258. Csík Máté - Lochem, Hollandia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Lochem városáról mesél Csík Máté.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 augusztusa óta dolgozom és élek itt, Lochem városkában, barátnőmmel. Én Székesfehérvárról, Nina pedig Nagykanizsáról költözött ki Hollandiába. Azért kerültem ide, mert turizmus és szálloda szakon végeztem tanulmányaimat, és a kötelező szakmai gyakorlatomat mindenképpen külföldön szerettem volna végezni annak idején, 2006-ban.

Először angol ajkú területre szerettem volna menni, mivel idegen nyelven csak angolul beszéltem. Hollandia úgy került a képbe, hogy még 1999-ben egy holland család vette meg a hétvégi házunk melletti nyaralót. Az évek során kiváló baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, és mára már családként tekintünk egymásra. Szóval az ő segítségükkel találtam gyakorlati helyet és személyes interjú során munkát az egyik lochemi hotelban, ahol aztán hét hónapot töltöttem. Itt tanultam meg a holland nyelvet társalgási szinten, és kerültem baráti kapcsolatba az étterem vezetőjével, akivel ma is együtt dolgozom, csak a gyakorlati helyemtől eltérő szállodában, ugyanitt, Lochemben. A munkám főként a vendéglátásra épül, felszolgálás, szervezés stb.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Az országot, Hollandiát számtani adatokkal nagyon sokan ismerik már, úgy, mint területe, népessége, kerékpárok száma. Én erről már nem írnék. Sokkal inkább arról, hogy engem az itteni életem során - ami mostanra már összesen 14 hónap - barátságtalan fogadtatás, a holland nyelvi gátjaim miatti türelmetlen reakciók a holland emberek részéről még nem ért! Ezt nem tudom összehasonlítani Magyarországgal, ugyanis nem tudom, milyen ott külföldiként dolgozni, kezdetben nyelvtudás nélkül, de lehet, hogy sok esetben a holland ember türelmesebb és empatikusabb, mint a magyar. Lochem városa Kelet-Hollandiában található, Gelderland tartományban, az ún. Achterhoekban. Ezt szabadon fordítva hátsó saroknak mondanám. Ez tulajdonképpen a hollandok egyik legkedveltebb üdülőhelye, főleg ősszel és télen nagyon látogatott a vadételei miatt. Ez egy kisváros pár ezer lakossal, két zenés kávézóval, kis főtérrel, de több mint öt szállásadó egységgel, amiből kettő, három-, és négycsillagos hotel. Pár nagyobb európai és világcégnek is van itt képviselete, szóval ez egy kis városka, magas iparűzési adóbevétellel. Nem lehet szülővárosommal, Székesfehérvárral összehasonlítani, ugyanis teljesen eltérnek egymástól. Az város, ez pedig egy nagyon nyugodt kis falu a szememben, bár városi címmel él itt Hollandiában.

Mi hiányzik Magyarországról?
A legjobban a hétvégi házunk és a levegő, a látkép és minden környezeti tényező. Természetesen a családom és a barátaim, a Velencei-tó, a pákozdi ősz, tél, tavasz (a nyár egy részét viszont otthon töltöm) és mindazok a dolgok, amiket korábban csak úgy, akármikor megtettem.

Az étkezésben is rengeteg dolgot hiányolok, legtöbbször az ízeket. Van velem mindig magyar kolbász, szalonna, őrölt paprika és természetesen Unicum (bár utóbbi mindig kevésnek bizonyul), így túlélem, bár valahogy az itt készült ételek íze sosem olyan, mint otthon, még ha ugyanúgy főzöm is meg, akkor sem. De akármi is hiányzik, nagyon jól érzem magam itt, a nyugodt Achterhoekban, de természetesen Magyarország marad az otthon.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Azt hiszem, a nyugalom, mármint az itt élő emberek kiegyensúlyozottsága, türelme, nyugalma. Ezt nehéz elmagyarázni, hogy mire is utalok pontosan, még annak is nehéz lenne, aki Amszterdamban él, hogy milyen itt élni.

A kanálisok, patakok, a kerékpárok, a vadkacsák és vadludak a város szélén, a tehenek szintúgy majdnem a városban, a gyönyörű zöld fű, rétek. Az, ahogy a zöld mezőn végignézek és a háttérben, szemmagasságban a "réten" halad el egy bárka, miközben a szélmalom süvít öt-tíz méterre a fejem mellett, alatta pedig a tehenek kérődznek. (Ez már szinte költői.). Az oxigénben dús levegő és persze a sör, a sajt, a kibbeling, a lovak, nyulak, tehenek, kerékpárút, és virágok-virághagymák végtelen választéka.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Én úgy tapasztalom, hogy az emberek többsége kiegyensúlyozott. A fiatalok, pályakezdők, 20-23 éves korosztály elköltözik a szüleitől és bérelt lakásban éli életét. Ezt legtöbbször akár 35 éves koráig is folytatja, és a családalapítással együtt vásárol házat, egyben vagy hitelre. Azt mondanám, hogy az életszínvonal sokkal jobb, mint Magyarországon. Például szinte mindenkinek van autója, de nem számít, hogy 30 éves vagy a legújabb, legnagyobb és legdrágább. Ez őket nem érdekli, beérik az egyszerűvel is, és boldogok vele. Megveszik a patinás használt bútorokat, evőeszközöket, stb. a használtboltban, és még évekig használják azt.

