Lazíts karácsony előtt! - koncertek, bulik, hangos éjek

Vágólapra másolva!
Az ünnepek előtti pár hét köztudottan az év legstresszesebb időszaka: nyirkos hideg, korai sötétedés, esténként többórás kétségbeesett bolyongás a plázában, családtagjaink ideges faggatása ötletgyűjtés gyanánt, kínai gyártmányú karácsonyi dekoráció feletti szitkok - nem beszélve a rokoni látogatások fenyegető réméről. Ha ezt az időszakot idén könnyebben akarjuk átvészelni, szakítsuk meg az ünnepi bevásárló-hajszát egy-egy esti kiruccanással. A számtalan program közül kiválogattuk a legígéretesebbeket.
Vágólapra másolva!

Bár az ünnepi készülődés elhomályosítja némileg a tényt, idén a karácsony közeledte - egészen pontosan a téli napforduló napja, december 21. - egy másik fontos eseménnyel esik egybe: a schengeni határövezetbe való dicsőséges belépésünk fontos dátum, történelmileg legalább olyan nagy lépés, mint uniós csatlakozásunk, amelyet országszerte hatalmas állami rendezvények kísértek. Ez alkalommal a kormányzati szervek nem kerítettek olyan nagy feneket a dolognak, de azért egy kis múltidéző interaktív kiállítással, vám-kalandparkkal egybekötött retro-bulin nosztalgiázhatunk péntek este.

A Közraktárakban rendezett Határtalan Európa elnevezésű hatalmas emlékpartin - most utoljára! - kipróbálhatjuk, milyen volt átjutni a határon a Kádár-rendszerben: Trabantok és Wartburgok, korabeli határőrjárművek, hőkamerás ellenőrzőautó, poggyászvizsgálat, aknakereső szúróbot, fegyverek várják az udvaron, hogy teszteljük őket.

Határőrök, disszidensek, farmer-csempészek és májkrém-konzervvel felszerelt turisták előre, lehet játszani. Ajándék Bambi, kalandjaikról mesélő celebek és retro-koncertek Nagy Feróval, Szűcs Judith-tal és Zalatnay Saroltával.

Aki nincs oda a táncdalfesztiválos hangulatért, annak elég éjfélkor elnéznie a Közraktárakba. Ekkor is még maradunk a retrónál, az ingyenes határnyitó buli Szombat esti láz-ba csap át: Diszkóvágás és magyar kislemez parti kezdődik a Tilos Rádió DJ-inek vezényletével és a hetvenes évek legnagyobb diszkó-klasszikusaival.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ucHttOQUJWaCbc48

Kedvcsinálónak

Akinek tetszik a múltidézés, de még visszább landolna az időben - például a vidám swing-korszakban -, annak igazi "klasszikus" ünnepi hangulatot ígér a Chameleon Big Band karácsonyi koncertje a Fonóban.

A schengeni retro-buli igazi komoly riválisa azonban az Erik Sumo Band karácsonyi koncertje. Szürreális pop, spagetti-western és balkán funk, downtempo és elektro-sanzon, trip-rock és barkács-pop, tegyünk el belőle az ünnepekre magunknak. Tövisházi Ambrusékat ráadásul ezúttal nemcsak Kiss Erzsi és Harcsa Veronika kíséri el: a fürdőszoba-zenekart a vidám reggae-t játszó veszprémi Roots Kompakt előzi meg, utánuk pedig az eklektikus balkáni tánczene tánczenét játszó Gypsy Soundsystem DJ-duója izzítja a hangulatot a hideg estében.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Q9SWCrLnrg2I2yV9

My Rocky Mountain az új albumról, Tövisházi Ambrussal, Kiss Erzsivel és Harcsa Veronikával a mikrofonnál

A december 21-i estére az utolsó ajánlatunk egy karibi hangulatú koncert a dzsesszénekes Winand Gáborral és sógorával, a kubai születésű, Hollandiában élő zongorista Ramon Valléval. A magyar és a temperamentumos kubai dzsessz az IBS Színpadán fog találkozni.

