159. Posta Ákos István - Tórshavn, Feröer

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Tórshavnból jelentkezik Posta Ákos István.
Vágólapra másolva!

Mikor, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A 2004-ben, Tatabányán rendezett bélyegkiállításaim (Europa-CEPT és néprajz) kapcsán kezdtem el behatóbban foglalkozni a Feröer-szigetekkel. 2005 szeptemberében megjelent az Észak-fokok című norvég-feröeri antológia, melynek feröeri részét én szerkesztettem, ennek kapcsán 2006-ban megkaptam a Feröeri Egyetem ösztöndíját, így 2006 nyarán egy hónapot töltöttem itt, majd idén újra megkaptam, és most télen jöttem ki. Időközben újabb fordításaim jelentek meg, és rádióműsorokat is készítettem Feröerről. Jelenleg a Feröer-szigeteket bemutató könyvemen dolgozom itt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Tórshavn egy kb. 12 400 fős város, jelmondata szerint a világ legkisebb fővárosa. Ez nem teljesen igaz, mert a vele közigazgatásilag összevont településekkel együtt már 19 300 fős, így megelőzi Grönland fővárosát, Godthabot. Csodálatos fekvése van, az ablakomból rálátni az óceánra. Egyébként Feröernek nincs egy olyan pontja sem, amely 5 km-nél messzebb lenne az óceántól. Sok az eső, minden tiszta zöld, az időjárás teljesen kiszámíthatatlan.

Feröer egy kis szigetvilág, amelyet a legtöbb térképről le is hagynak. Így például ennek az interjúsorozatnak a térképén sincs semmi Skócia és Izland között. Jogilag Dánia része, ennek ellenére néhány szakterületet kivéve teljesen független. Önálló bélyegkiadása, pénze (egy feröeri korona a dán koronával egyenértékű, és kb. 35 forintnak felel meg), rendszáma, internetdomainje, parlamentje, amely ráadásul a világon a legrégebbi, különleges népi kultúrája és csodálatos környezete van. Csodálatos érzés például a Gotai-öböl partján végigheverni és látni a végtelen óceánt vagy testközelből megfigyelni a legkülönlegesebb madarakat a Vestmannabjorgininél!

Tényleg egyszerűen hihetetlen, mennyire természetközeli az élet itt! Ennek az életnek a része a Grindadráp, azaz a bálnavadászat is. Sajnos a legtöbben először Feröerről a zöldszervezetek egyoldalú, igazságtalanul lejárató propagandájából hallanak. És nagyon sok hazugságot írnak ezek az oldalak, amiket kellő ismeret hiányában rengetegen elhisznek, pedig Japánnal ellentétben a feröeriek nem nagyipari jelleggel, cirkálókkal, hanem közélelmezési célra, szuronyokkal vadásszák a bálnát, és a zsákmányból a faluközösség minden tagja részesül. Itt még nem halt ki a társadalmi szolidaritás.

Mi hiányzik Magyarországról?
Most őszintén, mi hiányozzon? Az infláció? A bűnözés? A közvagyon magánzsebekbe való privatizálása? Az, hogy agycsonkító valóságshow-kra van pénz, a kultúrára viszont nincs, ha néha csurran-cseppen valami, akkor azt meg egy szűk, egyáltalán nem a tehetséget alapul véve kontraszelektált nómenklatúra teszi zsebre? Nekem bőven elég annyi, amit a Duna TV mutat.

