Kutatók Éjszakája

Vágólapra másolva!
Szeptember 28-án kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le kutatásaik eredményeit. Most aztán bekukkanthatunk a kémcsövek aljára. Nem is hinnénk, milyen érdekes dolgok történhetnek: izgalmak a boszorkánykonyhától a perekig, a"részeges" gyertyától a növények szexuális életéig péntek éjszaka Budapest és nyolc vidéki város egyetemein.
Vágólapra másolva!

A múzeumok után most megmutatják magukat a tudósok is, a múzeumok sikeres kezdeményezésének sikerén felbuzdulva rendezi meg a Tempus Közalapítvány immár második alkalommal a Kutatók Éjszakáját, amelynek célja - a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan -, hogy a hétköznapokon elzárt, titkos vagy érdektelen témákat megmutassa a nagyközönségnek.

Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják az eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében. Hallhatnak digitális dísznövényekről, megismerkedhetnek hangunk színeivel, betekintést nyerhetnek a csokoládészobrászat rejtelmeibe, a növények szexuális életébe, sőt, tésztahidat is építhetnek!

A programok igyekeznek rávilágítani arra, hogy a kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. A magyarországi rendezvényeken közel hatszáz kutató mutathatja meg a "másik" arcát, és bizonyíthatja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes.

Idén tizenkét intézmény kapcsolódott be a programba, így szeptember 28-án különleges eseményekre számíthatunk Soprontól Debrecenig kilenc város több száz rendezvényén. Nehéz ennyi program között eligazodni, ezért álljon itt egy kis iránytű: mikor, hova és miért menjünk?

Forrás: [origo]

A központ a Millenáris, itt délutántól kezdődnek a programok. Kihagyhatatlan az esti távcsöves csillagnézés és a Kutatók kocsmája. Érdemes elzarándokolni a Corvinus Egyetem Villányi úti campusába (póriasan szólva a Kertészetire: XI., Villányi út 29-43.), itt lehet majd füvekből gyógyteát kotyvasztani, levelekkel festeni, itt rendezték be a hallgatók a növénysimogatót, sőt - ez hangzik a legizgalmasabban - a tájépítészet, kerttervezés néhány csínját-bínját elleshetjük, a különleges fényhatásokkal megvilágított kerti installációk megalkotásába ugyanis mi is bekapcsolódhatunk. Az ELTE Jogi Karán szintén délután kezdődnek a programok, az Egyetem téren a nyomozás, a bíróság és a börtön modellezett és valós világát ismerhetjük meg. A Múzeum körúton restaurálhatunk, kémcsövekkel zsonglőrködhetünk, illetve az információkutatók éjszakáján megtudhatjuk, milyen a több tudás egy csárdában.

A Pázmány Péter sétányra az állatbarátok menjenek, mindent megtudhatnak kedvenceik viselkedéséről, de a D épületben ötkor kezdődő Természeti katasztrófák filmeken: képzelet vagy valóság? című vetítéssel összekötött előadás sem lehet rossz. A Magyar tudósok körútján számítógépek jelenítik meg nekünk a hangot, a Műegyetemen pedig kipróbálhatjuk a repülésszimulátort, vonzó lehetőség. Szemezgessünk a programok között a Kutatók Éjszakája honlapján.

A Kutatók Éjszakája egyébként európai kezdeményezés: az Európai Bizottság által támogatott fesztivál népszerű egész Európában. Ezen a napon, azaz szeptember utolsó péntekjén Európa 29 országának több mint 150 városában zajlanak majd hasonló szórakoztató-ismeretterjesztő események. A programsorozat célja, hogy az embereket közelebb hozza a tudományhoz, és ezzel együtt növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

Kutatók Éjszakája - Budapest, Győr, Debrecen, Szeged, Miskolc, Sopron, Eger, Martonvásár, Piliscsaba, 2007. szeptember 28.