Elhunyt Ike Turner rock és blues legenda

Vágólapra másolva!
Ike Turner amerikai rhythm and blues énekes és gitáros, évtizedekkel ezelőtt Tina Turner férje kedden 76 éves korában elhunyt. San Diegó-i otthonában érte a halál. Halálhírét az őt foglalkoztató ügynökség, a Thrill Entertainment Group illetékese közölte.
Vágólapra másolva!

Sokan a nagyobb karriert befutó, népszerűbb Tina Turner - gyakran brutális - ex-férjeként emlegették, de jelentős volt személye a rock, a rhythm and blues és a blues történetében. Sajátos, mély hangja volt, akit gitárosként, zeneszerzőként és producerként is elismertek.

Ike Turner 1931. november 5-én. a Mississippi állambeli Clarksdale-ben született. Iskolás korában szervezte meg Kings of Rhythm nevű saját együttesét. A gitár mellett zongorán is nagyszerűen játszott. Szívesen fogadta őt zenekarába B. B. King és Howlin Wolf, a blues két óriása is.

Több mint 50 évvel ezelőtt ismerte meg később Tina Turnerként világhírűvé váló feleségét, akivel a hatvanas években az Ike and Tina Turner duóként ontották az olyan slágereket mint az I Idolize You, River Deep, Mountain High, a Love Like Yours vagy a Hold On.

Nagy sikerrel dolgozták fel mások dalait, többek között a Beatlestől a Come Togethert, a Creedence Clearwater Revivaltől a Proud Maryt - ez utóbbi pályájuk egyik csúcsa volt, Grammy-díjat kaptak érte. Az énekes házaspár bekerült a rock halhatatlanjai közé is. Miután házasságuk teljesen megromlott, harminc évvel ezelőtt elváltak.