223. Csuha Patrícia - Genf

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma  Csuha Patrícia válaszol Genfből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Jelenleg egy a világot behálózó kulturális szervezetnél dolgozom, illetve dekoráció és enteriőr tervezéssel is foglalkozom. Az idevetődésem valahogy nagyon sorsszerű volt, 16 éves koromban egy iskolai cserediákút során jártam először Genfben, de akkor még nem hagyott bennem valami mély nyomot, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer itt fogok élni. Négy éve úgy döntöttem, itt az ideje világot látni, és egy barátnőm segítségével nekivágtam Franciaországnak, egy hónap elteltével Baselbe, majd ott eltöltött két hónap után Genfbe cseppentem.

Másfél évre rá elkezdett hiányozni a hazám, család, barátok, és legfőképpen a párom, aki akkor még Magyarországon dolgozott. Végül elhatároztam, hogy hazamegyek. Egy otthon töltött év után, tavaly úgy döntöttünk, hogy visszajövünk. Svájc nagyon magával ragadott, nem tudnék elleni nélküle, valami mindig idehúz. A honvágyam viszont mindig nagyon erős, ezért próbálunk sűrűn hazalátogatni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Genf a világszervezetek központja, hihetetlenül nemzetközi, éppen ezért nemcsak az itt használatos francia nyelvet lehet könnyen megtanulni, hanem számos más idegen nyelvet is. Nem kell hozzá nagy szerencse, rengeteg külföldi barátot lehet szerezni és ezáltal számos más kultúrát is meg lehet ismerni. Pozitív a minden téren megmutatkozó hihetetlen jó szervezettség, kiemelném a svájci postát, ami rendkívül gyors és pontos. A tisztaság is nagy előny, illetve minden akadálymentes, vagyis bármi könnyen elérhető és hozzáférhető a mozgássérültek, vagy babakocsival közlekedők számára is. Édes szájú vagyok, az itteni finomságokról is csak áradozni tudnék. Rajongok a természetért, és Genf csodálatos ilyen szempontból, viszonylag közel van a Mont Blanc, és még számos gyönyörű hegy, de ha rászánsz pár órát, akár Dél-Franciaországba, vagy éppen akár Olaszországba is kirándulhatsz. Egyszerűen imádom ezt, innen az egész világ olyan közelinek tűnik. Persze nem mondom, hogy Genf tökéletes város, vannak negatívumok is. Például a közlekedés, nagyon szűkek az utcák, egy kezdőbb vezetőnek elég nehézkes centizgetve haladni, illetve - persze összehasonlíthatatlan Rómával - borzasztó sok a motoros, és sajnos nagyon figyelmetlenül közlekedek, csakúgy, mint a biciklisek. Svájc még mindig viszonylag zárt, ezért külföldiként rengeteg hosszadalmas procedúrán kell keresztülmenni mire minden papírt elintézel. Ez valahol előny is, de mikor benne vagy, a fenébe kívánod. Egy sima lakásbérléshez például annyi papírt bekérnek (fizetési kimutatás, stb.), mint otthon egy banki hitelhez.

