208. Pap Gábor - Husbands Bosworth, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma az angliai Husbands Bosworthből jelentkezik Pap Gábor.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007. szeptember 30-án szálltam le London-Stansted repülőterén. Számomra Anglia egy felfedezetlen környék volt. Egy úgymond légből kapott lehetőséget ragadtam meg, jelenleg helikoptereket szerelek, egy kétszemélyes cég keretein belül.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Husbands Bosworth egy körülbelül 800 lelket számláló falu, körülbelül hat mérföldre Market Harborough-tól. Saját vitorlázó-repülőtérrel rendelkezik, ahol én is tengetem az éjszakáimat, ugyanis itt van a szállásom. Sajnos ez a vidék eléggé kihalt, nem történik semmi érdekes, a faluban mindenki ismer mindenkit. A legközelebbi nagyváros Rugby, ahol viszont minden van. Kárpótol az emberek közvetlensége, nyugodtsága, amit még egy magyar falu is megirigyelhetne. Mindenki nagyon jól viszonyul az idegenekhez.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom, a barátnőm. De nagyon sokszor eszembe jutnak a jó magyaros illatok, ízek, amelyek itt sajnos nincsenek. Továbbá a jobb oldalon közlekedés, a magyar nyelv és a Túró Rudi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A nyugodtság, a biztonság, az utcák rendje, az emberek közvetlensége, a vezetési kultúra (itt van olyan) és a worcester sauce.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jelentősen magasabb, ebből arányosan következik, hogy az emberek mindennapjai is sokkal kiegyensúlyozottabbak. Nem idegeskednek annyit.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, egy sör, egy kávé?
Ez sok mindentől függ. A parkolás 1 fonttól (344 forint) a csillagos égig, de hála istennek falukban nem szokás ilyet kérni, szóval itt ingyenes. Egy sör 2,5 fonttól (860 forint) kezdődik, a reptéren 2 font (688 forit), a kávé pedig 1 fonttól (344 forint), ez itt 50 penny (172 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Körülbelül 500 fonttól (172 000 forint) kezdődik, természetesen ez is függ a lakás életkorától, berendezettségétől, elhelyezkedésétől és még rengeteg mástól. A határ szintén a csillagos ég.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Többet, mint otthon. Természetesen, mint minden magyar munkavállaló, lakásra, autóra és az élet elindítására spórolok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen! Többek között ezért is indultam neki a világnak. Sajnos Magyarországon a repülős szakma kihalófélben van, így repülőgépész mérnökként voltam minden, autó-ügyintézőtől a szakközépiskolai tanárig, de mivel 14 éves korom óta ezt a szakmát tanulom, ezért mindenképp ilyen téren szerettem volna elhelyezkedni. Angliában hiány van ilyen szakemberekből, így itt sikerült.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt is csak dolgozni kell, mielőtt valaki azt hiszi, hogy kolbászból van a kerítés, és azért a cégek próbálják a maximumot kihozni a munkavállalóból. Szóval a hétköznapok itt is csak hétköznapok, de legalább a munka is jobb hangulatban folyik.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok talán attól, hogy szigorítják a munkavállalás körülményeit, mivel rengeteg a külföldi munkavállaló. Reménykedem, hogy egyszer ez a színvonal eléri Magyarországot, és nem azok az állapotok fognak uralkodni, amik most, illetve nem kell elhagyni az országot azért, hogy elindítsd az életed.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most nem tudnék olyan nagy beszédtémát mondani. Itt nemigen politizálnak, hála a jó égnek, hogy őszinte legyek, azt sem tudom, milyen pártok vannak Angliában.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Még nem olvastam ma újságot.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A férfiak többsége pubokban tengeti a szabadidejét. Ilyenkor megbeszélik a hetet, kivel mi történt. De sokan járnak golfozni, teniszezni stb. Én pihenek ilyenkor.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt nem túl sok, de ha kocsiba ül az ember, számtalan pubot, diszkót talál rengeteg fiatallal, és rengeteg nemzetiséggel találkozhat. Az itteni fiatalok nagyon szeretnek szórakozni, éppen ezért éjszaka ellepik a városok utcáit.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem feltétlenül, nekik azt kívánom, hogy a hét napból ne essen hatot az eső. Őket inkább délre irányítanám. De mindenkinek tudom ajánlani Angliát. Ugródeszkának tökéletes. Azt tudom mindenkinek mondani, illetve javasolni, hogy merjen kockáztatni, mert megéri.

<