326. Solti Anita - Hechendorf, Németország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. A mai napon Solti Anita készülődik az Oktoberfestre, illetve mesél a bajor Hechendorfról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Még csak két hete vagyok Bayernben, de már elég jól megismertem a környeket. 22 évig Budapesten éltem, majd pedig Ausztriában dolgoztam aupairkent és felszolgálóképnt, majd hazamentem nyaralni Pestre két hónapra, úgy hogy már tudtam, hogy szeptemberben kezdek Németországban. Most aupair vagyok egy fiatal családban, ahol Jakob most egyéves. Nagyon helyes. Van még két kutya is, huskey keverékek, nagyon szófogadóak.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A hely nagyon kedves, igazábol nem túl nagy (Hechendorf - Seefeld), ha nagyvárosra vágyom, akkor pedig ingyen utazhatok Münchenbe. Ez kb. 40 perc S-Bahnnal, amelyre a családtol havijegyet kapok. Egy tó partján élünk, ami nagyon szép. Kilátásunk a tóra van. Gyönyörü! A város kicsi, ha valami nagy dolgot szeretnék venni, akkor inkabb Münchenbe megyek. Az igazi nagyváros. Hechendorfban csak kertesházak vannak, nagyon szép környék. A tavat körbe lehet sétálni, biciklizni, autózni persze és hajózni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nem nagyon hiányzik semmi. Itt nyugodt az életem, az emberek is nyugodtak. Azt hittem,hiányozni fog, hogy éjjel nincs nyitva semmi, hogy nem járnak éjjel a buszok, de nem hiányzik. Ha meg mégis, akkor bemegyek Münchenbe. Budapestről igazábol csak a Duna hiányzik. Az a folyó, aminek a partjan felnőttem. De más nem hiányzik. Na ja, és persze a családom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A család, akiknél vagyok, a párom, akit nagyon szeretek, a nyugalom.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal magas. Nem családonként van egy kocsi, hanem családtagonként egy jó kocsi (terepjáró, Mercedes, Volvo, Bmw, VW stb). Az emberek nyugodtnak és boldognak tűnnek. Nincs akkora stressz rajtuk, mint amit az otthoniakon tapasztaltam. Hétvégén nem dolgoznak, se szupermarketben, se plázákban, sehol (itt nincsenek is ilyenek).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolásról fogalmam sincs, (mert ha közlekedem, akkor vonattal vagy bicajjal), buszjegyem nincs, de a havi retúrjegy Münchenbe 61 euro. Mozi sincs, így azt sem tudom, de Münchenben már meg lehet (úgy tudom) egy filmet egy moziban 5-6 euróért nézni. Egy sör: Hát jó kérdés, jövő héten megyünk az Oktoberfestre, akkor jobban fogom tudni, de átlagban 1-3 euro. Egy kávé szintén 1-3 euro.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A párom szobát bérel (meg három magyarral van közös fürdője és konyhája), havi 250 euróért Mertingenben.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Most nem gyűjtök semmire, szinte az egészet félre tudom tenni. Illetve fizetem a hazai TB-met és a magánnyugdíjpénztár díjamat apun keresztül (bonyolult, mert az összeget az osztrak "bankom" utalja).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Imádom a gyerekeket, és a kutyákat is, úgyhogy mondhatni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodt, ezt a szót hangsúlyozom újra es újra. Nincs pánik, hogy mi lesz holnap. Békesség van az emberek között. A szomszédok általában rendesek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy egyszer minden véget ér. Abban reménykedem, hogy nem csak egy évig maradhatok itt.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az Oktoberfest.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem nagyon olvasok újságot (csak interneten), de ma a Bajnokok Ligája és a Bayern München gyözelme volt a címlapon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kerékpár, lovaglás, hajókázás, kocogás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nem vagyok bulizós típus, de gyanítom, hogy Münchenben nem egy van.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, de egy kicsit odébb, Mertingenben, ahol a párom is él.

<