221. Simon András - Birmingham, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma  az alabamai Birminghamből jelentkezik Simon András.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten születtem, és ott éltem 2000-ig, amikor az Auburni Egyetemre jelentkeztem, hogy megszerezzem a doktori fokozatot, az ottani gépészmérnöki karon. A BME gépészkaron végeztem 1999-ben, és az ott megszerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy végül is kijutottam ide. Időközben megházasodtam, fiunk, Zoltán márciusban lesz ötéves. Szóval a család és a munkahely miatt itt ragadtam, de most már nem sokat lehet ezen változtatni. Az exfeleségem amerikai volt, szóval azért is nehéz lenne Magyarországra visszaköltözni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Birmingham egy tipikus ipari nagyváros, legalábbis, ami az elmúlt 20-30 évet jellemzi. Az acélipar nagyon fontos volt itt, de amióta a német, japán és orosz gyártmányú acél elárasztotta a piacot, az itteni acélgyártás szinte teljesen megszűnt. Jellemző, hogy az egyik kerület neve Bessemer, ami egy acélgyártási folyamat neve.

Mi hiányzik Magyarországról?
Dióhéjban a család, ismerősök, barátok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Talán furcsán hangzik, de az itteni ételek hiányoznának a legjobban. Elég hasonló a magyarhoz, főleg a régi magyar ételekhez, mint például a grits (zabkasa), cornbread (kukoricakenyér), ami itt szinte mindennapos.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal valamivel rosszabb, mint otthon, (meglepően hangzik), de itt nagyon sokan élnek a létminimum alatt, önkormányzati segélyen stb. Birmingham Alabama államban (tipikus déli állam) van, amely amúgy is alacsonyabb életszínvonalú, mint például a nyugati államok vagy az északkeleti államok. Ez talán az amerikai történelem miatt is így van, a dél mindig egy kicsit lassúbb, elmaradottabb volt.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 0,25 dollár (43 forint), mozijegy 7-10 dollár (1190-1700 forint) között, mozitól és filmtől függően, egy sör kb. 1 dollár (170 forint), egy kávé (pl. Starbucks) 2 dollár (340 forint). Azért a kávé itteni mertekkel is drága, talán a McDonald's-kávé a legjobb, az alig 1 dollár (170 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban egy két hálószobás lakás (mivel itt a lakások mérete inkább a bedroom/bathroom számokban van kifejezve), szóval egy 2/2 albérlet kb. 700-1000 dollár (119 000-170 000 forint) körül van. Persze a külső kerületekben jóval olcsóbb, ahol mi lakunk, az kb. 550 dollár (93 500 forint) havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Egyelőre a jövedelmem nagy része az elmúlt pár év alatt felhalmozott adósságok kifizetésére megy. Itt az Egyesült Államokban nagyon könnyű hitelkártyához vagy autókölcsönhöz jutni, de annál nehezebb kifizetni. Talán ebben az is közrejátszott, hogy Magyarországon ilyen gondokkal nem kellett foglalkoznunk anno, és amikor kijöttem, sok pénzügyi hibát elkövettem, ami elkerülhető lett volna, ha fel lettem volna készülve rá.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen is meg nem is. Végül is minőségi mérnökként (Quality Engineer) dolgozom a Mercedes-Benz összeszerelő üzemben, ahol az M, R és GL típusú terepjárókat (SUV) gyártják, de nekem ez nem hivatás, hanem csak egy átmeneti állás. A doktorim megszerzése után egy igazi kutatással, fejlesztéssel foglalkozó állást keresek majd.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon hasonló, talán valamivel felszabadultabb.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Amerikaifoci, komolyabb témák persze az iraki háború, a gazdaság, egészségbiztosítás (hogy mennyire drága), ilyesmi.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nagy összegű adomány érkezik az egyetemhez. Az általános iskola pedig laptopokat kap.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Amerikaifoci vagy egyszerűen football, ahogy itt hívják. Főleg az egyetemi futballcsapatok meccsei vonzanak rengeteg embert, mondhatnám, hogy a második legfontosabb vallás a baptista után. Nem ritka, hogy 50-80 ezer ember megy egy meccsre. A futballszezon már véget ért, a nagy Alabama-Auburn meccs kb. két hete volt (Auburn nyert, természetesen). A szinte állandó két rivális Alabamában a University of Alabama csapata, a Crimson Tide és az Auburni Egyetem Auburn Tigers csapata. Mivel én Auburnben vegeztem, a Tigereknek drukkolok.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt is vannak pubok, bárok, diszkók, klubok stb. Nem igazán járok klubokba és hasonló helyekre, szóval erről nem tudok sokat mondani.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Szerintem ott éljék le az életüket, ahol boldogok, akár itt, akár egy másik országban vagy akár Magyarországon. Szeretnem, ha a gyerekek világot látnának, hogy lássák Magyarországot legalább egyszer. Amerikában a legtöbb ember soha nem utazott külföldre a nagy távolság miatt. Egy európai vakáció igazán ritkaság, nagyon sokba kerül, és Dél-Amerika vagy Kanada valahogy nem igazan vonzza a látogatókat. Így hát csak Európa marad, de a távolság miatt legtöbben nem tudják megfizetni.

<