265. Nagy Tímea - Skipton, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nagy Tímea mesél az angliai Skiptonról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007. március elsején jöttem ki először az angliai Skiptonba. Barátaim által kerültem ide, ők már kint dolgoztak ennél a cégnél, ahol jelenleg én is dolgozom. Előtte Magyarországon tengettem nem túl izgalmas napjaimat, és már kezdtem nagyon megunni, ezért úgy gondoltam, én is belevágok az izgalmasabb és jobb élet reményében. Lesz, ami lesz.

Jelenleg egy fagyis cégnél dolgozom. Ha az idő is engedi, akkor minden nap kijárunk árulni, bár most még ehhez elég hűvös van. Nyáron viszont elég nagy a hajtás, nemritkán reggeltől estig dolgozunk, akár heteken keresztül is, és mindeközben bejárjuk egész Angliát.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Skiptonról valószínűleg még nem túl sokan hallottak, hiszen egy elég kicsi város, Anglia középső részén. North Yorkshire megyében található. Manchestertől másfél óra, Leedstől pedig 40 percre autóval. A város egy hatalmas völgyben terül el, ebből kifolyólag, ha a szomszéd városban süt a nap, itt biztosan esik. Kb. 15 000 az angol lakosság plusz-minusz 100 fő a lengyel és magyar vendégmunkásokkal együtt. Régen kereskedőváros volt, amiből mára már csak annyi maradt, hogy heti négy alkalommal van piac, de ez nem igazán hasonlít az otthon megszokotthoz. Skipton magán viseli a kisvárosok minden pozitív és negatív tulajdonságát. Néha kicsit unalmas, de nem félek éjszaka egyedül hazasétálni a diszkóból, attól tartva, hogy valaki rám támad az utcán. A közbiztonság tehát nagyon jó, bár a rendőröknek és a helyi fiataloknak néha vannak összetűzéseik.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, a macskuszaim, az otthon maradt barátaim, a sajtos-tejfölös lángos, a fehér paprika.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A chicken kebab, a vásárlóim, akik habár vadidegenek, mégis nagyon sokszor el szoktak velem beszélgetni bármilyen témáról. Az emberek közvetlensége és az a nyugodtság, hogy akkor sem kell aggódnom a megélhetésem miatt, ha két hétig nem dolgozom. Meg a dimbes-dombos vidék, amit én nagyon szeretek. Na meg a fizum.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal sokkal magasabb, a fizetés nagyban eltér az otthonitól. Itt az egyheti minimálbér másfélszer akkora, mint otthon egyhavi. Az emberek sokkal nyugodtabbak és boldogabbak, nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz elég a fizetésük. Itt is van szegényebb réteg, de közel sem úgy kell elképzelni őket, mint otthon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás körülbelül egy font (320 forint), a buszjegy 6 mérföldre 3 font (960 forint), itt nincs helyi járat. A mozijegyet nem tudom. Egy sör a pubban 2,5 font (800 forint), egy kávé pedig 2 font (640 forint) körüli.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A legolcsóbb albérlet 300 fontnál (96 000 forint) kezdődik, persze itt is vannak különbségek, hogy a központban van-e, illetve milyen állapotban van. Erre még jön az adó, amely kb. 100 font (32 000 forint) havonta. Plusz a rezsi.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Általában a fizetésem felét vagy egyharmadát költöm magamra, ez attól is függ, hogy épp mennyi a fizum a héten. Leginkább arra gyűjtök, hogy ha egyszer végleg hazamegyek, legyen pénzem saját lakásba költözni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem igazán azzal foglalkozom, mivel nem hiszem, hogy bárkinek is az lenne az életcélja, hogy Angliában nap mint nap fagyit áruljon. Ez egy ugródeszka, ami remélem, hozzásegít a későbbiekben egy jobb álláshoz. De azért elvagyok ennél a cégnél még egy darabig.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A magyarokat az időjárás eléggé befolyásolja, míg az angolokra annyira nem hat. Ők igazából mindig elvannak, mint a befőtt, mosolyognak, ha kell, ha nem.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani igazából nem tartok semmitől, maximum attól, hogy egyik napról a másikra elvesztem a munkám, mert a főnököm igen kiszámíthatatlan ilyen téren. (Rá szó szerint hatással van az időjárás.) Abban reménykedem, hogy eléggé megtanultam már ahhoz angolul, hogy ha az előbbi véletlenül bekövetkezik, akkor probléma nélkül lépni tudjak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az, hogy vajon meddig esik még az eső, és mikor tudunk megint dolgozni, illetve vásárolni menni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Igazából nem szoktam újságot olvasni, de a kérdés kedvéért megnéztem. Egy 17 éves fiatal holttestét találták meg, a vérében a megengedett alkoholszint duplája volt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A helyiek szívesen töltik a szabadban az idejüket, biciklizéssel, túrázással és kutyasétáltatással. Mi inkább elmegyünk vásárolni, vagy csak úgy összeülünk és jól elvagyunk.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mivel ez egy kisváros, nincs túl sok lehetőségünk. Elég sok a pub, mint bárhol Anglia-szerte. De mi inkább a helyi diszkót részesítjük előnyben. Néha eljárunk bowlingozni, de legtöbbször házibulikat tartunk.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem.

<