167. Csizmadia Gábor - Charleston, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Charlestonból jelentkezik Csizmadia Gábor.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Húszévesen kerültem az Egyesült Államokba, kb. kilenc évvel ezelőtt. Az akkori Mezőgazdasági Minisztérium és a főiskolám támogatásával nyertem egy szakmai pályázatot, amely másfél évig tartott, és meghosszabbítottam. Hazatértem után, az államvizsga letételével sem igazán adódtak Magyarországon olyan munkalehetőségek, amelyek igazán ott tartottak volna. Így visszajöttem az Egyesült Államokba, és itt kezdtem el a karrieremet építeni. A vendéglátóiparba véletlenül keveredtem kb. hét évvel ezelőtt, és sok munkával sikerült szép karriert befutnom, viszonylag rövid idő alatt. Különféle továbbképzések és a zöldkártyám megszerzése után ingatlanokkal kezdtem el foglalkozni, és jelenleg, egy helyi vállalatnál dolgozom, vezető beosztásban. Tengerparti házakat és lakásokat bérlünk turistáknak, valamint ingatlanokat adunk-veszünk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Azt hiszem, az Egyesült Államokat senkinek nem kell bemutatni. Én Dél-Karolina államban élek, Charleston városában. Az állam a keleti parton helyezkedik el, Florida és Georga államtól északra a tengerparton. Charleston a dél-keleti régió egyik legforgalmasabb tengerparti városa, nagyon közkedvelt turistahely. Kellemes, enyhe időjárásunkkal, turisztikai látványosságokkal, pálmafákkal, tengerparttal és golfpályákkal szinte mindenki megtalálhatja a neki kedvező időtöltést és szórakozást. A környék mindenképpen magas színvonalúnak mondható, és mivel itt sosem havazik, így egész éven át közkedvelt a turisták körében. Hogy miben jobb itt? A lista elég hosszú lenne, gyertek és nézzétek meg magatoknak! Talán a forgalmi dugók a legrosszabbak, amit a negatívumok közé sorolnék azon kívül nem sok.

Mi hiányzik Magyarországról?
Barátok, család, házi jellegű péksütemények és a magyar sör, bor, pálinka.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ennyi idő után már valószínűleg rengeteg dolog hiányozna. Az itteni barátok, a város, az életszínvonal és a kellemes éghajlat mindenkeppen.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal mindenkeppen sokkal magasabbnak mondható ezen a környéken. Az emberek általában kiegyensúlyozottnak és boldognak tűnnek, habár rengeteget dolgoznak itt is, azzal a különbséggel, hogy itt azért látható a munkájuk eredménye, míg Magyarországon sajnos ez az esetek többségében nem mondható el.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Sok helyen ingyenes a parkolás, a belvárosban 1-2 dollár (173-346 forint) egy órára. A tömegközlekedés itt nem ismert, busz nincs. Mindenki autóval közlekedik, amit nehéz elképzelni, de tényleg így van. Egy mozijegy 8-9 dollár (1384-1557 forint), míg egy sör 3-4 dollár körül (519-692 forint) és egy kávé 2 dollár körül van (346 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban viszonylag drága 1000-1500 dollár (173 000-259 500 forint) egy kétszobás lakás havi bérlete, de a belvárostól 10-15 percnyire már jóval olcsóbban, 800 dollár (138 400 forint) körül lehet lakást bérelni.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelemből sikerül minden számlát időben kifizetni, hetente többször szórakozni és éttermekbe járni. Ezenkívül évente betervezek kisebb utazásokat, és legalább egyszer egy tengerentúli (magyarországi) látogatást is. Spórolni is lehet, attól függ, ki mire költ. Mivel én tavaly vettem lakást, és új jármű is van, így arra már nem kell gyűjteni. Most már lehet majd egy nagyobb házra gyűjteni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, szeretem a munkámat. A tengerparton dolgozni olyan, mintha állandóan szabadságon lenne az ember.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata átlagban jóval jobbnak mondható, habár az embereket eléggé lekötik a mindennapos dolgok itt is, mint pl. az iraki háború, a közelgő elnökválasztások stb. Ez eléggé meghatározza a köznapok hangulatát.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Őszintén megmondom, hogy semmitől nem tartok, reménykedni pedig nem szoktam. Mivel elég pozitív a beállítottságom, így tudom, hogy amit akar az ember, azt eléri, csak keményen kell dolgozni, és sosem szabad feladni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ami már évek óta: az iraki háború, az elnökválasztás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az elnökjelöltek sárdobálása, a benzináremelkedés és a szokásos Britney Spears-dráma: csupa unalom.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Rengeteg szabadtéri, tengerparti és vízi sport, kirándulás, golf és az állandó vásárolgatás. Nagyon közkedvelt a barátokkal való időtöltés, amikor egymás házában, lakásában vagy pedig éttermekben és bárokban tengetjük az időt beszélgetéssel, evéssel és ivással.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Tulajdonképpen akármit akarsz, megtalálod. Elvégre is 300 000 ember lakik a környéken, így szinte mindenféle szórakozásra lehetőség nyílik.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, mindenképpen.

<< Előző