226. Tóth Szilvia - Verona

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Tóth Szilvia válaszol Veronából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1999 októberében jöttem el Székesfehérvárról, több mint nyolc évvel ezelőtt. A vendéglátásban dolgozom barmanként. Valójában két munkahelyem van, mert nyáron egy tengerparti szállodában dolgozom áprilistól szeptemberig. Novembertől márciusig pedig egy itteni Bikers pub-pizzériában dolgozom szintén Barmanként és felszolgálóként.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Verona két évezrednyi történetével ma a második Veneto megyei központ. Közismert a művészetéről és történelméről. Igazi turistaparadicsom a művészetet kedvelők körében. Úgy is hívják, hogy a "Szerelmesek Városa", Shakespeare közismert drámája óta. Ma is turisták ezreit vonzza az Arénával, Rómeó és Júlia mítoszával, és a belváros rafinált szépségével. Az utóbbi években a nagyvarosok létszáma egyre csökken, de ez Veronára nem igaz, mert az utolsó statisztikák szerint is a lakosság száma kb.1 300 000-re becsülhető. A város széleskörű választékot kínál a sportkedvelők számára is. A közlekedés viszont elég zsúfolt és rugalmatlan. A tömegközlekedési eszközök is gyakran túlzsúfoltak és az esetek többségében pontatlanok.

Mi hiányzik Magyarországról?
Első sorban a családom, a hugicáim, a barátaim és ismerőseim. Székesfehérvár a gyönyörű belvárosával, és a Balaton. Emellett nagyon hiányoznak az igazi jó hangulatú magyar éttermek, a magyar borok, ételek és a Túró Rudi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Főként a havi jövedelmem, de emellett hiányozna a tengerpart, a napsütés, a sípályák télen, és az olasz konyha tengeri halkülönlegességei.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal érezhetően romlik az elmúlt évekhez képest. A pár évvel ezelőtti líra-euró váltás nagyon nagy csapást mért az országra. Egyre több család (kb. tízből hat) küzd anyagi nehézségekkel, és nehezen jut hónapról hónapra. Az európai uniós államokban talán az egyetlen ország, amit ennyire megviselt a valutaváltás. Szinte minden a duplájára emelkedett. A számlák, a bérleti díjak és az élelmiszerárak is. Ez érezhető az emberek hangulatán is, hisz kevesebb a szórakozási és nyaralási lehetőség is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Elég drágák. A parkolás egy órára 2,5-3 euró (653-783 forint) a belvárosban. Egy felnőtt mozijegy akár 10-11 euróba (2610-2871 forint) is kerül. Egy korsó sör ára 4 euró (1044 forint), egy kávé pedig 1-1,5 euró (260-392 forint) között mozog.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás albérlet 800-1000 euró (208 800-261 000 forint) havonta, plusz rezsi. A külvárosban kisebb szerencsével lehet találni 600-700 euró (156 600-182 700 forint) körül.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Sokáig lakásra és autóra gyűjtöttem, és mióta sikerült megvennem, azóta a jövedelmemből kicsit többet tudok magamra költeni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szerencsére igen. Vidám természetű és társaságkedvelő vagyok, ezért a vendéglátásban megtaláltam, amit szeretek.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Barátságos. Az olaszok jókedvűek, kíváncsiskodóak, olyan igazi csacsogós nemzet. Közvetlenek és szeretnek ismerkedni. Rendkívül vendégszeretők. Ezért sok mosolygós pincérre vagy eladóra lehet bukkanni a kávézókban, az éttermekben, vagy akar egy bevásárlás során.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok tőle, hogy Magyarországra már csak látogatóba térek haza, de reménykedem, hogy a jövőben kicsit több alkalommal kerül rá sor.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A politika. A Prodi-kormány nem túl népszerű bukása és a választások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Silvio Berlusconi úgynevezett küldetése, a tétovázók meggyőzése a szavazás fontosságáról.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Természetesen a foci! Az olaszok által közkedvelt és előszeretettel űzött sport. A meccseket és az eredményeket képesek akar éjjel-nappal is követni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szórakozóhelyekben itt nincs hiány, sok és sok színvonalas hely létezik. Mivel én a vendéglátásban dolgozom, ezért hétvégén nincs lehetőségem és időm eljárni sehova, de ezt hétköznap uszodával, mozival és a barátokkal pótolom.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, szeretnem, hogy a gyermekeim itt éljenek, mert Olaszország csodálatos hely, mégis minden erőmmel törekedni fogok arra, hogy ismerjék és szeressek Magyarországot, ahogy én is szeretem.

<