281. Götz Kata - Nausza, Görögország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Götz Kata mesél a görögországi Nausza városáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Először tavaly nyáron jöttem ide, két barátnőm már kint volt, és ők hívtak. Én pedig jöttem. Előtte Budapesten laktam velük együtt, ők előbb egy közvetítő irodán keresztül keveredtek a szigetre, rá fél évre jöttem ki utánuk. Tavaly itt voltam októberig, télen Ausztriában dolgoztam. Idén áprilisban érkeztem. Jelenleg egy butikban dolgozom, mint eladónő, de csak június 10-ig, egy barátnőmet segítem ki, aki most Athénban van. Utána egy szörfiskolában leszek asszisztens. Az igazi foglalkozásom felszolgáló, tavaly dolgoztam is egy koktélbárban a tengerparton. Azt nagyon szerettem. De éjszakai elfoglaltság volt, így alig találkoztam a barátommal, úgyhogy idén valami nappali munkát szeretnék. És a szörfsuli pont kapóra jött. Már alig várom, hogy kezdhessek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Görögország egészéről nem sokat tudok mondani, mivel nagyon különböző mindegyik része, összességében szerintem nem is nagyon lehet képet alkotni róla. Mások az emberek a szárazföldön, mások a szigetek. Minden sziget különbözik egymástól, és nagyon önállóak, szinte olyan, mintha egy külön kis világba csöppennénk. Görögország lakossága 10 millióra tehető, ebből 5 millióan élnek Athénban, 2 millióan Theszaloníkiben, a maradék 3 millió pedig szétszórva. Párosz szigete és azon belül is Nausza városa szerintem a földi paradicsom egyik megnyilvánulása. A gyönyörű tenger, a vidám, barátságos, nyitott emberek, a sok napsütés, egyszerűen nagyszerű. A másik különlegessége a kis városkának, hogy mindenféle náció megtalálható itt, és most nem a turistákra gondolok. Nagyon sokan idejönnek nyaralni, és egyszerűen itt ragadnak, letelepednek, és éppen ezért az emberek rettentő toleránsak egymással szemben. Nem számít, hogy honnan jöttél, ki vagy. A másik, amit nagyon szeretek, hogy itt nem érik be egy sima heló sziával, ha összefutsz valakivel, akit csak látásból ismersz, akkor is kötelező megkérdezni legalább, hogy hogy van. Szerintem ez nagyon jó dolog, így nem laposodnak el a kapcsolatok. Amúgy is a görögöknek mindig van valami mondanivalójuk. Kicsit hangoskodó népség, de pont ezt szeretem bennük. Nausza állandó lakossága kb. 4000 főre tehető, ami a nyáron háromszorosára, négyszeresére duzzad az ide látogató turisták miatt. Egész Pároszon kb. 20 000-en laknak, és négy nagyobb városka található rajta. Az egyik Parikia (a sziget fővárosa), Nausza, Lefkesz (ez egy kis hegyi városka a sziget belsejében) és a másik Piszo livadi, ezeken kívül van még több település is, de azok mind kisebbek.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szüleim, a tesóm, a szobám, az iható, hideg csapvíz (a szigeten sajnos csak palackozott vizet ajánlatos fogyasztani), a barátaim, a macsekom és a sóska.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A stressztől mentes élet, a napsütés, a tenger, az itt megismert emberek, és hogy senki nem rohan, mindenki késik minimum fél órát, és ezért senki nem szól. A barátom. A frappé. A görög ételek és a görög nyelv, az írás. A fényképre illő tájak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal egy kicsit magasabb itt, mint otthon. Megengedhetik maguknak az emberek, hogy kétnaponta elmenjenek étterembe vacsorázni. Jobban keresnek, viszont az árak is magasak, főleg nyáron, mivel az ide látogató turistákra vannak szabva. De a helyiek szívesen adnak egymásnak kedvezményeket. Sőt, ha szimpatikus külföldi vagy, akkor is. Engem nemegyszer leptek már meg ajándék gyrosszal vagy jégkrémmel, bármivel. Itt a legtöbb üzlet vagy étterem családi vállalkozás, és nagyjából majdnem mindenki a turizmusból él. Szerintem az emberek nagyon kiegyensúlyozottak és rettentő összetartóak. Ha van valami problémájuk, segítenek egymásnak. Hagyománytisztelők.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás a szigeten mindenhol ingyenes. A buszjegy 1,40- 1,80 euró (337-434 forint) között mozog, attól függ, milyen távolságra utazunk. Pozitívum, hogy szinte bárhol le lehet inteni a buszt, általában megállnak. Mozit sajnos nem tudom, az egész szigeten egy kertmozi van összesen, azt hiszem. Egy hatdarabos dobozos, fél literes sörcsomag a boltban, kb. 2-3 euró (482-723 forint), viszont a tavalyi koktélbárban, ahol dolgoztam, ott egy 0,33 literes volt 5 euró (1205 forint) szóval attól is függ, hogy hol veszi az ember. Kávéból pedig ezerfélét lehet itt kapni, mindegyiknek más az ára. Egy presszó kb. 1,50 euró (362 forint) egy frappé (a kedvencem) 2 euró (482 forint). De ha itt élsz és itt keresel, nem érdemes átszámolni, mivel nagyon soknak tűnik kiadni egy frappéra 500 forintot. Viszont az itteni fizetések mellett már annyira nem is tűnik soknak. 1-2 euró (441-482 forint) itt simán aprópénznek számít. Mindig talál az ember belőlük a táskájában szerteszét (jól jön néha).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakásét sajnos nem tudom, viszont itt főleg apartmanokat lehet találni, egy konyha nappalival, meg egy hálószobával kb. 250-350 euró (60 250-84 350 forint) havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg nem gyűjtök semmire, próbálok spórolni azért, mert jó, ha az embernek van egy kis félretett pénze. Jelenleg nem tudom még megmondani, az idei fizetésemből mennyit fogok majd tudni félretenni, de a tavalyinak a 20 százalékát sikerült.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem. De úton vagyok afelé, amit szeretnék. Egy éttermet szeretnék nyitni majd a későbbiekben.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb, vidámabb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy ma délután is inkább az ágyamat választom a strand helyett, es szunyókálok, és abban reménykedem, hogy mégsem leszek ennyire lusta, és lemegyek fürödni egyet, mielőtt lemegy a nap.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A foci (természetesen) és az, hogy idén vajon mikor kezdődik a főszezon és mennyi turista fog ellátogatni ide.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A mai újságot sajnos nem tudom, de a múlt heti kiadvány címlapján a pároszi focicsapat győzelme a sziroszi csapat felett volt a téma.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sütkérezés a tengerparton, este beszélgetés egy koktél társaságában, vagy táncolnak. Sokat thavliznak (ostábla, backgammon), egy kávé mellett beszélgetnek.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nyáron rengeteg. Koktélbárok, diszkó, séta a kis zegzugos utcákban. Sörözgetés a tengerparton vagy egy jó vacsora, szintén az egyik tengerparti étteremben.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha úgy alakulnak a dolgok, hogy esetleg itt maradok, akkor igen. De még csak 23 éves vagyok, és még én sem döntöttem el, hogy hol szeretnék élni.

<