357. Habenicht P. József - Hága

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Habenich P. József válaszol Hágából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Rendőr vagyok, 2005-ben pályáztam egy, az Europol (Európai Bűnügyi Hivatal) által meghirdetett bűnügyi elemzői állásra. Végigcsináltam az írásbeli és szóbeli felvételi eljárást, és sikerült; 2005 szeptembere óta dolgozom bűnügyi elemzőként Hágában, Hollandiában. Családdal jöttem ide, ami abban az időben rajtam kívül a feleségemből és az öt év fél hónapos kisfiamból állt. Időközben kialakult a nemek közötti egyensúly, született egy kislányunk is. A családi helyzetem miatt (kicsi gyerekek) a leírásom elsősorban nem a féktelen bulizásról és füvezésről fog szólni. Természetesen, mint ahogy a többi leírás, ez is szubjektív, de benne van a picit több mint három év tapasztalata. A másik dolog, hogy mivel mi, expatok (olyan emberek, akik csak néhány évig vannak egy országban, utána továbbállnak) vagyunk, így a hollandok közé történő integrálódásunk foka igen csekély. Nem vagyunk rákényszerülve, hogy megtanuljuk a nyelvet; nálunk a munkanyelv az angol, feleségemmel együtt mindketten beszélünk angolul és németül, így az írott hollandot elég jól megértjük. Sőt a feleségem elég jól elboldogul a beszélt hollanddal is, hiszen a fiam holland közösségbe jár, ahol mindenki holland, és a szülők kevés kivételtől eltekintve hollandul szólnak hozzá, míg ő angolul válaszol nekik. De itt még a BKV-sok és vasutasok is beszélnek angolul, minden nehézség nélkül el tudják magyarázni, hogy mi hogyan működik.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Hollandiában hazánkhoz képest harmadnyi területen él másfélszer annyi ember, tehát el lehet képzelni a zsúfoltságot. Ráadásul az emberek nagy része az Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Hága városok által határolt területen él, tehát ott, ahol mi is. Amsterdam a főváros, Hága a királyi székhely, itt vannak a diplomáciai képviseletek és a parlament mindkét háza. Hazai szemmel nézve egy nyugodt kisváros, tele zöld parkkal, vízzel. A város parkjaiban több ezer fa áll, jó az úthálózat és állítólag az otthonok 85 százalékában van internet. Itt végig lehet tolni a babakocsit a járdán (van járda), nem kell lépcsőzni, aluljárózni. Valamennyi útkereszteződésben le van nyomva a szegély, hogy még csak ne is kelljen megbillenteni. Egy nemzetközi felmérés szerint Hollandiában a legjobb gyereknek lenni. Ebben van is valami, mert a játszóterek első osztályúak, sok van belőlük, és aránylag jól karbantartottak. A királyi fővárosban számtalan helyen találni állatsimogatókat tehénnel, disznókkal, kecskékkel, nyulakkal, baromfival. Kislányom 16 hónaposan csuklóig nyúlkál a nyulak szájában, de azok nem bántják (igaz, előtte már befalták a káposztát, sárgarépát, amit vittünk nekik). A város (és az egész ország) tele van kerékpárúttal és biciklissel. Itt a biciklisnek mindig elsőbbsége van, még akkor is, ha valójában nem nagyon lenne. Emellett a biciklisek színvakok is, mert valahogy sohasem veszik észre, ha nekik piros a lámpa. A hollandok szeretnek vitatkozni. Állítólag ők találták fel a rézdrótot is (ezt egy holland kollégám mondta), mégpedig úgy, hogy két holland egyszerre talált egy rézgarast, amit mindkettő meg akart tartani. Addig-addig húzták-vonták, míg... Ez hűen tükrözi a másik tulajdonságukat is; meglehetősen fösvények. Állítólag ők azok a skótok, akik sajnálták a pénzt a kompra. De ennél rosszabb, hogy a közhiedelemmel ellentétben a hollandok egyáltalán nem toleránsak. Annak látszanak, de ez csak azért van, mert annyira önzőek és befelé fordulóak, hogy egyszerűen nem veszik észre a másik embert. Olyannyira önmagukkal törődnek, hogy még a gyerekeiket, unokáikat, szüleiket is ritkán látogatják. Olyan nincs, hogy a nagyszülő az unokája születésekor hetekre a gyerekeihez költözik, hogy segítsen nekik. Nekünk a három év alatt még egyetlen olyan holland barátunk sem lett, akit magyar szemmel barátnak neveznénk.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok és a hegyek. Nem véletlenül járunk dimbes-dombos, hegyes vidékekre nyaralni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A környezet, főleg a tengerpart, meg minden, ami a leírásomban pozitívumként szerepel.