Magyarországon amúgy is ritkán vagyok, hiszen Bécsben élek, tanulok, vásárolni, művelődni és szórakozni pedig Cseh- és Morvaországba, elsősorban Brnóba, ritkábban Prágába, Litovelbe járok át.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mindenre kiható nyugalom, a kristálytiszta levegő, a szigetvilág hangulata.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal magasabb. És ezen nem csak gazdasági értelemben vett életszínvonalat értek, hanem azt is, hogy a magas életszínvonalat a G8-ra jellemző stressz és a vagyon egyenlőtlen eloszlása nélkül is képes elérni. Itt a drogozás, sikkasztás, randalírozás, sztrájk, huliganizmus teljesen ismeretlen fogalmak. Itt nincsen sem gazdag, sem szegény. A középréteg kb. a lakosság egészét lefedi. Itt a mindenkori minisztereknek nem derogál az itteni Volán-buszon járni a reptérre, és nem autókonvojjal, ugyanakkor mindenkinek megvan mindene, ami csak kell. Nem véletlen, hogy a várható élettartam szempontjából a világranglista élén Norvégia, Feröer és Izland áll. Szerintem végső soron az életszínvonalnak ez az egyik legfontosabb mutatója. Hány év adatik meg és milyen környezetben.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás a belváros közepén is ingyenes. Buszjegyeket a helyközi közlekedésre tudom csak, a Vágar nemzetközi reptérre vagy Klaksvíkba, a második legnagyobb városba 90 korona (3150 forint), diákkedvezménnyel 72 korona (2520 forint). Ezekre a helyekre egy-egy tenger alatti alagúton lehet eljutni. Egy mozijegy 75 korona (2625 forint), sört a boltokban sokkal olcsóbban lehet venni, mint a kocsmákban, egy hatos pakk helyi sör (Föroya Bjór) 50 korona (1750 forint) plusz 25 százalék áfa. A kávé, mint ahogyan a sör is, jóformán alapélelmiszernek számít. Nagyon sokan szeretnek egy-egy kaffistovanban összeülni. Egy-egy kávé általában 20 korona (700 forint) körül van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Mivel itt jóformán mindenki a saját családi házában lakik, nincsenek közép-európai értelemben vett társasházak. Néhány belvárosi ház emeletén akadnak lakások. Ha valaki bérlakásban lakik, akkor általában valamelyik szálló szobáját veszi ki megállapodás alapján. Én például a Bládypiban lakom, a belváros egyik sétálóutcájában. Nyáron ifjúsági szálló, szezonon kívül pedig munkásszálló. Most rajtam kívül dán lányok laknak itt, akik az egyetemi gyakorlatukat töltik itt. Egy hónapra 3000 korona (105 000 forint), ebben egy saját fürdőszobás szoba, valamint reggeli van benne.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel még visszamegyek Európába, és most egy fix összegű ösztöndíjat kaptam, erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Amit viszont látok a helyieken, hogy mindenki szépen él, és tud tartalékot is képezni. Itt a minimálbér kb. 80 feröeri korona óránként (2800 forint), ami nem kevés, és szorgalmasan dolgoznak is az itteniek, így nem véletlen, hogy jól prosperál az ország.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, abszolút! Ez egy igazán ihletadó hely! Versekhez, novellákhoz és, mivel hihetetlenül érdekes emberek lakják, interjúzáshoz is ideális.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Összehasonlíthatatlanul nyugodtabb! Itt nincs az a stressz, ami akár Bécsben, akár Budapesten a mindennapi élet szerves része. Az embereknek megvan mindenük, mondhatni teljes a foglalkoztatottság (1,3 százalékos a munkanélküliség, egész Európában a legalacsonyabb), az emberek általában kedvesebbek, nem frusztráltak, annak ellenére sem, hogy most például szinte nem is süt a nap, csupán néhány órát, és akkor is csak akkor, ha nem takarja el a köd. Nyáron persze éjjel sem megy le. Az is fantasztikus látvány szerintem, de ez az extrém éjszaka-nappal viszonyulás a bioritmust fel tudja borítani adott esetben, ha valaki nincs hozzászokva.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, és nem is reménykedem semmiben. Az élet predesztinált, tehát úgyis az történik, ami el van rendelve, csak nem tudunk előre beleolvasni a forgatókönyvbe.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Egyrészt az időjárás, hiszen semmi sem kiszámíthatatlanabb az itteni időjárásnál, másrészt a közelgő választások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Főleg a közelgő választásokkal kapcsolatos információk.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Egyrészt népszerűek a sportok, mint a futball, az úszás és a regatta, másrészt nagyon sokan különböző egyházi és/vagy egyesületi klubéletet élnek. Viszonylag sokan szülnek korán - és nem csak a szociális segélyre bazírozva, mint ez Közép-Európában helyenként szokás. Mint ahogyan Skandináviában általában, az alkoholizálás is szabadidős tevékenység. Sokan hódolnak valamiféle művészeti tevékenységnek szabadidejükben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Vannak színházak, diszkók, klubok, mozik, hangulatos kiskocsmák, ezek túlnyomó része a péntek és szombat estékre koncentrál.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mint már mondtam, úgyis a sors határoz!

<