253. Lusthaus Zoltán - Gibraltár

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Lusthaus Zoltán mesél Gibraltárról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Szoftverfejlesztő vagyok, fél éve sikerült az interneten keresztül találni egy állást Budapestről.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Gibraltár egy 30 000 lélekszámú, kb. 6,5 négyzetkilométeres félsziget Spanyolország déli részén, aminek nagy részét egy szikla foglalja el - kis méretének köszönhetően könnyen bejárhatóak a helyi nevezetességek. Egyébként az Egyesült Királyság területe, így EU-tag - angol a hivatalos nyelv, a spanyolt is szinte mindenki beszéli. Az időjárás egész évben kellemes sok napsütéssel; télen kissé esős, de tíz fok alá sosem kerül a hőmérő higanyszála. A tengerpart közelsége, a csodálatos és nyugodt környezet (a szomszédos vidékeken is) felbecsülhetetlen, az emberek jó kedélyűek és közvetlenek. Aki szereti a kisvárosi életet, annak ideális hely.

Hátránya, hogy nehéz Magyarországról megközelíteni: a Budapest-London-Gibraltár útvonalon vagy Malagán keresztül taxival. Továbbá a megélhetési költségek jóval magasabbak a magyarországi és európai uniós átlagnál, inkább Londonhoz hasonlíthatók.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család és a barátok, az ismerős és megszokott helyek, nagyobb választék (üzletek, szórakozás terén), a Túró Rudi és a rendes tejföl.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A stressztől mentes tengerparti környezet, az egészséges étkezés, a márciusban is édes gyümölcsök, a barátságos emberek, a jó idő, a munka utáni napozás.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Igen magas. A környezet teljesen karban van tartva, az utcákat naponta tisztítják. Az egészségért bármire hajlandóak. A havi 25 000 forintos edzőtermi bérlet, a napi igen nagy zöldség- és gyümölcsadag és az 1300 forintos smoothie (gyümölcsből készült préselmény) nem számít luxusnak.

Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
A lehető legkiegyensúlyozottabbak, és boldognak is tűnnek, a munkájuk és életük mindenféle stressztől mentes.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Kb. olyanok az árak, mint Magyarországon. Parkolás 300-600 forint óránként, buszjegy 200 forint, mozi kb. 2000 forint, a sör 700 forint, kávé 500 forint átszámolva. Áfa nincs, így a dohányáruk és az alkoholok kb. feleannyiért kaphatóak, mint itthon; és a benzin is csak 220 forint literenként.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban elég kevés található. A Budapesten megszokott minőségűek a tengerparton (1 km a belvárostól) 1000 font (317 000 forint) körül kezdődnek, de 1500 fontért (475 000 forint) már újépítésű teljesen felszerelt két háló plusz nappalis lakás bérelhető. Természetesen utóbbi a szomszédos spanyol városban, kb. 2 km-re Gibraltár belvárosától feleannyiba kerül.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A gibraltári albérleten és a magyarországi költségeken felül (albérlet fenntartása, biztosítások, stb.) ketten 1000 fontból (317 000 forint) a helyiekhez hasonló színvonalon lehet megélni. A minimálbért nem tudom, de fejenként havi nettó 1000 fontnál (317 000 forint) kevesebbet elég nehéz keresni - szerintem 2000 font (634 000 froint) körül jellemző. Lakásra, vállalkozás beindítására gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem teljesen, de azért közel áll hozzá. Meg persze ez mindig változik.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb, boldogabb, lazább és kicsit hanyagabb. Nem kell aggódni a megélhetés miatt, nincs bűnözés, az államnak sincsenek nagy problémái, így viszonylag egyszerű.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Semmitől sem tartok. Esetleg attól, hogy bármi miatt kikerülök ebből a környezetből. Abban reménykedem, hogy minél többen meglátják a külföldi lehetőségeket és élnek vele, illetve, hogy sikerül hazavinni, amit itt tapasztalunk, tanulunk.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ki hol töltötte a hétvégét, hova kirándult, mit érdemes megnézni. És persze a szokásos felületes "mennyivel jobb az idő, mint Londonban!"

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ne öld meg a gibraltári majmokat.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulás a környező és távolabbi városokba, síelés (Sierra Nevada), napozás (bárhol), pub és a rengeteg sport.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Kevés. Egy mozi, sok pub, tini-diszkó és a szomszéd spanyol városban pár kisebb klub. 50 kilométeres körzetben bőven találni nagyobb helyeket is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Konkrétan a város mérete miatt nem. Malaga (120 km innen) nagyon jó alternatíva, az alacsonyabb jövedelmek ellenére is.

<