Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt a magyar underground zenei élet számos kiválóságát sorai közt tudva alakult meg a tizenegy tagot számláló Irie Maffia. Tavalyi demójuk után most elkészült első stúdióalbumuk, de a csapat már e lemez megjelenése előtt is letette névjegyét, nemcsak hazai, de nemzetközi színtéren is. December 1-jén, szombaton az A38-on Fel a kezekkel! című albumuk lemezbemutató koncertje csak egy kétéves sikertörténet legújabb állomása. Nyerj jegyet, és légy tanúja.
Vágólapra másolva!

Az Irie Maffia tagjai számtalan koncertet adtak már a főváros szórakozóhelyein, nevük pörög a fesztiválok line-upjában, így lehet, hogy két évnek kellett eltelnie, megszületett az az első egész estés zeneanyag. Egy német riddim-válogatásalbumon való szereplés, illetve az első születésnapra készült, hatszámos Geller című kislemez után most itt bemutatkozó album Fel a kezekkel! címmel, amelyet a csapat december 1-jén mutat be az A38 Hajón. A lemezen tizennégy vadonatúj szerzemény kapott helyet, közöttük a rádiókból már ismert Bombaklaat új verziója, a veterán angol jungle MC General Levy vendégszereplésével.

Az Irie Maffia a hazai reggae-szcéna egyik legizmosabb tagja, a fiatalabb korosztályban mindenképp. Zenéjük egyediségét a csapat tagjainak hihetetlen sokszínűsége szavatolja: nevük számtalan más, szintén elképesztően színvonalas zenei projekt kapcsán merül fel meglepetésszerűen. A basszusgitárt birtokló Havas Miklós többek között a Sziámi és a Duende zenekarokban is játszik, Dési Tamás dobos szintén a Sziámit erősítette, míg a Másfeles Ujj Zoltán fel nem váltotta helyén, a trombitás Barabás Lőrinc pedig a nevét viselő Eklektric Band révén vált igazi branddé.

Busa Pista, amikor nem az Irie Maffia sorait erősíti, az Ágoston Béla-féle zseniális zenei vicc, az etnoreggae Zuboly, illetve a klasszikus hiphop klán, a Gimmeshot kollektíva aktivistája - mindhárom formációban megállíthatatlan szógép, egy szál mikrofonnal képes emberek százait megmozgatni. Szintén a Gimmeshot Crew-t erősíti Kéri András aka MC Columbo, akinek jellegzetes, energikus tósztolása mára védjegy, és aki a Brainsnek is új hangot adott. A karib származású MC Kemon Dermot és Busa társa volt a Love Alliance-tól a Gimmeshoton át a Maffiáig.

Dagadu Sena pedig éppenséggel a Gimmeshot Crew ékköve, noha ez bizonyára furcsa kijelentés egy igazi mélyfekete, gettóhangú énekesnő kapcsán. Mégis így van: elkeveredve egy Trafós Gimmeshot-bulira vagy egy Szigetes warm-upra, mellbevágó Sena jelenléte a fiúk között - kiragyog.

Forrás: [origo]

Mindenki együtt

Az Irie Maffia lelke azonban Dermot, vagyis Élő Márton és Jumurjack, azaz Horváth Gáspár, polgári nevük is ide kívánkozik, mégiscsak első nagylemezük kapcsán méltatjuk őket. Az Irie Maffia létét körülbelül akkortól datálhatjuk, amikor a hasonló műfajban alkotó, voltaképpen Magyarország első jamaikai ihletésű soundsystem csapatából, a Love Alliance-ból kivált e két fiatalember, hogy megvalósítsák önálló elképzeléseiket. A páros már 1999 óta folyamatosan készített közösen zenéket, 2002 óta DJ-ként mindketten a hazai reggae -szcéna oszlopos tagjai, Dermot önálló műsort is készít Élő Adás címmel a Tilos Rádióban.

A két Love Alliance-dezertőr tehát összehozott egy bandát egy csomó Gimmeshotból kiránduló vokalistával - ez az Irie Maffia története dióhéjban. Az eredmény: sok tehetséges ember Irie Maffia álnév alatt, közönségbarát, bulis koncertek, vérbő hiphop/reggae/ragga elegy.

A zenekar nagyjából megalakulása óta folyamatosan koncertezik, ezért nem is lehetett eddig idő a hosszadalmas stúdiómunkára. Visszatérő vendégei az összes fővárosi klubnak, játszottak már szinte minden magyar nagyvárosban, illetve külföldön is számos helyen, Varsóban, Wroclavban, Poznanban és Késmárkon.

A külföldi portyázás csúcspontja az olaszországi Rototom Sunsplash, a kontinens talán legkomolyabb reggae-versenye volt 2007 nyarán: az Irie Maffia csapata több mint száz európai zenekart maga mögé utasítva a házigazda olaszok mögött a második helyen végzett. Azért is komoly fegyvertény ez, mert formabontó felállásukkal és eklektikus hangzásukkal egy tradícionális műfaj ortodox zsűrijét sikerült meggyőzniük. Nemzetközi sikerként könyvelhető el az is, hogy egy számuk többszázezer példányban jelent meg CD-n az egyik legnagyobb lengyel napilap mellékleteként.

Forrás: [origo]

Már az A38-on

A Fel a kezekkel! munkálatai alatt már hallhattuk a Radio Cafén a Bombaklaat című szám első verzióját, két hétig vezette is a rádió játszási listáját, az elkészült albumon, illetve a koncerten viszont már egy új dalra kell számítanunk, a reakciók alapján ugyanis a srácok kissé átgyúrták. Az új Bombaklaat úgy viszonyul a régihez, mint Combino a villamosszékhez, úgyhogy vigyázzunk.

A koncert dramaturgiája profin felépített, tízkor nyit Knotty Headz, illetve az Irie Maffia habiszti warm up show hangulatfokozó táncoslányokkal, majd következik az éjféli ünnepi pezsgő, és amikor már senki nem bír magával a türelmetlenségtől, színpadra lép a teljes Irie Maffia a jamaikai vendégfellépővel, Jah Turbannal kiegészülve. Az estét a Love Alliance alapítója, Bosi vezeti le DJ-minőségében, segít neki Suhaid és Dermot.

Irie Maffia lemezbemutató koncert - 2007. december 1. A38 Hajó (Petőfi híd budai hídfő), Jegyár: 1500 Ft (elővételben), 2000 Ft (helyszínen), 3500 Ft (ha lemezt is szeretnél).