Idén először rendezik meg a Téli Könyvfiesztát

Vágólapra másolva!
A tavaszi Könyvfesztivál, illetve a nyáreleji Könyvhét minden könyvszerető ember elképzelt kalendáriumában fontos esemény, mint ahogy a könyvkiadók és -terjesztők számára is kiemelt alkalom, hogy felhívják az olvasók figyelmét az éppen megjelenő kiadványokra. Most a könyvfesztiválokat számontartó naptár újabb dátummal bővül: november 8. és 11. között a Felvonulási téren felállított fűtött pavilonokban a téli szezonra gyűjthetjük be olvasnivalóinkat.
Vágólapra másolva!

November 8. és 11. között rendhagyó könyvünnep várja az érdeklődőket: a Felvonulási téren felállított óriássátor, valamint a Műcsarnok termei lesznek a színhelyei a négynapos könyvkiállításnak és -vásárnak. A szervezők nem pusztán a többi karácsonyi piacot idéző könyves vásárt szerettek volna a Műcsarnok tövében felállítani, hanem inkább egy olyan kulturális programokban bővelkedő eseményt elindítani, amely a Vörösmarty tér vagy a Kongresszusi Központ hasonló jellegű rendezvényei hagyományait követi.

Ennek megfelelően a Műcsarnok mellett, a Felvonulási téren felállított 1200 négyzetméteres, fűtött sátorban is több, mint 60 kiadó és könyvterjesztő képviselteti magát kiadványaival, de ezenkívül különböző irodalmi programok is beékelődnek a böngészésbe és olvasásba: lesznek rendhagyó irodalomórák, beszélgetések, árverés és jótékonysági könyvgyűjtés, esténként pedig koncertek várják az érdeklődőket. A könyvszeretők dedikálásokon és író-olvasó találkozókon találkozhatnak személyesen kedvencükkel.

November 8-án tíz órakor a Csaplár Vilmos, a Szépírók Társaságának elnöke nyitja meg a rendezvényt, amely több érdekességgel is várja a látogatókat. Hangoskönyveket ma már minden nagyobb könyvesboltban vásárolhatunk, de a Hangomkönyv fantázianévre hallgató mobil hangstúdióval most találkozhatunk először Budapesten. A magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete közreműködésével felállított stúdióban a látogatók megismerkedhetnek a hangoskönyv készítésével, sőt maguk is kreálhatnak egyet kedvenc szerzőjük valamely művéből. Az elkészült CD-t mindenki hazaviheti.

A programok indításaként csütörtök és péntek délután a Magyartanárok Egyesülete rendhagyó irodalomórákat tart Parti Nagy Lajos Hősöm tere című regényéről, illetve Szilágyi Ákos költőnek műveiről a középiskolás diákoknak. Különlegesség, hogy a "tanórákon" maguk az alkotók is részt vesznek, kiegészítve vagy éppen kijavítva az elemzést, míg a gyerekek személyesen találkozhatnak a művek szerzőivel, kérdezhetnek tőlük, sőt elmondhatják véleményüket is.

A pszichológiát kedvelőknek is sok programot tartogat a Téli Könyvfieszta: pénteken délelőtt 11-kor Popper Péter tart előadást Lélektani érdekességek: Az igazsághoz vezető hamis utak az érzékelésben címmel, nem sokkal utána a párkapcsolatokról hallhatunk, míg másnap, szombaton délelőtt a gyermekpszichológiában mélyülhetünk el: Révai Gábor tart könyvbemutatót Ranschburg Jenővel és Vekerdy Tamással, hazánk két gyermekpszichológia-gurujával készített közös interjúkötete kapcsán. A beszélgetésen a két szakember is részt vesz.

A Téli Könyvfieszta célja, hogy a karácsonyi előkészületek nyitányaként nemcsak lehetőséget nyújtson a nézelődésre és a vásárlásra, de a zimankós novemberi estéket érdekes programokat nyújtó ünnepváró rendezvénnyé alakítsa. A vásár csütörtökön és vasárnap tíztől este hétig, míg pénteken és szombaton tíztől este fél kilencig vár minden érdeklődőt. A programok és a vásár látogatása ingyenes.