327. Flogny Zsuzsanna - Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma a kongói életkörülményeket és lehetőségeket mutatja be nekünk Flogny Zsuzsanna.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2008. június 18-án érkeztünk meg Kinshasába, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába. Jelenlétünk célja (a férjemmel), hogy legjobb gyakorlatunkkal és tudásunkkal erősítsük az Afrikáért Alapítvány itteni kirendeltségét. A próbaidőt hat hónapban határoztuk meg, így az 2008. december 28-án jár le. Az alapítvány 2002-ben alakult, mint egy magyarországi székhelyű szervezet, France Mutombo Tshimuanga vezetésével. Jelenleg egy szegénynegyedben levő iskolát és árvaházat tart itt fenn, magyar és külhoni támogatással, emellett humanitárius turizmust szervez magyaroknak, valamint szociális és egészségügyi támogatást biztosít az itteni rászorultaknak. A hatékonyság növelése érdekében keresett az alapítvány munkatársakat, amire mi is jelentkeztünk. Feladatkörünk igen széleskörű: az eddig felsorolt tevékenységeket próbáljuk hathatósan segíteni, hogy még bőségesebb aktivitást töltsünk be.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A főváros, ahol élünk 8-10 millió lakosú, területe többszöröse Budapestének. A 60-as években szabadult fel, mint gyarmatország, tehát lehetősége lett volna fejlődésre. Politikai okok miatt sajnos ez mégsem valósult meg olyan hatékonyan, ami miatt rengetegen elszegényedtek. Kinshasa az ellentétek városa: minden kapható, mégis kevesen tehetik ezt meg. A magyarországi fejlettséghez képest eléggé elmaradott, ami főleg a higiéniai helyzetben, valamint a közlekedéspolitikában mutatkozik meg (pl.: WC, szennyvíz-elvezetés, útviszonyok, gépkocsi-állapotok stb.). Déligyümölcs-választéka természetesen sokkal bővebb, hiszen olyanok is megkaphatók itt a hétköznapi ember számára, amiről hazai viszonylatban nem hallottunk. Ráadásul a fővárosban nagyobb zöldfelület található, mindez csak a közlekedéshálózat hiánya miatt nehezen megközelíthető. Csupán a belvárosnak van fővárosi jellege, egyéb helyeken falusias. A fő- és mellékutak mentén több kereskedő vénájú emberrel találkozunk, akik akár éjjel-nappal is készek termékeik árusítására.

Mi hiányzik Magyarországról?
Néhány nem déligyümölcs.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az emberek nyitottsága és segítőkészsége. A sok finom érett déligyümölcs. A kellemesebb klíma.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Istenfélőbbek az emberek, ami segít nekik a nehézségek átvészelésében. Reményt keltőbbek is, ami az előzőekből következik. (Tehát, míg például Magyarországon egy meddőségi problémát pénzkérdéssé teszik elsődlegesen, miközben kis esélyt adnak csak a gyógyulásra, addig itt bátorítanak és erősítenek.) Az életszínvonal nagyon különböző, mint hazánkban is egyre inkább. A megvesztegethetőség, mint általános emberi gyengeség, itt is jellemző.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nincs sehol a városban parkolási díj, tehát ingyenes. Busz nem létezik, csak taxi, ami akár minibusz jellegű is lehet. A taxidíj tehát kerületen belül 250-300 frank, ami körülbelül 80-100 forintnak felel meg. Mozi - jelen ismereteink szerint - nem létezik. Sört és kávét nem fogyasztunk, így ezt nem tudjuk. Egy nem kongói ásványvíz 160 forint körül mozog.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy iroda árát tudjuk meghatározni a belvárosban, ami 600 USD/hó-nál kezdődik. A lakás, amelyet mi bérlünk nem a belvárosban van, hanem inkább a kertvárosban és csak egyszobás. Ennek az ára havi 200 USD.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel a "honfoglalás" idejében vagyunk még, ezért a spórolás nehezebb. A harmadik hónaptól kezdődően tudunk igazából félretenni, ami nagyjából 300 USD. Hosszabb távon szeretnénk ezt havi 500 USD-ra növelni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sok szempontból igen, de vannak szempontok, amiben nem. Ebben az életben nehéz pont olyan tevékenységet találni, ami leginkább személyre szabott.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Semmi különbséget nem találok.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok leginkább, hogy nem tudjuk megfelelően betölteni hivatásunkat. És abban reménykedem leginkább, hogy minél több rászorulton tudunk segíteni és alapvető problémáihoz helyesen viszonyulni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az iskolaügy, mivel tanévkezdés van.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
MONUC-botrány (az ENSZ kongói kirendeltsége), tanévkezdési zavargások. (Itt az újságot csak egy bizonyos társadalmi réteg engedheti meg magának, újságárusítás is csak az utak mentén található, főleg a belvárosban.)

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Hasonló, mint Magyarországon, tehát emberi igényeknek megfelelő. Gondolkodásmódtól függően némelyeknek séta, piknikezés, természetjárás, némelyeknek a diszkó, alkoholfogyasztás, prostitúció stb.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nem érdekelnek az ilyen szórakozási lehetőségek.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Amennyiben úgy alakul, akkor igen. Hiszen itt is ugyanolyan emberek élnek, mint bárhol máshol a világon.

<