278. Borbath Attila - Tirana, Albánia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Borbath Attila mesél Tiranáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1992-ben jöttem először Albániába, amikor még a szocializmust bontották. Jelenleg egy sikeres nemzetközi cégnek vagyok az albán igazgatója. Tiranában lakom az albán fővárosban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Mind minden nagyvárosnak, ennek is megvannak a vonzó és a kellemetlen oldalai. Jó itt lenni, mert mediterrán az éghajlata, az emberek lazák és szeretik a magyarokat. A városközpont a leglátványosabb. Sehol sincs annyi szép vendéglő és kávézó, mint itt. A lányok nagyon szépek és ápoltak. Nagyon jó érzés ilyen családcentrikus országban lakni ahol nagyon fontosak a hagyományok. Bár a lakások nagyon tiszták és szépek, az utak és a közterek koszosak. Fontosabb történelmi városok, Kruja amely a magyar-albán barátság jelképe, Berat a kőváros, Girokaster a világörökség része.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról a rosszon kívül minden hiányzik, de szenvedek, hogy nincs velem a családom és a törpe uszkárunk. Hiányzik a magyar szó, és minden, ami Európa.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha innen végleg elmennék, akkor sem tudok elszakadni, mert a feleségem albán-magyar és itt élnek a szülei. Nagyon hiányozna a gyönyörű tengerpart és a csodálatos táj a sok önzetlen baráttal.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal természetesen alacsonyabb, mint nálunk, de ez csak a 1991-es lemaradásnak tudható be. Hiszem, hogy gazdaságilag nagyon hamar felzárkóznak Európához, de nem boldogulnak könnyen az emberek, mert még mindig érződik a sok éves teljes elszigeteltség.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Albániába még nincsenek parkolóórák, de nehéz parkolni is. Maximum 100 forint egy óra parkolás. A buszjegy árán elgondolkozhatnának a budapesti városatyák, mert még mindig 40-60 forint. Itt nem nagyon járnak moziba, de annál többen a vendéglőbe, ahol a sör 100-200 forint a deci pálinka sem több. A kávét is megihatod 60-200 forint között.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás lakás havi bérlete 40-100 000 forint. Nagyon helyfüggőek az árak.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az átlagembernek a jövedelme nem elég a gyűjtéshez. De van olyan is, aki nagyon sokat keres. A nyugdíjak20 000-60 000 forint között vannak.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Én azt csinálom, amit mindig is akartam csinálni, mert mindig szerettem a kreatív munkát.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok itt mások, mint nálunk, mert betartják a sziesztát, soha nem hagynák ki a két-háromszori kávézást, amit nem kapkodnak el.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok tőle, hogy ide is begyűrűzik Európa pesszimizmusa és reménykedem, hogy itt is Európa lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A beszédtéma itt is a politika és a tarthatatlan korrupció.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ugyanaz.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legjellemzőbb a szórakozás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mindig a vendéglő, az esti séta és nyáron a tengerparti bulik.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt nem akarom, hogy itt járjanak a gyerekeim most iskolában, mert nálunk jobb a tanulási lehetőség,de hogy 20 év múlva hol érdemes élni azt ők majd eldöntik.

<