272. Bucsek Krisztina - Landau, Németország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bucsek Krisztina mesél Landauról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 novemberében jöttem ki. Otthon Salgótarján, Budapest es Miskolc között ingázva éltem. Megyei igazgató voltam egy internetes piacot üzemeltető cégnél. Kicsit kiégtem a nagy nyomás alatt, a diplomámhoz is kellett a nyelvvizsga, a magánéletem sem volt valami kiegyensúlyozott, így hat gondoltam egy nagyot. Egy hirdetésre válaszoltam, és egy hét múlva már repültem is Nürnbergbe. Nulla nyelvtudással! Tapasztalatot gyűjteni és nyelvet tanulni jöttem ki, eszem ágában sem volt itt maradni. Babysitterként nem volt szerencsém. Napi 12 órai munka és rossz légkör a hisztis háziasszonytól. Egy hónap múlva váltottam, majd mellékallásokat is találtam. Szép lassan kezdtek kialakulni a dolgok, aztán megismerkedtem a férjemmel.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Németországon belül a tartományok között nagy különbségek vannak. Különböző a közigazgatásuk, az oktatáspolitikájuk, és sokszor nem értik egymás nyelvét, ha dialektusban beszélnek.

Mi Pfalz tartományában, a Rajna-vidéken lakunk. Landau egy virágokkal és parkokkal teli festőien szép város. A kisváros nyugalma és a déli németek jókedve hatja át. Minden megtalálható itt, és a város tiszta. Ez a környék híres bortermelő vidék. A falvakat szőlődombok veszik körül. Ősszel lélegzetelállítóan gyönyörű.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom nagyon-nagyon. Szerencsére gyakran meglátogatnak, és én is igyekszem a fontos eseményeken otthon lenni. Naponta beszelünk telefonon, de az azért mégsem az. A honvágy néha nagyon kínzó tud lenni. Voltak nálam is nagy hullámvölgyek, amikor már fel akartam adni az itteni életem. Nagyon tud hiányozni anyutól egy simogatás, apuval egy vitatkozás és a legjobb barátommal egy nagy beszélgetés. Az is előfordult már, hogy miközben ettem az itteni felturbózott extra-szuper fagylaltcsodát, elsírtam magam, mert úgy hiányzott az otthoni kedvenc cukrászdámban megszokott íz.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A fantasztikus férjem, a stressztől mentes nyugodt életünk, a virágoskertem, az itteni barátaim a világ minden tájáról, a csodaszép autóm és a német nyelv. Az egész itteni életem, hiszen én alakítottam ilyenre.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Magasabb az életszínvonal. A BMW, Audi es a Mercedes teljesen hétköznapi autó. Erős a középréteg. Egy átlagos fizetésből szépen eléldegél az egész család, és egy évben háromszor mennek üdülni. A feleségek általában otthon maradnak. A drága óvoda és a családi adózás miatt így anyagilag is jobban járnak. A szakmunkások is jól meg vannak fizetve. A mestervizsga egyenértékű, ha nem értékesebb, mint a diploma. Azonban senki ne tévessze össze a 80-as évekbeli NSZK-t a mai Németországgal. Rengeteg a külföldi, ami rontja a közbiztonságot. A németek között is sok a munkanélküli, egyes területeken 20 százalék. Sok cég költözik külföldre az olcsóbb munkaerő miatt. Az ország csúszik lefele. A németek hozzászoktak a jóléthez, magasak az igények és nincs meg bennük az a talpraesettség, ami a magyarokban.

Itt, délen azonban nyugodtnak es kiegyensúlyozottnak találom az embereket. Ha összetalálkozik két tekintet, akkor automatikus a mosoly es a köszönés. Rengeteg egyesület működik. Az embereknek több a szabadidejük, és azt, a családok általában együtt töltik.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás a belvárosban 200 forint egy óra. A tömegközlekedés nem jelentős. Szinte mindenkinek saját autója van. A mozijegy 2000 forint körül van. Egy korsó sör 400-500 forint, de itt a vidékünkön inkább bort és fröccsöt isznak. Kávé 150-1000 forint, nagyon minőségfüggő, de a német kávét nem ajánlom egy magyarnak sem. Nekem két évembe került, amíg hozzászoktam. A teákat is minden nélkül isszák.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakások szinte nincsenek, bútorozva se nagyon találni. Normál környéken háromszobás 100 000-150 000 forint mindennel együtt. Nem adnak ki feketén lakást, fizetési kimutatástól kezdve mindent kérnek. Az albérlőknek több joguk van, mint a lakás kiadóknak. Ha valaki munkanélkülivé válik, kérvényezheti, hogy az albérletet a hivatal fizesse. Senki sem kerülhet az utcára. Elterjedt, hogy a családok nagy házakat bérelnek ki, és ha valahol egy jobb állásajánlatot kap a családfő, akkor költöznek. Az sem ritka, hogy valaki 10-20 évig bérli ugyanazt a házat. Házat venni vagy építeni iszonyat drága. A hitelt 20-30 év alatt lehet visszafizetni.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Több mint egy évig nem dolgoztam, de nem tetszett a háztartásbeli szerep. Jelenleg a férjem cégénél dolgozom heti 15 órában. Az a pénz a mindennapi kiadásokra, bevásárlásra, benzinre és a magán nyelvtanárra elég. Önkéntes munkát is vállaltam, ott a menekülteknek segítek, hogy hamarabb be tudjanak itt illeszkedni. Mellékallásban takarítok, azt a pénzt gyűjtöm, mert a szüleimnek szeretnek egy olyan luxusutazást ajándékozni, amilyenben még sose volt részük.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de így vagyok boldogabb. Salgótarjánban önálló vállalkozásom volt. Később is kereskedelemmel foglalkoztam, és a diplomámmal a politikai szerepvállalást készítettem elő. Küzdelmes életre készültem, de a sors másként döntött. Én mindent megkaptam Istentől, amiről csak álmodni lehet, most ezt a sok jót próbálom visszafizetni úgy, hogy másoknak segítek.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb. Itt nem illik pénzről és politikáról beszelni. Egymás magánéletét is nagyon tisztelik az emberek. Ha valakit meg szeretnél látogatni, akkor előbb oda kell telefonálnod, és nem szabad csak úgy beállítani.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Amitől tartok, hogy nem tudok majd a családom mellett lenni, ha szükségük lesz rám. Reménykedni nem reménykedem, teszek azért, amit el akarok érni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az építkezésünk. Próbáljuk a két alapjaiban különböző ízlésből a legjobbat kihozni. A gyermekvállalás és a munkavállalásom összeegyeztetése is mindennapi téma. Itt az állam nem segíti a családokat. A gyerekek után nevetséges összegű támogatás jár, kevesebb, mint otthon.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Adománygyűjtés a katasztrófa sújtotta országoknak és a tegnapi Megasztár győztese.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulások családdal és egyesületekkel, grillpartik, étterembe menni a barátokkal, sportolás, lovaglás, vásárolgatás és minden más, ami az embereknek örömet okoz.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A kultúrák keveredése miatt nagyon sok és különböző szórakozási lehetőség van. A vasárnap viszont szent. Az a családé, az üzletek zárva vannak, és még füvet nyírni is tilos, hogy ne zavarjuk a szomszéd nyugalmát.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Szeretnem, ha itt nőnének fel, mert a közbiztonságot jobbnak érzem. Viszont fontosnak tartom, hogy mindkét kultúrát és nyelvet ismerjék majd. Az, hogy hol élik le az életüket, az az ő döntésük lesz. Mindenkinek ott van a helye, ahol a boldogságát megtalálja.

<