Melegíts be szilveszterre: koncert- és buli-dömping a két ünnep között

Vágólapra másolva!
A szórakozóhelyek és a zenekarok számítanak rá, hogy a két ünnep közötti héten nem tudunk majd magunkkal mit kezdeni, ezért ebben az időszakban dúskálhatunk a programokban: előszilveszteri bulik sora, koncertek és nem akármilyen fesztiválok között válogathatunk. Kalauzunk eligazít, mely bulikat nem érdemes átlustálkodni otthon.
Vágólapra másolva!

Rázzuk meg magunkat, véget ért a bejglizés és az otthoni ejtőzés, kapcsoljuk ki a tévét, hiszen számtalan előszilveszteri bulin és koncerten ugrálhatjuk le a békés ünnep alatt felgyülemlett fölös energiákat. Indításként december 27-én menjünk Péterfy Bori koncertjére a Trafóba.

Az Amorf Ördögök dívája nemrégiben adta ki szólókarrierjének első albumát, amelynek elkészítésében jelentősen közreműködtek az Amorfos kollégák, vagyis Tariska Szabolcs és Tövisházi Ambrus (Erik Sumo), a hideg dögösre sikerült számokat már javában hallhatjuk a Petőfi Rádión is. A koncert különlegessége lesz, hogy az ütőhangszereken játszó Kasza Roland is beszáll, illetve Nagy Fruzsina jelmeztervező találta ki a látványt.

Ha a megunhatatlan világzene hűséges rajongói vagyunk, akkor ne modern sanzonokkal próbálkozzunk, felejtsük Péterfy Borit, hiszen egyértelmű, hogy az A38-ra kell mennünk. Itt december 27-én lesz a háromestés belgrádi fesztivál első napja: eljön a szerbiai Kal zenekar, amely a délszláv roma ritmusokat nagyvárosi zenei stílusokkal bolondítja: kanna és szkreccsek, cimbalom és hip-hop. A végeredmény: viharos tempójú, izgalmas, táncos, gazdag zenei világ, sodró lendületű koncertek. A mellettük fellépő Besh o droMot be sem kell mutatni, tudjuk, hogy koncertjeiken garantált a tánc.

Péterfy Bori: Hajolj bele a hajamba

Másnap, december 28-án bizonyára jó nagy adag zenerajongó éppen Pécsett lesz, a születésnapi Kispál-koncerten. A Pesten maradtaknak ajánljuk a Futó utcai West-Balkán nagyszabású búcsúfesztiválját. Világsztár roma gitárvirtuózok, dél-francia latin-ska nagymesterek, roma táncegyüttes - sok színvonalas fellépőt sikerült a lebontás előtt álló szórakozóhelyre csábítani december 28. és 30. között a III. Akanak Fesztiválra. Aki szereti ezt a műfajt, az akár le is táborozhat a West-Balkánban, mert mindhárom nap fellép valaki, akiért érdemes elmenni.

A Yorgui Loeffler Trio Franciaországból

A Yorgui Loeffler Trio a cigány gitárvirtuóz Django Reinhardt szellemét idézi meg első nap, majd 29-én a lendületes koncertjeiről híres Szászcsávási zenekar tagjaiból alakult flamenco-ízű banda jön, a Nadara. A fesztivál leghíresebb vendége a francia La Familia lesz december 30-án: a 13 tagú együttes összegyúr mindent, ami jó és bulis: ska, bossa nova, salsa, flamenco, rap, reggae és balkáni "ereszd-el-a-hajam"-hangulat.

Forrás: [origo]

A Nadara zenekar

A West-Balkánra tehát biztosan számíthatnak a Markovic-féle irányvonal hívei, de mi marad a dzsesszistáknak? A tehetősebbeknek és szemfülesebbeknek Woody Allent ajánljuk december 27-én a Papp László Sportarénában, a kényesebb ízlésűeknek pedig Szakcsi Lakatos Béla fellépése marad a három hete nyílt dzsesszkocsmában, egy utazási iroda pincéjében helyet kapó Take Five-ban. Az underground zenék merészebb kedvelői Kiss Erzsi hagyományos évbúcsúztató koncertje kedvéért mozdulhatnak ki december 28-án. A fellépés nemcsak a szokatlan tehetségű, vöröshajú énekesnő sajátos "kisserzsi"-nyelve miatt lehet érdekes, hanem azért is, mert a formáció ősszel kissé átalakult, új számok születtek, illetve a régiek átformálódtak. Az este vendége ismét a Kiss Erzsi női hangokra épülő ének-ütős együttese, a K.E. Panchan lesz.