Idén nyáron is lesz szabadtéri mozizás a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
A Kossuth tér júliusban nem a tüntetőktől, hanem operettektől, dzsessztől és filmektől lesz hangos. Idén is 62 négyzetméteres videófal költözik a Parlament elé, hogy a nyári estéken ingyenes és igényes szórakozást kínáljon a budapestieknek. A július 6-án kezdődő Tér-Film-Zene Fesztiválon - ahogy az előző években megszokhattuk - délutántól késő estig mennek a filmek a koncertfelvételektől a mozifilmeken át Charlie Chaplinig. Televíziózás nagyban - ráadásul most nemcsak a Parlament tövében, hanem négy vidéki nagyvárosban is.
Vágólapra másolva!

A Bécsi Városháza előtt tartott hasonló fesztivál mintájára négy évvel ezelőtt rendezték meg először a Tér-Film-Zene Fesztivált. A nagy sikerre való tekintettel következő évben még bővebbre szabták a rendezvényt: a vetítés faültetéssel, fényfestéssel párosult, és összesen 70 ezer embert vonzott. Tavaly már 150 ezren voltak kíváncsiak a gazdagodó fesztiválra, amely ebben az évben is bővül: most a vidéki nagyvárosok felé terjeszkedik a kivetítő segítségével közvetített kultúra.

Budapesthez Szeged, Pécs, Debrecen és Győr csatlakozott a Tér-Film-ZeneFesztivál megrendezésében. Minden városban egy-egy kiemelkedő épület szolgál a közösségi vetítések díszletéül: Szegeden a dóm, Pécsett a bazilika, Győrben a Széchényi tér barokk házai, Debrecenben pedig a tavaly befejezett modern művészeti központ, a MODEM épületén legeltethetjük tekintetünket a filmek mellett.

A fesztivál idei másik újítása a kényelmi szolgáltatások fejlesztése. A szervezők gondolnak a mozgássérültekre, a kerékpárral érkezőkre és a kisgyermekes szülőkre. A fővárosi helyszínen a szokásos mobil mellékhelyiség mellett idén baba-mama szoba is rendelkezésre áll. A hostessek eső esetén esőköpenyt, erős napsütés ellen napellenzőt és - annak, aki a fűre akar telepedni - ülőpárnát osztogatnak. A hőségre gondolva hideg vízpárát szóró léghűtő berendezést is felállítanak. Minden adott, hogy a szabadtéren kényelemben élvezze a közönség a filmeket és a zenét.

A fesztiválon ez a film is látható lesz: Fred Astaire a plafonon táncol a Királyi esküvő-ben

"Ha a Parlament terén valaki Mozartot, Kodályt, Bartókot, Kálmán Imrét vagy Verdit, musicalt, operettet, jazzt, nép- vagy világzenét hallgat és lát, az másnap jobb emberként gyűri tovább a divatos robotot" - magyarázza Bányai Gábor programigazgató a fesztivál alapgondolatát. A televíziózás alternatíváját nyújtani kívánó rendezvényre széles palettáról válogatta össze a filmeket a fesztivál művészeti igazgatója, Szinetár Miklós. Az elmúlt években leginkább az MTV archívumából előkerült régi magyar filmek közül választhattak a Kossuth téren mozizók, idén viszont inkább az újabb magyar mozisikerek (Lora, Tibor vagyok, de hódítani akarok), a nemrég készült külföldi filmek (Parfüm, Match Point) jellemzik a kínálatot. A koncertfelvételek és a csetlő-botló Chaplin szerencsére továbbra is megmaradt a Tér-Film-Zene fesztivál állandó elemének.

