Rubik-kocka tíz másodperc alatt

Vágólapra másolva!
A Rubik-kocka reneszánszát éli mostanában, 21 év kihagyás után 2003-ban újra elkezdődtek a világbajnokságok, amelynek következő állomása újra Budapesten lesz, az első verseny egykori színhelyén. 32 ország több mint 300 versenyzője indul október 5. és 7. között a 20 ezer euró összdíjazású mérkőzésen, közöttük három magyar fiatal is megkísérli megdönteni az eddigi világcsúcstartó tíz másodperces rekordját.
Vágólapra másolva!

Ki az, aki tíz másodperc alatt ki tudja rakni az összevissza tekergetett Rubik-kockát? A szimpla halandó három azonos színű négyzetet alig tud ennyi idő alatt egymás mellé szenvedni, a 17 éves francia világcsúcstartó, Thibaut Jacquinot viszont 9, 86 másodperc alatt helyre teszi a mozaikokat. Valaki csukott szemmel oldja meg a feladatot másfél perc alatt, más egy kézzel képes megcsinálni, sőt egy három éves kislány is zavarbaejtő eredményt ért el két perc alatt. Hogy milyen hihetetlen mutatványokra ösztönzi Rubik Ernő találmánya a versenyzőket, azt ezúttal Budapesten, a Kongresszusi Központban szervezett világbajnokságon is figyelemmel kísérhetjük.

Az első világméretű mérkőzést 1982-ben Budapesten, a Vigadóban rendezték meg, akkor még 22,95 másodperc volt a leggyorsabb versenyző, az amerikai Minh Thai rekordja. Ez volt a találmány fénykora, Rubik-lázban égett a világ, de lassan a játék feledésbe merült, a Magyarországon rendezett egyszeri versenyt hosszú ideig nem követte folytatás, míg aztán húsz év elteltével ismét feltámadt az érdeklődés - főleg a fiatalabb korosztályban. Klubok alakultak világszerte, lábra kapott egy új sportág, a "speedcubing", és íme - a világbajnokság is feltámadt újra.

A második világméretű Rubik-versenyt a kocka újbóli felfedezésének hatására 2003-ban rendezték meg Torontóban, majd két évre rá követte ezt az orlandói összecsapás. Most, 2007-ben, egészen pontosan negyedszázaddal az első, budapesti világbajnokság után újra a magyar fővárosban, a Rubik-kocka szülőhazájában kerül sor a versenyre. Valószínűleg a helyszínnek köszönhető, hogy most rekordszámú mezőny állt össze a versenyre: a világszerte található fanatikus "speedcuber"-ek közül szinte mindenki szeretne jelen lenni az eseményen, amikor a kocka a 25. évfordulón hazatér hazájába.

A magyar válogatott 50 tagú: többek között ott lesznek a dobogós helyek várományosaiként számon tartott Nagy Olivér, a válogatott csapatkapitánya, Baticz Milán, az egyik nagy esélyes, Kuti Mátyás, a jelen pillanatban hét világrekorddal rendelkező versenyző és Pánczél Sarolta. A mieinken kívül a legnépesebb csapattal az Egyesült Államok képviselteti magát, hiszen 39 (!) versenyző érkezik a tengerentúlról, de 22 fős lesz a legendásan erős japán delegáció is. Az évről évre eredményesebb lengyel kockások közül 29-en jönnek majd el, a legsikeresebbnek tartott európai nemzetet, Franciországot viszont csak 19 kockás képviseli majd. Olyan országokból érkeznek játékosok Budapestre, mint például Új-Zéland, Mexikó, Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy Litvánia. Összesen 32 ország vesz részt a bajnokságon, több mint 300 versenyzővel.

A speedcubing - vakon!

A versenyszámok között a legnépszerűbb a hagyományos 3x3x3-os Rubik-kocka kirakása, de ezt is lehet variálni, vakon, a legkevesebb mozdulattal vagy csupán egy kézzel összerakni. Még háromfajta (2x2x2-es, 4x4x4-es és 5x5x5) létezik, ezekkel is lehet versenyezni, sőt más Rubik-játékok (Rubik-clock, Rubik-Magic, Rubik Master Magic, Megaminx, Square-1, Pyraminx) kategóriáiban is indulhatnak a játékosok.