom, bár elég kicsi. Itt cég által bérelt lakásban vagyok, de nem szeretnék venni sajátot. Vannak olyan dolgok, amelyek bizonyára jobbak kint, mint itthon. De már annyira régen elmentem Magyarországról, hogy nem is igazán tudom felmérni, hogy milyen körülmények között tudnék otthon élni. Ez attól függene, hogy mit dolgoznék és persze a keresetemen. Nem vagyok biztos abban, hogy otthon, tudnék annyit keresni, mint kinn, de otthon kevesebb pénzből jobban meg lehet élni. Kint nincsenek járulékok, nyugdíj, családi pótlék, munkanélküli-segély, szülés után 84 nap jár mindössze, 14 nap az évi szabadság, öt és fél napot dolgozunk egy heten, kilenc órát naponta. Ja és az orvosi ellátás nagyon drága, ha nincs biztosításod.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Azt a turizmust, amivel kikerültem, nem, legalábbis nem ebben a formában. A jelenlegi munkám a klinikánál szinten a turizmusra épül, ezt itthon nem tudnám, de valami hasonlót talán igen. Viszont a második szakmámban itthon jobban el tudnék helyezkedni, mint Dominikán (diplomácia).

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Úgy gondolom, hogy jobb, sok gazdasági és politikai probléma van, de az emberek belenyugodnak a sorsukba. Mindenen csak mosolyognak. Semmi sem probléma. Ha van mit enni, nincs semmit gond.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Vajon szombaton felmegy-e a benzin ára, vagy le? Az áram mennyire időre ment el, mert Bavarót kivéve a legtöbb településen több ideig nincs, mint van. Júniustól novemberig tart a hurrikánidőszak, ilyentájt gyakori beszédtéma az időjárás. És természetesen a dollár árfolyama, mert itt minden a dollártól függ. A másik fontos beszédtéma a zene és a zenés összejövetelek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Dominikai Köztársaság és Costa Rica holnap versenyezni fog a ENSZ-nél megüresedett közgyűlési hely betöltésére.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Bavaróban mindenkepp a strandolás és a tánc. Ez nem sok, de azt hiszem, hogy ez minden, amivel el tudod ütni itt a szabadidődet.

Visszajössz?
Tervezgetem már egy ideje, azt hiszem, hogy jövőre megteszem ezt a lépést. Persze ha lenne itthon valami munkalehetőségem, már előbb jöttem volna. Az itthoni ismerőseim ugyan próbálnak lebeszélni erről a lépésről.

<