A 16.30-tól kezdődő első idősáv a családi filmeké, itt a hetvenes években készült híres Jókai-adaptációktól kezdve a Frakk- rajzfilmeken át Bors néniiig mennek a különböző, persze elsősorban gyerekeknek szóló filmek. 18.00-kor a kivetítő a zenéé és a táncé, a koncert-, illetve riportfilmek minden nap más tematika köré épülnek: hétfő például a dzsesszé, kedd a világzenéé, míg a komolyzene szerelmeseinek vasárnap érdemes kimenniük a Kossuth térre. A zenés filmeket a játékfilmek követik, ezek között éppúgy találhatóak szórakoztató közönségfilmek, mint Shakespeare-adaptáció, Fellinit vagy operafilm. A program némafilmekkel zárul, amelyeket élő zongorakísérettel láthatnak a nézők. Charlie Chaplin tarol, de felbukkannak magyar alkotások is a korból.

Forrás: [origo]

Chaplin és elmaradhatatlan kutyája

Mikor érdemes menni? Hét vége felé a programok - igazodva a munkaidőhöz - természetesen gazdagabbak, bármelyik napot merjük ajánlani. Július 7-én, szombaton a Süskind-regényből készült lélegzetelállítóan szépen filmezett, no és izgalmas - hiszen gyilkosságról van szó! - filmért, a Parfüm-ért érdemes kimenni. Július 13-án Udvaros Dorottyával, Kern Andrással és Garas Dezsővel a Ripacsok című filmet láthatjuk, illetve Charlie Chaplin egyik leghíresebb filmjét, a Csavargó-t. Ezen a napon vetítik a Királyi esküvő-t is, amelynek híres jelenetében Fred Astaire a plafonon táncol. 14-én szombaton pedig Sándor Pál legutóbbi filmjét nézhetjük meg, ha eddig kihagytuk volna. A Noé bárkája után Buster Keaton uralja a kivetítőt. Másnap, 15-én Szász János nagy sikerű Ópium című filmje kerül sorra, amely a Csáth Géza-témát variálja.

Július 21-én, szombaton az édes Giulietta Masinát láthatjuk A Cabiria éjszakái-ban, ezt a filmet nem érdemes kihagyni, ritkán vetíti televízió vagy mozi. Az Országúton-ból ismert bohócarcú lány - egyébként Fellini felesége - úgy talál reményt a film híres zárójelenetében, hogy az sokáig megőrződik a néző emlékezetében. Másnap, július 22-én a Hemingway-regényből készült A Kilimandzsáró havá-t érdemes megnézni Gregory Peckkel, Ava Gardnerrel és az ötvenes évek vidáman túlzó Technicolor színeivel, na meg a magyarok isteni, régi szinkronjával.

Forrás: [origo]

Scarlett Johansson bűvöl a Match Point-ban

A Tér-Film-Zene Fesztivál utolsó hétvégéjén, július 28-án Woody Allen utolsó előtti filmjét, a Match Point-ot láthatjuk, amelyben Scarlett Johansson végérvényesen az évtized egyik szexszimbólumává vált, aki miatt még ölni is képesek a férfiak - nem mindegy persze, hogy miért és hogy, kit. Másnap a Márai utolsó éveit bemutató magyar filmet, az Emigráns-t vetítik a Kossuth téren, amely főleg azoknak lehet érdekes - a rajongókon kívül -, akik büszke és engesztelhetetlen írónak hiszik őt.

Végezetül álljon itt néhány csemege, hiszen nem árt tudnunk, mikor jó "véletlenül" a Kossuth tér felé tévedni biciklivel vagy esti séta közben. Július 19-én Marlon Brandót láthatjuk cowboy-kalapban egy jó kis westernben, 21-én a legendás Európa Kiadó koncertfilmjébe kukkanthatunk bele, július 23-án, hétfőn este pedig mindenképpen érdemes megnézni A velencei kalmár-t, amelynek a történetét bizonyára mindenki ismeri, de Al Pacino, Joseph Fiennes és Jeremy Irons játéka révén a shakespeare-i sztori nagyon izgalmassá válik. Egy magyar alkotás maradt a végére: a Friss levegő nem olyan kasszasiker-típusú mozi, éppen ezért szerethetjük, kicsit lassú, de az utolsó hat percben megérted, miért. Július 24-én a Kossuth téren.