Mi hiányzik Magyarországról?
Maga az ország, minden szépségével együtt. És természetesen a család, barátok, egy finom édes magyar bor (itt maximum félédes bort kapsz) és sablonos már ezt mondani, de ez az igazság: a Túró Rudit szinte minden este emlegetem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Egész Svájc, minden szépségével együtt. És természetesen az itt szerzett barátok, a kollégáim, akik hihetetlen segítőkészek és kedvesek. A svájci pontosság és precízség, a fantasztikusan tiszta levegő, a hatalmas hegyek, és az, hogy napi szinten egyszerre akár többféle nyelven megszólalhatok. (a munkahelyem pl. 5 nyelvű). Ami az étel-italokat illeti, szinte minden. A rengeteg zöldség-gyümölcsféle, amit itt egész évben, szezontól függően bármikor megveszek és nincs víz íze. Hogy az élelmiszerekben szinte nincsenek adalékanyagok, és hogy mindenki tudatosan figyel az egészségére.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Jóval magasabb. Itt a minimálbér 3430 svájci frank (569 000 forint), ennyit keres jó esetben, a legalacsonyabb beosztásban lévő ember, aki 100 százalékban dolgozik. Svájcban munkaidőtől függően százalékokban adják meg a munka típusát. Persze az árak is magasabbak, de nem mondanám, hogy eget rengető a különbség, mi például kihasználjuk Franciaország közelségét, átjárunk vásárolni, mert az élelmiszerek olcsóbbak, még a magyar áraknál is. Összességében az emberek kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, nincsenek napi, filléres gondjaik, de talán éppen ezért kevésbé is értékelik, azt, amilyük van.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás körülbelül 1-2 svájci frank (166-332 forint), a buszjegy esetében nem tudok nyilatkozni, a mozijegy kb. 30 frank (4980 forint), sör 3-6 frank (498-996 forint), a kávéról már leszoktam.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az ingatlanárak magasak, de normális fizetésből, nem olyan vészes. Egy kétszobás lakás bútorozatlanul kb. 1500-2000 frank (249 000-332 000 forint), a rezsi viszont sokkal alacsonyabb, mint otthon, nekünk kb. 50 frank (8300 forint) havonta, mindennel együtt.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A párom közgazdász hallgató, így ő a pénzügyes a családban, és szerencsére nagyon jól sikerül gazdálkodnunk. Minden hónapban van egy megszokott keret, amit félreteszünk, mert rengeteg tervünk van, melyek még megvalósításra várnak. Viszont nagyon fontos számomra az utazás, a hobbijaim, a szeretteim, és természetesen erre is van egy külön keret, amit elköltünk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Lényegében, bár még nem teljesen, de jó úton vagyok ahhoz, és minden nappal még egy lépéssel közelebb vagyok, hogy megvalósítsam az álmom.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb. Jóval több idő jut kikapcsolódásra, pihenésre. Nagyon élvezem, hogy a munkahelyemen és a baráti körömben is iszonyatosan sok pozitív emberrel vagyok körülvéve, és ez sokat dob az ember hangulatán, illetve folyamatosan jó és megerősítő visszajelzéseket kapok, amiért pedig élmény dolgozni. Nincs az a stressz, azért nem mondom, vannak napok, amikor rengeteg a munkám, de valahogy nem tűnik fel, örömmel csinálom azt, amit csinálok.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Itt megtanultam nagyon pozitívan látni a világot, így lényegében nem tartok semmitől, hiszen minden rajtam áll, vagy bukik. Reménykedni sem reménykedem, mert tudom, amit valóban el akarok érni, azt el is fogom.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy hova menjünk síelni a hétvégén, a genfi autószalon, ami nemrég nyitotta meg kapuit, valamint éppen azt tervezzük, hogy kicsit csendesebb vizekre evezünk, Genfet elhagyjuk, de a környéken, Vaud kantonban keresünk házikót, kilátással a hegyekre és a tóra.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Tribune de Geneve: Az államszövetség kihirdette, hogy 2007-ben 4,1 milliárd frank többletet könyveltek el.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mi általában minden hétvégén kirándulunk valamerre, illetve sportolunk. Nagyon példamutatónak találom, hogy itt minden kis negyednek megvan a maga városháza által működtetett gyönyörű és a lakosság számára ingyenesen használható sportpályája. A mi környékünkön van az egyik legszebb, körülbelül öt hatalmas füves focipályával, kosárlabda és röplabda pályával, gyönyörű nagy parkkal, az egészet pedig egy folyó határolja.. Mondanom sem kell, élmény itt sportolni, és egy fillérbe sem kerül. A várostól ingyenesen bérelhetsz biciklit is, 50 frank (8300 forint) letét ellenében, amit a végén természetesen visszakapsz, akár egész nap körbekerekezheted a várost.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, de elég ritkán járunk szórakozni. Jobban szeretjük a beülős beszélgetős estéket, nagyon sok jó, kis hangulatos kávézó van az óvárosban. Csak a forró csokiban csalódtam, mert helyette szinte mindenhol kakaót szolgálnak fel, ami a csoki hazájában elég kiábrándító.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mindenképpen, viszont szeretném, ha a gyermekeim sokat látnának a világból, és jól ismernék, szeretnék Magyarországot. Meglátjuk, mit hoz a sors, hiszen annyi helyet nem láttam még, és ha lehet, fel szeretném fedezni az egész világot.

<