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal sokkal magasabb, mint otthon. A fizetések lényegesen magasabbak, az árak viszont változóak. Van, ami Hollandiában drágább, viszont van, ami itt sokkal olcsóbb (internet-előfizetés, jó minőségű babaruha, tej, karácsonyfa, Toyota Avensis) Az emberek, a nyugdíjasok is, megengedhetik maguknak, hogy évente többször is elmenjenek nyaralni. Egy-két alkalommal külföldre és ugyanannyiszor belföldre. Az, hogy Magyarországon sok holland turistát látunk, nem igaz, mert az csak a jéghegy csúcsa. Nem ismerik hazánkat, a fő céljuk Franciaország, Spanyolország és Olaszország. Az emberek boldogok, nyugodtak, az egész ország le van lassulva. Vasárnap délelőtt még a fű sem nő; aki például nem biztos az autóvezetési képességében, vasárnap délelőtt világosban gyakorolhat az üres utcákon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás változó, vannak drága és még drágább helyek. Szerencsére, ahol mi lakunk, ott ingyenes. A tengerparton vagy a városban, parkolóházban 2-3 eurót (530-795 forint) is elkérhetnek egy óráért. A tömegközlekedés sokkal értelmesebb, mint otthon, az egész ország zónákra van osztva, ebből Hága területi alapon hat zónára van osztva. Az utazás szelvény jegyekkel történik, egy utazáshoz (ugyanazon zónán belül) legalább kettő szelvényt kell érvényesíteni (egyet az utazás tényéért, egyet pedig zónánként). A jegy egy óráig érvényes, ez alatt korlátlan irányban és mennyiségben át lehet szállni. A legolcsóbb jegy (1 zónára érvényes) 1,6 euró (424 forint), a kétzónás 2,4 euró (636 forint). A 45 szelvényből álló kedvezményes jegy, amit mi szoktunk venni, 20,4 euró (5406 forint). A Hágában megvett jeggyel természetesen vonaton is lehet utazni (akár városhatáron kívül is, bár akkor már a vonatjegy olcsóbb), illetve Hollandia bármely városában érvényes. Összességében olcsóbban jövök ki, ha autóval járok munkába, mert a tömegközlekedés drága. Persze a bicikli meg még olcsóbb. Sörrel és kávéval gondban vagyok, mert egyiket sem iszom, de utánanéztem: 24x0,3 literes üveges sör boltban akciósan 8,5 euróért (2253 forint) már kapható (Hollandiában háromdecis a sörösüveg), vendéglátóhelyen ennél több, de hozzá kell tennem, hogy az országban 100-nál több sörfajtából lehet választani. Kávét ki lehet fogni 2-3 euróért (530-795 forint). Mozijegy 10 euró (2650 forint) körül van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A holland otthonok kb. 25-30 százalékát a nappali foglalja el. Ha ezen felül nézzük, hogy kettő hálószoba legyen, akkor a lakás magyar mércével már 3 szobás. A hálószobák viszont magyar szemmel nézve sokszor csak félszobának felelnek meg itt a 2x3 méteres lyuk is teljes szobának számít. Az ár a külföldiek által felkapottabb helyeken 1400-1500 eurónál (371 00-397 500 forint) kezdődik havonta. De van ennél sokkal többért is.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az anyagiak miatt nincs okunk panaszra; nyilvánvaló, hogy az idejövetelnél az otthoninál jóval magasabb fizetés is motivált. Magunkra minimálisat költünk, viszont a gyerekek nőnek, rájuk kell. Mindig veszünk valamit a háztartásba is. Szeretünk utazni; a magyarországi utazásainkon felül minden évben elmegyünk valahova külföldre nyaralni, illetve többször hosszú hétvégézni. Jelenleg rövid távon a magyarországi házunkba a konyhabútorra, hosszabb távon a gyerekek majdani taníttatására gyűjtünk. Ízelítőül, ha a gyerek a hét öt napján reggel nyolctól este hatig óvodában van, akkor az havonta 1200-1300 euróba (318 000-344 500 forint) kerül - a mieink otthon vannak.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, 100 százalékosan! Igaz, sohasem terveztem, hogy külföldön fogok élni, de már kicsi koromtól kezdve rendőr szerettem volna lenni. Akárki akármit mond, ez is humanitárius szolgálat, én így tudok az embereken segíteni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb. Sokkal több időnk van egymásra. Munka után rögtön hazamegyek a családomhoz. Vannak ugyan munkahelyi bulik, de egyrészt imádom a családomat, és szeretnék minél többet velük lenni, másrészt mivel tudom, hogy a feleségem miattam adta fel otthon a karrierjét, egyszerűen nem lenne etikus egyedül hagyni őt.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem nagyon tartok semmitől, legfeljebb attól, hogy otthon valamelyik családtagunkkal történik valami (idén nagyon rájárt a rúd mindkettőnk családjára). Remélem, hogy mire letelik a szerződésem, és hazamegyünk, normalizálódnak otthon a viszonyok, illetve hogy az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most jöttünk vissza Magyarországról, a gyerekek még tele vannak a hazai élményekkel. Emellett már készülünk arra, hogy Peti áprilisban az eddigi holland nyelvű közeg helyett elkezdi az angol iskolát (már nagyon várja).