Például ők nem csalnak. Mindent ütnek a gépbe, adóznak (bár persze adózni senki sem szeret) és tudják, hogy az adót magukért adják, illetve a társadalomért. Szóval azt mondanám, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak, a legtöbb családban két gyermek van, hétvégenként kávéznak, a gyerekek kedvence s patat és krokett (ez sült krumpli és krokett marhahúsból), és kirándulnak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás itt 1,60 euró (403 forint) körül van, a buszjegyet szinte mindenki bérlet formájában veszi, ami úgy néz ki, hogy 45 egység van rajta és 21 euró (5292 forint) és az utazni kívánt kilométertől függ, hogy mennyit vonnak le. Például egy 30 km-es út hét egység, tehát mondjuk Székesfehérvár-Budapest (60km) 14 egység (1716 forint). Egy sör (0,25 cl- Fluitje) átlagosan szórakozóhelyen, kávézókban 1,80 euró (454 forint), ugyanez boltban üvegre leosztva kb. 0,50 euró (126 forint). Egy kávé leggyakoribb ára 2 euró (504 forint), ebben nagy eltérés nincs a különböző egységek tekintetében.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakás bérleti díja úgy 400-600 euró (100 800-151 200 forint) között van, és erre jön még rá a rezsi, amit megközelítőleg 140-200 euró (35 280-50 400 forint) havonta egy személynek, tehát körülbelül olyan 700-800 euróból (176 400-201 600 forint) havonta el lehet itt lakni. De ilyet kifogni nagy szerencse, és sokszor fél év várólistán való szereplés kell. Ahogy említettem, itt a fiatalok korán elköltöznek szüleiktől, és mindez úgy működik, hogy először egy listára kerülnek, és adott sorrendben kerülnek majd a kiadó lakások közelébe.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem tudnám meghatározni százalékban, hogy mennyit takarítok meg, mert még továbbra is rendezzük be a lakásunkat a barátnőmmel, és ez folyamatosan kiadásokat, jelent, de azt gondolom, hogy amennyi pénzt itt havonta félreteszek, kezdő munkavállalóként nem tudnám megtenni otthon. Konkrétan nem gyűjtök semmire, spórolni pedig természetesen spórolok, de csak úgy, mint a többi holland.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Lényegében igen. Szállodában vagyok, emberekkel foglalkozom és tulajdonképpen a szakmámban vagyok. Természetesen vannak nehézségeim, és persze vágyaim is más munkakör iránt néha, de idővel majd változik minden, ez már biztos itt nálunk, de nem szeretnék még előre semmit kijelenteni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Remek. De azt kell mondjam, hogy én otthon is mindig jó hangulatú voltam, így itt is az vagyok. Nagyon sok különbséget nem veszek észre magamon, a körülöttem lévőket sem tudnám nagyon osztályozni, mert amilyen hangulatban vagyok, úgy nézek másokra is. De természetesen az elmondható, hogy itt az emberek kiegyensúlyozottságukból eredően jobb hangulatúnak, nyugodtabbnak, tűnnek, mint otthon.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Igazából nem tartok semmitől. Jól érzem magam, szeretek itt lenni, jól élek, van szabadidőm, barátnőm, családom otthon, akikhez szívesen megyek haza, szüleim, nagyszüleim, nagynénéim, unokatestvéreim, barátaim. Abban reménykedem, hogy sokáig lesz kikhez hazamenni, és hogy mindig lesz pénzem és szabadidőm kikapcsolódni és a családdal, barátokkal foglalkozni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A királynő születésnapja jövő héten szerdán lesz, és május 1. is, ami miatt most két hét szabadság következik az iskolákban is, így most a téma, hogy ki hova megy vakációzni meg, hogy milyen programokat látogat majd meg az ünnepi héten.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A legérdekesebb hír most éppen arról szól, hogy az Arubán rejtélyes keretek között meggyilkolt lány fiatal gyilkosa a börtön helyett még mindig szabadlábon van, és most Thaiföldön látták.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kerékpározás, gyalogtúra, kajak-kenu túra, lovaglás, korfball (ez a hoki egy változata, cipőben, műfüvön, kicsit átalakított ütőkkel), horgászás és pihenés.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Az az igazság, hogy kis városka lévén, két helyre lehet menni szórakozni. Diszkónak nem nevezhető zenés pub, amit én nem sajnálok, mert inkább járok ilyen helyre, mint zsúfolt diszkóba. Biliárd, uszoda, darts játéklehetőség is van az egyik helyen. Ahova még lehet járni, az innen 30 kilométeres körzetben négy nagyobb város, ott több diszkó is van, de én gyakran dolgozom hétvégenként, így csak maximum munka után egy-két sörre biciklizem el a pubba, kollégákkal, haverokkal. De ezt is csak úgy, ha idejében végzünk, ugyanis a pubok csak hajnal 2-ig vannak nyitva, vagyis addig lehet bemenni, kettő után már csak kijönni lehet, és körülbelül négy körül zárják a helyeket.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Még igazából ezen nem gondolkoztam, és nem is tudok válaszolni. Még én sem tudom, hol szeretném leélni az életemet, de az biztos, hogy ma már igazán távolságról nem nagyon lehet beszélni, amikor Hollandiát és Magyarországot nézzük. Pár óra vagy egy éjjel alatt haza lehet jutni, úgyhogy nem gond az itt- vagy ottlét, ha egyszer megszokod.

<