164. Török István - Cancún, Mexikó

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma a cancúni életről mesél Török István.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Három éve élek Mexikóban. Magyarország európai uniós csatlakozása után jöttem ide, kiutat keresve az egyre növekvő adóterhek és megélhetési problémák elől. Az interneten keresztül ismertem meg egy magyar házaspárt. Két hónap levelezés és beszélgetés után eldöntöttem, hogy megpróbálom, vesztenivalóm nem volt, azt tudtam, mi vár rám, ha maradok, és nem akartam egész életemben megmaradni a kérdéssel: mi lett volna, ha megyek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Cancún három részre osztható: belváros, külváros és a hotel-zóna. A belvárosban lakik a középosztály, a folyamatosan növekvő külvárosban a szegényebb emberek, és a nagyon gazdagok a hotel-zónában, ami közel 40 hotelból áll, és csak nagyon kevés magánház jellegű épület van. Ez utóbbi Cancún legszebb része, a házak közvetlenül a tengerparton vannak.

Egész évben meleg van, decemberben, egy kellemes esti sétához még pulóver sem kell. A tenger látványa lélegzetelállító, és ha a belvárosban laksz, akkor is maximum 22 perc alatt a Karib-tenger partján ücsöröghetsz a fehér homokban. A hotel-zóna megszámlálhatatlan szórakozási lehetőséget kínál a hét minden napján.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányoznak a múzeumok, a parkok és Budapest egyedülálló sármos szépsége. Itt nincsen kulturális szórakozási lehetőség, csak bulik, töméntelen mennyiségben, ami nagyon jó, de párszor rám tör a vágy, hogy beülhessek egy kellemes kávéházba az Andrássy úton vagy elmenjek megnézni egy színdarabot.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Leginkább a tenger hiányozna, és az életstílus, ami itt elég laza. Nagyon sok turista jön ide, és az amerikaiak igen nyitottak ismerkedés terén. Nagyon jólesik, hogy ismerek embereket szinte a világ minden országából. Az európaiakat nagyon szeretik mind az amerikaiak, mind a mexikóiak, így mindenkivel könnyen lehet jó kapcsolatot kialakítani.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Szerintem pontosan olyan, amilyen Magyarországon lesz tíz éven belül. Vannak, akik nagyon jól élnek, és vannak, akik nagyon szegények. Az embereknek egy szabadnapjuk van egy héten, és hétköznap sokszor túlóráznak azért, hogy meg tudjak tartani az életszínvonalukat. Az előnye a helynek az, hogy ha van egyetemi diplomád, akkor az már garantálja neked a jó fizetést, ha nincsen, akkor marad a sok túlórázás. Az átlagkereset 100 000 forint egy átlag alkalmazottnak, de az élet a városban elég drága, különösen ha albérletben laksz.

Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
A mexikóiak mindig boldogak valami számomra érthetetlen oknál fogva, sohasem aggódnak a dolgok menete miatt, és mindig optimistán tekintenek a jövőre. Teljesen kiegyensúlyozottak, szombaton kocsma, vasárnap templom, és minden gondjuk meg van oldva.

Mennyibe kerül egy óra parkolás?
Itt nem fizetsz a parkolásért, csak a plázák garázsában. Ha plázában parkolsz, akkor 160 forint egy óra.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ez egy nagyon jó kérdés, mert én pont egy kétszobás lakást bérelek a belváros egyik kellemes negyedében. 100 000 forintot fizetek plusz a villany, ami kéthavonta 20 000 forint. A hotel-zónán ugyanezt a típusú lakást bérelni 300 000 forintba kerülne, de egyszobásat kapsz már 160 000 forintért.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Igyekszem vigyázni a pénzemre, de nem igazan spórolok. 2009-re szeretnék egy edzőtermet nyitni, amit meg is fogok csinálni mindannak ellenére, hogy a fizetésem 70 százalékát költöm magamra, beleértve az albérletemet és az edzésemet is.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de nem cserélném el a munkámat semmi másra! Eladásban dolgozom, és százalékra fizetnek. A hotel tagsági programját adom el, angolul time share. Minden nap új kihívás elé nézek, és a jövedelmem teljesen rajtam múlik.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Állandóan buli van, és mindig mindenki mindennel késésben van. Az emberek nagyon vidámak, és a turisták kellemes kiegyensúlyozottságot hoznak a város mindennapjaiba. Kéthetente van fizetés, így elképzelheted, hogy az az őrület, ami Budapesten szokott lenni fizetés után, itt minden hónapban kétszer történik meg.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Annyi mindenen átmentem már itt, hogy nem igazán tartok semmitől. Abban reménykedem, hogy lesz elég pénzem megvenni egy kis szigetet Kanadában, és visszavonulni oda, öreg napjaimra.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Cancún 90 százalékban a turizmusból él, így a legfőbb téma most a város foglaltsága.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy focimeccs eredménye.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Tenger, tenger és tenger! Könnyűbúvárkodás, szörfözés és foci! A mexikóiak nagyon nagy fociőrültek!

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Körülbelül 30 különféle klub a hotel-zónán, legtöbbjük korlátlan alkoholfogyasztást biztosít a 8000 forintos belépő ellenében, de van még 15-20 kocsmajellegű zenés, táncos szórakozóhely a belvárosban is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Semmiképpen. Az oktatási színvonal nagyon alacsony, és nagyon magas a bűnesetek száma is. Ide igazából pénzt csinálni jössz, és kiélni magadat. Aztán amikor már lenyugodtál, és pénzed is van, akkor érdemes elmenni egy nyugodtabb, biztonságosabb helyre, családot alapítani. Ez a hely varázsa, mindenki, aki itt él, őrült.

<