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Izrael és a gázai háború, illetve a nem szokványos hollandiai hideg.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A hollandok általában nem szívesen dolgoznak, ha mégis, akkor iszonyatosan drágán teszik (főleg a szakmunka igen drága); pihenni annál inkább szeretnek. Legyen ez sétálás a tengerparton, vagy valamelyik parkban, üldögélés egy kávé mellett a napon, vagy komolyabb séta sétabotokkal (nagyon bután néznek ki vele), futás, kerékpározás, golf, tenisz, lovaglás vagy bármilyen más sport. Nyáron van beachstadion a strandröplabdának, homoki lovaspólónak. Hágában több uszoda is van, sporttelep pedig szinte minden városrészben (mellesleg uszoda szinte mindegyik Hága környéki faluban van). Sokkal aktívabbak, mint a magyarok. Idősek, fiatalok egyaránt. Rengeteg idős embert látni mozogni (egyáltalán nem jellemző az otthonkás-kendős mamika). Az öregek sokszor hétvégenként kis hátizsákkal, térképpel szinte szaladgálnak a városban, valamilyen tájékozódási-erőltetett meneti-tömegmozgalomban vesznek részt, ahol időre kell A pontból B pontba lehetőleg minél kevesebbszer eltévedve eljutni. 60-70-80 évesen ez nem kis teljesítmény.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Hágában és környékén millió. Vagy még több. Van színház, mozi, rengeteg koncert (komoly-, könnyűzene), múzeum, étterem, kocsma. És ez nem csak szombat, hanem valamennyi este így van. Az is igaz, hogy néhány külföldi kollégám panaszkodik, hogy Hágában nincs igazi klubélet, de ők a Sohóhoz, illetve Los Angeleshez hasonlítgatnak. Tény viszont, hogy a helyek sokszor tömve vannak, illetve hogy hamar elfogy a jegy. Például a közelgő Metallica-, illetve az AC/DC-koncertekre állítólag 1-2 órán belül elfogyott az összes jegy, legalábbis az, amit a neten meg lehetett (volna) venni. De a hollandok körében a piknik, házibuli, barát, ismerős látogatása is megszokott. Szívesen sütnek a szabadban (parkokban) is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nehéz kérdés. Itt élnek, a gyerekbarát környezet nagy előny, fiam 2009 őszén kezdi az angol nyelvű iskolát (tankötelezettség 4 éves kortól van). Hátrány, hogy nem magyar nyelvű közegben vannak, így picit nehezebben tanulják meg az alapvető szociális dolgokat, nehezebben közelednek egy másik gyerekhez, mert az nem érti őket (igaz, a tanítónő most dicsérte meg a fiamat, hogy mennyi szót tud hollandul). Amikor nyáron vagyunk, otthon szinte megtáltosodnak, sokkal jobban kinyílnak. Remélem, az iskola nagyot változtat majd rajta, mert ott a gyerekek legalább fele nem angol anyanyelvű, és a tanároknak érdekük, hogy megtanítsanak mindenkit angolul (a jelenlegi hollandban nem ez a helyzet). Élni, ha valakinek van egy jó szakmája (lehetőleg diplomával), nem rossz hely, de belőlünk sohasem lesz holland. Én már annak is örülnék, ha majd a gyerekeim felnőnek, Európában maradnának.

<