Pinchas Zukerman Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az augusztus 25-én kezdődött Zsidó Nyári Fesztivál nagy szenzációja, hogy hazánkban köszönthetjük Pinchas Zukermant, a ma élő egyik legnagyobb hegedűst. A világhírű művész és kamarazenekara, a Zukerman Chamber Players szeptember 5-én lép a közönség elé a Dohány utcai zsinagógában. Játsszon velünk, és nyerjen jegyet a koncertre!
Vágólapra másolva!

A most már hagyományosnak mondható kéthetes nyárvégi kulturális fieszta komolyzenei programjában a legizgalmasabb koncert Pinchas Zukermané lesz, hiszen most először jár nálunk minden idők egyik legkiválóbb muzsikusa. A Tel-Aviv-i Zuckermant négy évtizede zenei fenoménként ünneplik az egész világon. Nemcsak hegedűn, hanem brácsán is játszik, sőt karmesterként is elismert a szakmában.

Ő is - mint annyi tehetséges, sikeres pályát befutó zenész - csodagyerekként kezdte: 1948-ban született Tel-Avivban, először édesapja kezdte tanítgatni a zene alapjaira, majd a tehetségesnek bizonyuló fiú furulyán tanult játszani. Nyolc éves korában kezdte az Izraeli Konzervatóriumot, majd az Egyesült Államokban tanult a híres Julliardban, ahol Isaac Stern és Pablo Casals irányították útján. 1967-ben Zukerman megnyerte a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyt, amellyel megalapozta szólista karrierjét.

Felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra, ebből kétszer meg is nyerte: 1980-ban a legjobb kamarazenei előadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként.

Zukerman nemcsak világszerte elismert hegedűművész, hanem szenvedélyes pedagógus, 1999-ben és 2000-ben a Kanadában rendezett Nagy Zeneszerzők Fesztiválja része volt az általa kitalált Fiatal Művészek Programjának. Számos tehetséges fiatal muzsikus vett részt Kanadából és külföldről a mesterkurzusokon, kamarazenei esteken és koncerteken.

1998 áprilisa óta a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarának is igazgatója. Hobbija kis kamarazenekara, amellyel minden évben nyolchetes turnén vesz részt zenekarával, 1999-ben ez kiegészült egy kéthetes kanadai turnéval is. A 2000-2001-es évadban a Turné 2000-rel vendégszerepelt Európában és a Közel-Keleten.

Zukerman a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarával is gyakran készít lemezfelvételeket. A CBS Recordsnál első közös lemezükön Vivaldi Négy évszak-át és Haydn 49. "La passione" szimfóniájá-t rögzítették, amelyen Zuckerman karmesterként és hegedűművészként is szerepelt. A zeneirodalom hegedűre és brácsára írt műveiből több mint száz lemezfelvételt készített.

Zukerman itt Perlmannal játszik

Gyakran lép fel kollégájával, Itzhak Perlmannal, aki szintén méltán tarthatna igényt a világ legjobb hegedűsének címére. Perlman és Zukermnak jó páros együtt, ám most csak Zukermant hallhatjuk kis csapatával, amelyben rajta kívül egy hegedűs, két brácsás és egy csellós játszik. A műsoron Mozart és Mendelssohn művei, nagyon jól fognak csengeni a Dohány utcai zsinagóga hatalmas, díszes termében.