Hamis festmények égnek el a harmadik Falk Art Fórumon

Vágólapra másolva!
A Nagyházi Galéria hamisítványokból összeállított kiállításának néhány darabját szeptember 15-én, szombaton a hétvégi Falk Art Fórum rendezvény keretén belül rituálisan megsemmisítik, de nemcsak ez lesz az egyetlen izgalmas esemény a harmadik alkalommal megrendezett Falk Miksa utcai fesztiválon: Hervé-kiállítás, kipingált utcai padok, műkereskedők koncertje, gyermekrajzverseny és tárlatvezetés a Parlament tövében, a galériák utcájában.
Vágólapra másolva!

A Falk Miksa utca az a hely, ahol a lambada dallamát játssza a kapucsengő, a kirakatokban felöltöztetett babák helyett festmények, antik csillárok és csipkék várakoznak, "sale" felirat helyett művészek nevei állnak az üvegen, és elképzelhetetlen méretű pincelabirintusokat foglalnak el értékes régi bútorok. A műkereskedelem egyik budapesti gócpontja szeptember 15-én újra kinyitja kapuit a nagyközönség előtt, hogy megmutassa, mit őrizget ott egész évben, amikor mi nem figyelünk.

Egy év alatt immár harmadik alkalommal rendezik meg az utca 50 galériája és a képzőművészek közreműködésével a Falk Art Fórumot. Ilyenkor sétálóutcává alakul a Falk Miksa utca, megpezsdül az élet. A galériák új kiállításokkal, előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket - és nemcsak a szűk műgyűjtő közönséget, hanem bárkit, aki szívesen kimozdul egy kora őszi szombaton.

Nem csupán a részt vevő több mint 50 galériában, hanem a szabadtéren is lesznek programok: különleges csokoládék, borok, pálinkák, sajtok kóstolója, gyermekkönyv-illusztrátorok által vezetett rajzos foglalkozások kicsiknek és csipeszekkel fellógatott rögtönzött tárlat a frissen elkészült alkotásokból. Érdekes lesz még az utcai padok tárlata is: játékos kedvű képzőművészek vették kezelésbe az erre az alkalomra vásárolt, fenyőből készült ülőalkalmatosságokat. Többek között Sajdik Ferenc karikatúrái és ef Zámbó István színes figurái is ott fognak pompázni az utcai padokon.

A legizgalmasabb program azonban a Balaton és a Falk Miksa utca sarkán zajlik majd szombaton négy órakor: a Nagyházi Galéria hamisítványokból összeállított tárlatának néhány előre kiválasztott darabját jelképesen megsemmisítik a tűzoltóság közreműködésével. A szeptember 15-ig még megtekinthető hamisítványkiállítás meghökkentő látvány: egy nagy terem telis-teli festményekkel, egymást érik a kép szélei, és mind egy-egy ügyes - vagy kevésbé ügyes - hamisító keze munkája.

Az [origo] a helyszínen járt - nézz körül!

A különleges tárlat egy véletlen eredménye: egy idős műgyűjtő hozta el több évtized gyűjtőszenvedélyének eredményét értékbecslésre a Nagyházi Galériába. A munka során derült ki számos alkotásról, hogy hamisítvány, ez adta az ötletet egy olyan kiállítás megrendezéséhez, amely csupa hamisított képből áll. A most látható tárlat gerincét ennek a gyűjteménynek a hamis darabjai adják, de a tárlat szervezésének hírére máshonnan is érkeztek művek. "Naponta öt-tíz olyan hamisítvánnyal akad dolgunk, hogy kettéáll a fülünk is!" - mondja Mecseki Eszter művészettörténész, a Nagyházi Galéria munkatársa. Mint kiderül, főleg a XX. század eleji magyar mesterek népszerűek a hamisítók körében, ezen a rendhagyó tárlaton is külön sarkot népesítenek be a Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Scheiber Hugó, Kádár Béla "szignóját" viselő művek.

A képek alkotóinak némelyike igazán pimasz tréfákat engedett meg magának: az egyik Markó Károly-hamisítvány eredetije nem máshol függ, mint éppen az egyik legnagyobb művészeti közgyűjteményben, a Magyar Nemzeti Galériában. Máshol a hamisító csúnyán bakizott: Kmetty helyett Kmettit írt a kép sarkába. Nagyon vicces az a Csontváry-hamisítvány, amelyre az alkotó összekompilálta Csontváry-képek összes jellegzetes motívumát, a kiállítás frissen elkészült katalógusában ezért a rendezők azt a tréfás címet adták ennek a műnek: Sétalovaglás Taorminában a magányos cédrushoz mandulavirágzáskor. Különösen érdekesek azok az egymás mellé állított képek, amelyek ugyanazt az eredetit próbálták meg lemásolni, egymástól függetlenül.

Forrás: [origo]

Három példa: Aba-Novák: Cirkuszban; Schönberger: Házaspár és még egy Aba-Novák: Czája-cirkusz

Azoknál a művészeknél nehéz igazán a mű eredetiségének megítélése, akik maguk is gyorsan ontották a műveket, gyakran egy témát kis változtatással többször is megfestve. "Scheiber például egy ebédért összeütött egy képet" - meséli Mecseki Eszter, mutatva egy fiákeres képet, amelyet maga Scheiber többször elkészített. A pasztellekkel is nehéz dolguk van a művészettörténészeknek, mert az anyag összetétele nem változik az idő során, tehát nehéz meghatározni a mű korát.

Pedig nem mindegy, hogy a képet ki festette és mikor: a kiállításon függő egyik Rippl-Rónai-hamisítvány így annyit ér, amennyit a keret - amúgy 20 és 30 millió körül mozogna az ára. Egy másik, kiállításon szereplő kép eredetijét nemsokára fogja árverésre bocsátani a galéria, a Csók-festmény 600 ezer Ft-ról fog indulni.