363. Páll-Gergely Barna - Patras

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Páll-Gergely Barna mesél Patras-ról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Patrasban még hat hónapig maradok. Otthon Mosonmagyaróváron lakom, de leginkabb Pécsett élek, ott járok egyetemre. Két éve egy belgiumi konferencián ismerkedtem meg egy görög biológussal, aki invitált, hogy ha el tudom intézni az anyagiakat valami ösztöndíjjal, dolgozhatok a laborjában. Ez sikerült is, így most az itteni egyetemen ügyködök, és persze tanulok. Konkrétan sziklalakó orsócsigákat kutatunk, hogy miért olyanok, amilyenek. Nagyképűen szólva, az evolúció munkáját igyekszünk valahogy tetten érni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Már közhely számba megy, hogy a görögök mindent könnyedén vesznek, ahonnan csak lehet, elkésnek és nem lehet rájuk számítani. Számítani - amennyire eddig láttam - lehet rájuk, de a többi nagyjából igaz, és ezt minden itt élő külföldi átveszi. Időm legnagyobb részét egyébiránt más ösztöndíjasokkal, cserediákokkal töltöm. Az egész görög táj szerintem csodálatos, az ételek - mint más dél-európai országban - frenetikusak. Patras a tengerparton fekszik, de ha síelni vagy hegyet mászni támad valakinek kedve, a másik irányba indulva annak sincs akadálya. Az elmúlt napokban volt a patrasi karnevál, ami egy hétvégére az ország fővárosává varázsolta a helyet. Hogy miben jobb? A lazaság súlyosan hiányzik otthonról, és ez sok mindenre rányomja a bélyegét. És miben rosszabb? Hát ezek a görögök nagyon lazák.

Mi hiányzik Magyarországról?
Egyelőre semmi, de van elképzelésem, hogy több idő múlva mi fog hiányozni a barátaimon és szüleimen kívül. Talán a lankás dunántúli domboldalak látványa. Itt persze van más helyette, de az erdőket az ősgörögök kiirtották, így a táj teljesen más lett. Illetve itt nagyon nehezen értik a magyar szóvicceket.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Leginkább a mediterrán konyha. Nem eszem állatokat, így az itteni étrend sokkal közelebb áll hozzam. Errefelé bele lehet fulladni az olívaolajba, és ezt nagyon kevés dolog tudja kárpótolni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Mindenki elégedetlenkedik, de ez a jelenlegi helyzetben nem is meglepő, sőt szükséges. Emellett van egy "nem érdekel" íze is a morcoskodók megnyilvánulásainak, ami nagyon beleillik a bennem kialakult Görögország-képbe.

Az életszínvonal jobbnak tűnik, de nem látom, hogy a kisemberek hogyan gazdálkodnak a pénzükkel. 2007-ben fél évet töltöttem Törökországban, ugyancsak ösztöndíjjal. Ott - bár sokkal szegényebbek az emberek - a vidámság hasonlóképpen központi szerepet játszik. Talán a pénz nem annyira számít itt délen.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Kerékpárral járok, így nem tudom a parkolás árát. Leginkább szerintem ingyen van, elég lazák a görögök, hogy ne foglalkozzanak ilyesmivel. Egy buszjegy az egyetem és a város között1,5 euró (443 forint), ami borzasztó drága. A busztársaság monopolhelyzetben van, nincs mit tenni. Sört és kávét lehet 1-2 euróért (295-590 forint) kapni, persze attól függ, hogy hol vásárol az ember. Moziban nem voltam, nem tudok görögül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az tanárom 600 eurót (177 000 forint) fizet, de neki háromszobás van. Mindenesetre nem olcsó.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem kell sokat költenem magamra szerencsére. Napi 4 eurót (1180 forint) kérnek a kollégiumért (a görögök csak havi 8 eurót (2360 forint) fizetnek), és az élelem ingyen van. Emellett, ha elmegyünk szórakozni, figyelünk az árakra. Igaz, a társaság nagy része nyugat-európai diák, de nekik is vannak korlátaik. Az elején megvettem mindazt, amire szükségem volt: kerékpár, lapostányér, WC-kefe, stb. Most nem spórolok véres verejtékkel, de reményeim szerint a végére összejön egy hosszabb törökországi gyűjtőútra való (olyan 200 000 forint).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nagyjából ötéves korom óta akarok biológus lenni, és nyolcéves lehettem, amikor megfogalmaztam, hogy malakologus, vagyis (nagyjából) csigakutató szeretnék lenni. Szóval lehet mondani, hogy ez eddig rendben van.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal vidámabb és könnyedebb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A görög autóvezetők veszélyesnek tűnnek, de nagyon profik is. A kezdeti félelmem szertefoszlott. Abban reménykedem, hogy az előzetes elképzeléseinket be tudjuk bizonyítani a csigákkal kapcsolatban.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A lecsengő karnevál és a közeledő tavasz. Most van az az időszak, amikor a régi cserediákok hazamennek, és újak jönnek. Mindig van kivel megismerkedni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem olvasok újságokat.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Már úgy-ahogy jó idő van, így a túrázás egyre inkább előtérbe kerül. Gyakran járunk a helyi sportcentrumba, már csak pingpongozni meg ücsörögni is.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Lehetőség rengeteg van, a szórakozás az itteniek lételeme. Mi általában házibulikat szoktunk szervezni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt kívánom, hogy egy csomó helyen éljenek a gyerekeim, úgy izgalmas. Mindenkinek a maga döntése, hogy hol akarja tölteni a felnőtt életét. Egyébiránt semmiképp sem ellenezném, ez tipikusan olyan hely, ahol az ember meg tudja találni a boldogságát.

<