December 22-én a legütősebb koncertért kicsit utaznunk kell, akinek tehát van energiája, hogy a karácsonyi bevásárlás után belevesse magát az éjszakába, az üljön buszra, fogjon taxit, vagy vitesse ki magát a haverjaival a zúzmarás külvárosba, mert az Újpalotán nemrégiben megnyílt Avalon blues-klub újra elhozza hozzánk a blues First Ladyjét, az örökifjú Jeanne Carrollt. A dívát ezúttal a magyar The Mississippi Grave Diggers kíséri, ugyanaz a banda, amelyik november Jeanne lányát, az ötvenes éveinek elején járó Karen Carrollt kísérte idei magyarországi koncertjén - a füstös hangú Karen ugyanis szintén énekel, és szintén nem akárhogy. Jó hír, hogy a Blaha Lujza térről ezen az estén különbuszok indulnak a koncertre.

Jeanne Carroll riválisai december 22-én este a magyar népdalkincs válogatott gyöngyszemeit modern köntösben megszólaltató Szájról Szájra projekt gyönyörű, fiatal énekesnői. Az idén ősszel első albumát megjelentető, dzsesszel fűszerezett világzenét játszó zenekarban az Anima Sound Systemmel és a Makámmal híressé vált Bognár Szilvia, a Besh o Drom-ból is ismert Szalóki Ági, valamint a korábban dzsesszbalettel és néptánccal foglalkozó, később a Magyar Állami Népi Együttes szólistájává váló Herczku Ágnes énekel. Mellettük Nikola Parov, Juhász Gábor. Csak Palya Bea hiányzik, hogy valóban világzenei szupercsapat képviseltesse magát a Millenárison, tavaly még ő is ott volt, idén kimaradt, de december 29-én vele is találkozhatunk a Trafóban.

Forrás: [origo]

Herczku Ágnes, Bognár Szilvia és Szalóki Ági -itt belehallgathatsz a zenéjükbe is

Ha nem akarunk sokat utazni hideg szombat este, ám a népzene iránt sem érzünk olthatatlan kíváncsiságot, akkor választhatunk: Anima-diszkó vagy Janis Joplin. A Mikszáth térnél lévő, hangulatos Nothing But The Blues kocsmában lép fel a Janis Joplin hatvanéves születésnapja alkalmából alakult magyar emlékzenekar, amelynek élén a kis, rövid hajú, ám nagy hangú Garda Zsuzsa énekel, illetve állandó vendégként Keresztes Ildikó is fel szokott velük lépni.

A Kultiplexben az Anima Sound System producerpárosa, Németh Gergő és Prieger Zsolt különleges DJ-szettet prezentál december 22-én. Jó lehetőség egy utolsó nagy partizásra a meghitt családi ünnep előtt: David Bowie és új francia elektro-muzsika, az ősfunk és a Kraftwerk szelleme.

Ne higgyük, hogy december 23-án, szenteste előtt egy nappal meghal az élet a szórakozóhelyeken. Ekkor tartja karácsonyi buliját például a Quimby, amely az őszi/téli turné zárásaként az A38 hajón mozgatja meg a rajongótábort. Az előzenekar az Óriás lesz.

A rongylábúak hatalmas garage-jungle-rockabilly-, psychobilly- és "belezős rock and roll"-bulira készülhetnek a Gödörben. Vissza a Grease világába a legpörgősebb hazai rock'n'roll-zenekarokkal, fellép a műfaj hazai nehézsúlyú játékosa, a Mystery Gang, a sajátos humorú Yellow Spots és a Silver Shine. Lehet készíteni a barkókat, makkos cipőt, pörgős szoknyát, másnap már úgyis csak az Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj-t és a Rudolph, the red-nose raindeer-t hallhatjuk.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ahYtc4K8a7rD285N

Rudolf és a Szezám utca