177. Kovács Krisztina - Manerba del Garda

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kovács Krisztina mesél az olaszországi Manerba del Garda-ról.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

Lassan tíz éve, hogy eljöttem Zalaegerszegről. Egy családnál dolgoztam baby-sitterként Brescia-ban, Észak-Olaszországban. Két év után férjhez mentem, és itt maradtam. Sokféle munkát kipróbáltam, de a végén kikötöttem tanult szakmámnál: eladónő lettem. Jelenleg "főállású anya" vagyok a két és fél éves kislányom mellett.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Családommal Manerba del Garda-ban élünk. Ez egy kisváros, ahol körülbelül ötezer az állandó lakosok száma. Az év nagy részében nyugodt, békés hely, ahol a hentesnél és péknél mindenkit ismerősként üdvözölnek és néhány kedves szó is jár a kiszolgálásnál. Viszont a nyári szezonban olyan, mint egy felbolydult méhkas. Tele mindenhonnan érkező turistákkal, színes programokkal és az ezzel járó forgalmi dugókkal. Ilyenkor a társasházunkban végigdühöngjük, veszekedjük az augusztust a nagyképű, lekezelő és neveletlen nyaralókkal (akiknek itt van hétvégi házuk) a közös úszómedence mellett. A tó viszont kárpótól sok mindenért, hisz még így, tíz év után is elakad a lélegzetem, amikor meglátom. Ugyanolyan gyönyörű a téli napsütésben megcsillanó havas hegycsúcsokkal kőrülvéve, mint a zuhogó esőben, a viharos széltől borzolt méregzöld hullámaival és a forró nyári napokon, többféle kékben játszó színeivel.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen sok minden hiányzik otthonról. Elsősorban a család és a barátok. Aztán a magyar szó, zene, film. Persze a sok finom magyar étel is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Sokszor gondolkodom rajta, hogy jó lenne visszaköltözni, de itt kőnnyebb a megélhetés. Természetesen a férjem tipikusan olasz családja is nagyon hiányozna (Például az állandó veszekedéseik a vasárnapi kőzős ebédek utáni kártyacsatáknál). Nem beszélve az isteni pizzáról!


Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Szerintem az életszínvonal itt magasabb. Az emberek stresszesek, idegesek. Hajszolják a pénzt és a munkahelyi sikereket, de szinte soha sem elégszenek meg az eredményekkel. Sokan eladósodnak, de legalább is nehezen élnek, mert az új autó, a plazma TV és más "divatos" dolgok részleteit nyögik havonta. A baráti, munkahelyi kapcsolatok nagy része felületes.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
1 óra parkolás 1,5 euro. A buszjegy 1,5 euro.(Ez kb.4-5 km-re érvényes.) A mozijegy 4-7 euro. Egy pohár sőr 2,5 euro. Egy kávé kb.0,9-1,1 euro.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás lakás havi bérlete itt, nálunk kb. 400 euro. Persze az összeg magasabb a közeli nagyvárosok kőzpontjában.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Míg nem volt gyermekünk, a kettőnk fizetéséből egyet mindíg félre tudtunk tenni, még ha minden hétvégén kijártunk is a barátainkkal. Mióta megszületett a lányunk, csak a férjem fizetéséből élünk, úgyhogy nem tudunk félretenni semmit. Nemsokára újra elkezdek dolgozni, úgyhogy új számítógépre, ülőgarniturára és pár év múlva egy új lakásra is elkezdünk gyűjteni.


Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sajnos nem, de ezt csak nemrég értettem meg. Az eladónőség és az anyaság is tetszik, de az álmom egy Olasz- és Magyarországra specializálódott utazási iroda nyitása.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az embereknek általában nem kell azon aggódniuk, hogy jussanak el a hónap végéig. A rohanó mindennapokban azonban nem tudják értékelni mindazt, amiért dolgoznak: a pihenést az egyik csodaszép hazai nyaralóhelyen, éa boldog és békés családi életet.


Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Természetesen a betegségektől, balesetektől féltem magam és családomat. Reménykedem, hogy majd egyszer, amikor nagyobbak lesznek a gyerekek, hazaköltözünk férjemmel egy kis vidéki házba, Magyarországra.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az elmúlt hetekben az ünnepek voltak, most viszont az influenza járvány és a téli leárazások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Mindenféle rossz hír, mint mindíg: a két vezető politikai párt rágalmazásai, gyilkosságokról és erőszakról szóló cikkek és persze sok reklám.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Moziba, vacsorázni, szórakozni járni a barátokkal.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A közelben rengeteg a mozi, disco, játékterem és még több bár és étterem.


Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igazából nem érdekel, hol élnek majd, csak legyenek boldogok.

<