315. Virág Bence - Csorna

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Csornáról jelentkezik Virág Bence.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így? A szülővárosodban élsz?
Szülővárosomba élek. Már a szüleim is itt születtek, és élnek is itt, kisebb-nagyobb megszakításokkal.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
Magyarország nyugati részén a Rábaközben helyezkedik el. Egy 11 000 fős kisváros. Sajnos az átmenő teherforgalom miatt elég zajos. Hatalmas a vasúti és közúti teherforgalom. Az itt élők főként Győrbe és a környező településekre járnak dolgozni, mert elég kevés itt a munkahely. Csorna rendezett, parkjai elég tiszták. Hétköznaponként viszonylag elég nagy az élet, hisz a vonzáskörzete hatalmas, és rengetegen járnak ide tanulni.

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
Szeretem, mert minden közel van, elég egyközpontú város. Ha elköltöznék legfőképpen a barátaim, rokonaim, ismerőseim, hiányoznának. Meg persze a város, hisz azért mégis csak itt nőttem fel.

Szerinted, miből legyen több, és miből kevesebb felétek?
Szórakozási lehetősből lehetne sokkal több, mivel most szinte semmi sincs. Munkahelyből is lehetne sokkal több, sportolási és egyéb kikapcsolódási lehetőségek is kellenének. Talán bevásárló üzletből lehetne kevesebb, bár nem feltétlenül gond. Kamionból is lehetne kevesebb, sajnos elég rendesen tönkreteszik a város úthálózatát. Meg persze hangosak is.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
Első mindenképpen a város körüli elkerülő út lenne, hisz most iszonyatos a forgalom. Második a munkahelyteremtés. Harmadik pedig a kulturális élet fellendítése lenne.

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
Per pillanat nem érzem úgy, hogy többet sikerült megvalósítanom mint anno nekik, de remélem egyszer sikerül az álmaimat, ha nem is teljesen, legalább egy részét beteljesíteni.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok leginkább, hogy kihal a város, hisz nincs miért itt maradni. Meg manapság egyre több mindent megszüntetnek, gondolok iskola- vagy akár kórházbezárásokra. Reménykedem, hogy az előbb leírt három legfontosabból legalább egy sikerül.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel egy hónapja dolgozom, így nem nagyon tudom még, hogy mire lesz elég a fizetésem. De a leendő jövedelmem egy részét félre szeretném tenni, gondolva a jövőre. Barátokkal a következő nyárra közös nyaralást tervezünk, most arra szeretnék spórolni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, még óvodás koromban döntöttem el, hogy ezt szeretném csinálni, és hát sikerült. Az vagyok, ami szerettem volna lenni. Persze még hosszú az út, és még csak egy részét teljesítettem.

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
Fagyi. Van a városban egy fagyizó, ahol főzött fagylalt van, ez mindenképp különleges és nagyon finom is. És persze a rábaközi perec. Az országban nincs párja. Ezt csak itt lehet kapni, és nagyon finom. A termálfürdőnk is nagyon klassz, és több fajta betegség kezelésére is jó.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen az elkerülő út, hisz az nagyon fontos az itt élőknek. Meg hát persze a nyaralások, kirándulások, ki hol volt idén. A városban pedig a nemrég volt veréb fesztivál, és a Sinyen túliak napja.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Újabb narancssárga riasztást adtak ki a Nyugat-Dunántúlra, és persze a pekingi olimpia.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Szokás szerint a kamionokat, főút mellet élek, így minden nap ez az első látnivalóm.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak! Mit jelent?
Talán a megcsününk. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk valamit megcsinálni, csak szerencsétlenkedünk. Úgy tudom, ezt a szót, csak nálunk használják az országban.

Szeretnél elköltözni onnan valaha?
Igen, egyszer biztosan. Most egyszerre dolgozom és tanulok, így az iskola még évekig ideköt. De nem szeretném az egész életemet leélni itt, szeretnék más városokat, településeket is megismerni, és talán egyszer (jóval később) visszatérni ide.

<