328. Fehér Krisztián - Belfast, Észak-Írország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Belfastról, a valóságról és az úttestre helyezett játékbombákról mesél Fehér Krisztián.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1 éve jöttem ki ide, elhatároztam, hogy megpróbálom a külföldi életet. Azért pont Belfast jött szóba, mert barátnőm már itt volt. Mindenféle munkaközvetítő cég nélkül. Csak a lakhatás volt biztos, illetve vittem pénzt, hogy addig túléljem, amíg találok munkát. Ez kb. egy hetembe telt, utána egy gyorsétteremlánc "boldog" pénztárosaként álltam helyt, sültcsirkét osztogatva a népesség elhízottabb tagjainak. Javaslom mindenkinek, aki teheti, hogy saját erőből jöjjön ki, minden szempontból jobb a dolog, persze nem baj ha már van kint ismerős. Utána pár hónapra rá egy call centerre változtattam a munkahelyem, de körülnézve rengeteg lehetőség van, csak kell angolul beszélni, ami itt egy kicsit más, ugyanis az akcentus más, de megszokható pár hét alatt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Maga Észak-Írország nagyon szépnek mondható. Minden zöld, friss a levegő, gyönyörű dombok vannak. Van mit látogatni. Talán a homokos tengerpart, és a rendes időjárás az, ami hiányzik. Belfast kicsit lepukkant, főleg a belváros, rajta van az elmúlt évek nyoma, lerobbant, felégetett épületek, ledöntött falak, falfestmények, ellenben folyamatosan fejlődik a hely. Külváros természetesen itt is szép, sok helyen pálmafákat is látni, ami azért egy kis trópusi benyomást is kelt. Az utcákon talán kicsit több a szemét, mint otthon, főleg a buszokon. Itt általános dolog, hogy ha kiürül a kétliteres kólásüveg, azt el kell dobni. Lehetőleg a kuka mellé három méterre. Köpködő embereket is gyakrabban látok mint otthon, néha úgy kell elszaltózni egy nagyobb adag elől. Minden sarkon pub és templom áll, a gyerekek pedig nagyon rosszak, kövekkel dobálóznak és játékbombát raknak az út közepére.

Mi hiányzik Magyarországról?
A barátok, a család, az időjárás (kevesebb eső, magasabb hőmérséklet), magyar ételek, magyar éjszakai élet, gondolkodásmód egy-egy része, és természetesen a szép lányok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Leginkább a fizetésem, a saját lakás, és a sirályok hangja.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Talán kevesebb gondjuk van, gyakran látni, hogy öregemberek otthon elhúzott függönnyel ülnek a kanapén és a 1,5 méteres plazmatévét bámulják fél méterről. Ami kifejezetten zavaró, hogy este 5-6 körül bezár minden. Lehúzzák a vasfüggönyt. Ahol nem, ott az üveget betörik. Munka után az emberek hazamennek, gondolom esznek valamit, és irány a pub, vagy étterem. Itt ezt hívják kultúrának. Na meg a köpködést. Boldogabbnak ezzel szemben nem mondhatnám őket, sok helyit kérdeztem, és mindenki panaszkodik az időjárásra, többen el is akarnak költözni.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nagyjából ugyanannyi minden mint otthon, néhány dolog picit drágább, néhány picit olcsóbb. Parkolásról gőzöm sincs, buszjegy 1-1,50 font körül van, bérlettel olcsóbb (1 font=300 forint). Mozijegy 6 font körül, persze ha olcsóbb napon mész akkor 2,5-ért is kifoghatod. Sör, dobozos 1 font, csapolt 2-3 között, kávé 1 fonttól felfele, attól függ melyiket választod a 12423 féle közül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
400-500 font körül már igényes helyet lehet kapni, gyalog negyedórára a várostól. Persze ha egyedül akarsz egy kis lakásban, a negyediken lakni, az drágább.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Én elég sokat eszek, úgyhogy nekem kb. 200 font elmegy havonta kajára, túl sokat nem tudok félrerakni, de ez egyéntől, na meg persze munkahelytől is függ. Aki nagyon spórolni akar, az félre tud rakni 500 fontot.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Akkor valószínű nem dolgoznék. Számítógép előtt akartam napi 8 órát reggeltől délutánig dolgozni. Most megkaptam, mégse vagyok elégedett. Az unalom nagy úr.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodt, bár nem monthatnám boldogabbnak. A rossz időjárás miatt sokszor a magyar ember kedve elmegy attól, hogy kimozduljon (vagy éljen), és inkább lefekszik dvd-zni, amikor viszont süt a nap és meleg van az emberek boldogok, jobban értékelik a szép időt. Olyankor kiülnek a városháza elé a fűre, és szociális életet élnek. Egészen addig, amíg el nem telik az a 15 perc. Utána esernyő kinyit, és minden vissza a régi kerékvágásba. Hétvégén az utcák tele vannak, bevásárlóközpontokban mozdulni nem lehet, éjszaka pedig az utcán járó autók 95%-a taxi, és minimum 1 órát kell várni rájuk csúcsidőben. A taxi egyébként a fizetéshez képest relatíve olcsó, egy-egy nagyobb bevásárlás után érdemes hívni egyet. Érdemes még megemlíteni, hogy a 16-17 éves fiatalok gyakran babakocsival járnak, és igen, a saját gyerekük van a kocsiban. Úgy látszik ott kint jellemző az "addig üsd a vasat még meleg" mondása, később már kevésbé vonzóak az itteni lányok (lásd a gyorséttermes bekezdést indokként). Másik érdekesség, hogy az emberek akkor jönnek dolgozni, amikor kedvük tartja. Itt egy fejfájás, vagy egy szúnyogcsípés ok lehet egy "day-off"-ra.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani nem tartok semmitől, reménykedni meg abban reménykedem, hogy egyszer kipróbálhatok egy kicsivel melegebb helyet, hasonló körülmények között :)

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A napsütés. Mindig más, van mikor Magyarországról beszélünk, van mikor a jövőről, férfiak lányokról, lányok meg férfiakról. Nagyjából ugyanaz, mint otthon, a politikát kivéve.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Gordon Brown iderepül. /Belfast Telegraph/

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Otthonülés, legfőképp a csodálatos időjárás miatt, de ha van rá lehetőség, mindenféleképp érdemes a környéket körüljárni, vagy kimenni a partra és bámulni a nagy semmit.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Elég sok diszkó, bár, night club nyitva van, ami a legrosszabb az egészben, hogy kb. csak hajnali 1 óráig. Utána sicc haza aludni. Az emberek egyébként itt sokkal felszabadultabbak, senkit nem érdekel, hogy a másik mit csinál, mindenki élvezi, hogy vége a hétnek.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, de 1-2 évre mindenféleképp érdemes kijönni tapasztalatszerzés, nyelvtudás és pénzszerzés szempontjából.

<