347. Nagy József - Szabadka, Szerbia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nagy József mesél Szabadkáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egyszerűen ide születtem 39 évvel ezelőtt a mai közgazdasági középiskola iskola valamelyik tantermében (ami akkor még kórház volt), lehet, hogy pont abban, ahol most a lányom közgazdász-technikusnak tanul. Szabadka város Zorka helyi közösségének titkáraként dolgozom, és gőzerővel építjük az új helyi közösség épületét.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Szabadka Szerbia legészakibb városa. Határváros Magyarországgal, félúton Budapest és Belgrád között. Kb. 150 000 lakosú. Külön említést érdemel a városháza épülete az építési stílusa miatt és a központtól mindössze 4 km-re levő palicsi üdülőközpont. Számos kulturális és sportrendezvény színhelye a város, és ha elkészül a felújítás alatt álló Népszínház épülete, biztosan még jobban felpezsdül majd a kulturális élet. A várost északról övező erdő, számos kirándulási lehetőséget nyújt az idelátogatóknak. A régebben feldolgozóiparáról híres város ma már másfajta befektetési lehetőségeket kínál az érdeklődőknek.

Az országunkról nem írnék különösebben, mert az elmúlt 20 évben annyiszor szerepeltünk a címlapokon, hogy szerintem még a világ végén is tudják, hol van Szerbia (sajnos). A háború harcedzetté és találékonnyá tette az embereket, a várost, az országot, de ez a mentalitás kárára történt.

Mi hiányzik Magyarországról?
A haverok! A 90-es évek elején, a behívóktól menekülve, Magyarországra költöztek sokan közülük, és ott alapítottak családot. Sajnos csak ritkán találkozom velük.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha Szabadkáról elmennék? Ahogy mi szabadkaiak mondani szoktuk: a Városháza tornya.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Mivel napi szinten követem a magyarországi történéseket, leírhatom, hogy egy cipőben járunk. Nálunk is vannak gazdagok, jómódúak és hajléktalanok is. Szerintem a szabadkaiak igenis boldogok, és jól érzik magukat a bőrükben. De sokaknál lehet, hogy ez csak színjáték. Ha az én életfelfogásomat követnék, akkor közülük is mindenki és mindenkor vidám lenne: a legrosszabb dologban is találd meg azt a pici jót, ami boldoggá tesz és feldobja a napodat

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 21 dinárba kerül (63 forint). Kerékpárpárti vagyok, buszon nem ültem már nagyon rég, csak a lányom hónapos diákbérletének az árát tudom, az 1100 dinár (3300 forint). Sört, kávét nem fogyasztok, az üdítő ára a kávézókban 100 dinárnál (300 forint) kezdődik.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
150-200 euró (39 750-53 000 forint) plusz rezsi.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmem nagy részét a lányomra költöm, magamra meg, ami jut. Spórolni annyit szoktam, hogy elmehessünk nyaralni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sok mindent kipróbáltam az életben. Voltam modellasztalos, kávét pörköltem, alkoholt árultam, karbantartó voltam egy vegyi üzemben, mindegyik munkát szerettem valamiért. Amit jelenleg csinálok, az egy olyan munka, ami nagyon közel áll a szívemhez. Szeretek emberekkel dolgozni. A délutáni kertészkedés pedig az agyam kiszellőztetésére szolgál.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Szerintem nyugisabb az élet Szabadkán, mint Budapesten vagy Belgrádban. Nem olyan felturbózott, rohanással teli. Mindenki éli a maga kis életét a nagyvárosi forgatagtól távol.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A hirtelen változásoktól. Reménykedni nem szoktam, inkább megyek a dolgok elé és formálom őket magamhoz, magamat hozzájuk. Persze titokban a lottóötös jól jönne.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A szűkebb családban (lányom, barátnőm, én): mi újság a suliban, a rádióban (lányom a szabadkai rádió ifjúsági műsorában tevékenykedik), összeköltözzünk-e a barátnőmmel és mikor, ki volt az irodában. A bővebb családban: mennyiért adjuk el a megtermelt káposztát, burgonyát, a pacalt mennyire csípősre főzzük vasárnap a szülinapi bulira, a kertben található virágok beférnek-e a tanyánkon lévő szobákba a fagy elől. A városban: mikor készül el a Népszínház épülete, a medencekomplexum, a szennyvíztisztító. Az országban: nem foglakozom vele.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Biztosan valamilyen országos botrány beszámolója.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Palicsi kirándulás. Valóban érdemes időt szakítani az állatkert megtekintésére, egy nagy tóparti sétára. De jól sik egy foci a haverokkal, a hölgyek meg csak járjanak a konditermekbe.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Kicsit idősebb vagyok a mai fiataloknál, így inkább a nosztalgia-bulikat részesítem előnyben, de sok helyen élőzenével csalogatják a fiatalokat a szórakozóhelyek, a diszkók is teljes gőzzel üzemelnek. A nyugisabb vendégek pedig pizzériákban, éttermekben, pubokban szórakozhatnak. Akik a sok lehetőség közül sem tudnak választani, azoknak marad a tévé és a tollasbál.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Szeretném, de a mai világ tele van kihívásokkal, amiket nem szabad kihasználatlanul hagyni. Maximálisan a lányomra fogom bízni a döntést.

<