157. Grubits Evelin - Nürnberg

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nürnbergből jelentkezik Grubits Evelin.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Már pár éve járogattam ki Németország különböző városaiba. Tavaly éppen a foci-világbajnokság ideje alatt voltam kint Nürnbergben, ahol is megismerkedtem jelenlegi párommal. Barátságnak indult, mert tudtam, hogy kinti tartózkodásom csak átmeneti, és már nem hosszú időre korlátozódik, ennek ellenére baráti viszonyt akartunk fenntartani. Azután hazamentem, ő is követett, egy hónapot Magyarországon töltött, majd visszajött. Onnantól fogva bő fél évig hol én, hol ő utazott, mígnem 2007 májusában végleg kiköltöztem ebbe a csodálatos városba.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Nürnberg egy csodálatos mesebeli kisváros. Azonban ez a megállapítás csak az Altstadt (óváros) részre érvényes, de minden út ide vezet. Joggal mondhatom, hogy az a város szíve. Olyan, mintha az itt jelenlevők elfelejtették volna folytatni az életet, és minden csak úgy létezne. Telt házas éttermek, kávézók, kiegyensúlyozott emberek, bevásárlóutcák, sokszor hihetetlenül olcsó árak (magyar szemmel is). Ez jellemzi a belvárost. Ebben az idillikus képben látjuk meg a várost kettészelő Pegnitz folyót, amitől az ember kicsit Velencében érzi magát, főleg mikor gondola is szeli a vizet. Ezt a mesevilágot az ódon várfal öleli körül teljes mértékben. Hihetetlen élmény itt sétálni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nagyon sok minden, elsősorban a családom, barátnőm, a kutyáim, na ők egyfolytában és nagyon. Ezenkívül az igazi túró, a magyar fűszerek, ízes zöldségek és gyümölcsök. A politikai csatározások minden szinten, a magyar zenék a rádióban, magyar bulik, a magyar nyelv használata, a számtalan szebbnél szebb, jobbnál jobb kifejezés, szóval minden, ami olyan utánozhatatlanná teszi Magyarországot.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna a város, mert beleszerettem, illetve az olcsó cipők, olcsó ruhák, és az itteni érzés, hogy reggel a csinosan felöltözött német papa és mama mennek a saját szokásos helyükre reggelizni, nyugodtan, kiadósan, közben újságot olvasva, beszélgetve a barátaikkal. Szép látvány, szívmelengető. Bár otthon is lenne!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Ez érzékeny pontom, mert sajnálatos módon sokkal magasabb. Munkanélküli-segélyből olyan vígan éldegélnek az emberek, hogy többet nem is igen akarnak dolgozni. Azt hiszem, nehéz lenne itt hajléktalanná válni. Szerintem igazságtalanul jobban élnek itt az emberek, mint otthon. Ennek ellenére mégis sokan panaszkodnak. A jólétből adódóan természetesen nyugodtabbak, a fiatalok trendibbek, de rosszabbak is, mert többet tudnak költeni alkoholra stb.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy sör fesztiválokon 3 euró (750 forint), amúgy nem tudom, mert nem szeretem. Kávé 2-3 euró (500-750 forint). Mozijegy 10 euró (2500 forint). A buszjegy egy alakalomra drága, gyakorlatilag viszont olyan bérletkombinációk vannak, hogy nekem, aki otthon BKV-bérletet vásárolt, nevetségesen olcsó: 52 euró (13 000 forint) egy családi bérlet egy hónapra, ezzel két felnőtt és három gyermek tud egyszerre utazni, és korlátozás nélkül mindenre érvényes.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Változó, a jobb helyeken rezsivel együtt 800 euró (200 000 forint) is lehet, kevésbé jó helyen ugyanez 350-400 euró (87 500-100 000 forint).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Tanulok. Szeretek tanulni, így igen, azzal, de nem tudom mi lesz akkor, ha már ennek vége, az a jövő zenéje.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jó környéken nagyon jó, kellemes, meg általában is kellemes, ahol sok a bevándorló, ott feszültebb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Félek, hogy az anyanyelviekhez képest mindig hátrányban leszek, és nehezen fogok kellemes munkahelyet találni, de ugyanakkor reménykedem is benne, hogy megtalálom, ha képes vagyok elfogadni a németek kultúráját, mentalitásukat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Lakás, költözés, iskola, tanulás, munkahelykeresés, de ez csak konkrétan nálunk, másoknak más gondjuk van, gondolom.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Sajnos nem tudom, mert nincs a közelemben újság.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Vízipipás kávézók és a karaokeklubok a diszkókkal együtt nagyon kedveltek, illetve a szabadidős tevékenységeket is nagyon szeretik a németek. Szinte kivétel nélkül futnak, kerékpároznak. A nordic walking is kedvelt sport, ami nekem igen fura, de ők imádják.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Sok, mint minden nagyobb városban. Diszkók, klubok, mozi, éjszakai kávézók minden mennyiségben.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Akár lehetne itt is. De nem mindenképp Nürnbergben. Szép, de azt hiszem, mivel szeretem Németországot, bármely tartományban, városban szívesen élnék. Viszont jobban örülnék, ha otthon járnának iskolába, mert véleményem szerint sokkal színvonalasabb az otthoni oktatás, és szeretném, ha a gyerekemnek nem én magyaráznám el, hogy ki volt Rómeó és Júlia.

<