192. Elliott Ildikó - Auckland, Új-Zéland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Aucklandből jelentkezik Elliott Ildikó.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Dunaújvárosból indultam el. Mielőtt idejöttem, hajón dolgoztam, a Karib-tengeren, így volt egy kis megtakarított pénzem. 2003 szeptemberében jöttem ide. Először csak körülnézni akartam, de végül a dolgok úgy alakultak, hogy itt maradtam. Az első két és fél évben mindenféle vendéglátó munkahelyeim voltak, aztán mikor megkaptam a letelepedési engedélyt, 2006 februárjában akkor végre volt lehetőségem, hogy komolyabb vizekre evezzek. Így beálltam rendőrnek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Aucklandban lakom, ami a legnagyobb város a szigeten és az országban. Nincsenek pontos adataim, de én úgy gondolom, hogy nem nagyobb, mint Budapest. Ha minden igaz, akkor kb. 1,3 millió lakosa van, de így is zsúfoltnak tűnik. Jobb itt, hogy sokkal tisztábbak az utcák; kisebb kaliberű az átlag bűnözés, mint otthon, a rendőrök nem hordanak magukon pisztolyt, jobban meg lehet élni az alapfizetésből, sok a zöld terület, még a városban is. Ami rosszabb, hogy az átlag új-zélandi nem tud vezetni (mégis kap jogosítványt) sokat esik az eső, magas páratartalom, az állam túl sok segélyen élőt tart el; messze van Európától; nincs Túró Rudi.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, Túró Rudi, gesztenyepüré, fehér karácsony és egy jó száraz, meleg nyár.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Munkám, barátok, tenger.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Jobb az életszínvonal. Az alapbérből könnyebb megélni, alap szinten. Itt nincs komoly oka panaszkodni az embereknek, ha van munkád meg tudsz élni. Ha tanulni akarsz, tanulókölcsönt tudsz felvenni, amit nem kell visszafizetni, amíg be nem fejezed a tanulást. Meg persze az állam rengeteg segélyt kifizet, de sajnos elkövetik azt a hibát, hogy nincsen időhatár a segélyen, vagyis egy népcsoport 90 százaléka segélyen él.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy új-zélandi dollár (137 forint). Egy óra parkolás 2-3 dollár (274-411 forint) között van. Egy buszjegy kb. 5-10 dollár (685-1370 forint) között van. Egy mozijegy kb. 15 dollár (2050 forint). Egy sör a boltban kb. 1,5 dollár (205 forint), étteremben 5-6 dollár (685-822 forint). A kávé 2,5-4 dollár (343-548 forint) között van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Auckland belváros a legdrágább ebből a szempontból, egy két szobás lakás 1600-1700 dollár (219 200-233 000 forint) között van egy hónapra.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mint állami alkalmazott, nem keresek túl jól. Itt a rendőrök kezdő fizetése nem valami fényes. Ha sikerül félretennem, azt mindenképpen arra használom, hogy hazamehessek látogatni.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Ezelőtt soha nem jutott eszembe, hogy rendőr legyek. Azért választottam, mert az itteni rendőrség teljesen más, mint az otthoni. Itt az emberek átlagban szimpatizálnak a rendőrökkel, és sok tiszteletet kapunk. Persze ez azért is van, mert mi nem vesszük el az emberek pénzét. Legjobban az angol rendőrséghez hasonlítanám, mivel mi is angol fennhatóság alá tartozunk.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt teljesen normális, nincs túl sok politika, panaszkodás. Az átlag ember el van foglalva a saját kis életével, és a saját dolgával foglalkozik.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Hogy mitől tartok? Jó kérdés, nem tudom. Talán, hogy túlságosan távol vagyok a családomtól, és ha valami tragédia történik otthon, nem tudok ott lenni, hogy segíthessek. Amiben reménykedem az az, hogy minden nap a munkám végén épen és egy darabban hazamegyek a saját kis békés otthonomba.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Waitangi-day: a közeledő nemzeti ünnep szerdán. Ez az angolok és a maorik (új-zélandi őslakók) közötti szerződés aláírásával kapcsolatos, de nagyon sok aktív politikai vonzata van.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Bombariadó az Auckland Bíróságon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Piknik a tengerparton, séta az erdőben, szörfözés, pecázás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, meg nem tudnám mondani. A belváros tele van szórakozóhelyekkel, de a külváros is. Be kell hogy valljam őszintén, hogy nem sűrűn megyünk el bulizni. Az egyik oka az az, hogy váltóműszakban dolgozom.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, de csak azért, mert szeretnék egyszer Kanadába átköltözni. Itt nagyon jó, ne érts félre, de egyszer beleestem Torontóba (mikor ott laktam egy évet) és nem adom fel, amíg nem sikerül ott letelepednem.

<