Impresszionista műveket vezényel Kocsis Zoltán - nyerjen jegyet!

Vágólapra másolva!
2008 januárjában újra indul a Szimfonikus Körkép című koncertsorozat a Művészetek Palotájában: a bemutatkozó szimfonikus zenekarok sorában ötödikként, január 29-én a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar lép színpadra. Koncertjük különlegessége, hogy a szimfonikusok élére ez alkalommal a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetője, Kocsis Zoltán áll, aki olyan műveket válogatott a műsorba, amelyek hol derűs, hol borongós impresszionista színeket lopnak a téli hangverseny-naptárba. Ha kíváncsi a koncertre, játsszon velünk, és nyerjen jegyet!
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar élén január 29-én Kocsis Zoltán fog dirigálni - már erre bizonyára sokan felkapták a fejüket. A karmester-zongoraművész ráadásul az este programjába olyan különleges darabokot válogatott ki, amelyek szerzőit általában nem tartjuk impresszionista zeneszerzőknek, mégis e műveikben engednek a hangulatkeltő effektusok, atmoszférateremtő harmóniák csábításának. Ravel, Bartók, Brahms művei műsoron, és ahogy a Szimfonikus Körkép-sorozatban megszokhattuk, a nagy elődök munkáját egy kortárs magyar szerző valamelyik műve ellenpontozza - ezúttal Soproni Józsefé.

A francia Maurice Ravelt többször érte az a vád, hogy hangszerelésben verhetetlen volt, de komponálásban csupán honfitársát, Debussyt utánozta. Kortársak lévén valóban sok hasonló eszközt vetettek be, például ködös, felhős zenéinek jellegzetességeit is többször felfedezhetjük e műven. Ravel a Művészetek Palotájában hallható Daphnis és Chloé című balettjében egy szokatlan "szótlan" kórusbetétet alkalmaz, amelyet a Művészetek Palotájában a Nemzeti Énekkar előadásában hallhatunk.

A művet egyébként a legendás Orosz Balett vezetője, Szergej Gyagilev rendelte meg az akkor már széles körben ismert zeneszerzőtől. Az ókori szerelmes meséből Ravel három jelenetből álló balettet komponált, amelyet 1912-ben mutattak be Párizsban Nyizsinszkijjel a címszerepben (az isteni leszármazott fiút, Daphniszt játszotta). A mű sikert aratott, az utókor is Ravel egyik mesterművének tartja, a mai zenekarok repertoárjának mégsem megszokott darabja, ritkán adják elő egészben az egyórás művet (amely ezzel a hosszal Ravel legterjedelmesebb művének számít).

"Mérhetetlenül kedves, üde és gyengéd feldolgozás" - írta a Le Figaro kritikusa a műről, amelyet mi a lenti felvételen most nem Kocsis Zoltán, hanem a Bernstein-tanítvány Doris Wilson vezényletében láthattunk.

Ravel Daphnisz és Chloé-jának egy részlete

Johannes Brahmstól egy sötét hangulatú kórusművet hallunk majd, a Párkák éneke című kompozíciót, amely Goethe Iphigenia Taurisban című, ókori sorstragédiát feldolgozó drámájára épül. A d-moll hangnemben íródott, vészjósló ritmusokba csavarodó mű sok kritikus szerint a zenetörténet egyik legkomorabb, legvigasztalanabb hangulatú alkotása.

A hangverseny érdekes darabja lesz Bartók Béla Négy zenekari darab névre hallgató műve, amely Bartók egy szokatlan oldalát mutatja meg: a kísérletezésre, a stílusjátékra való hajlandóságot. A Kékszakállú és A fából faragott királyfi között született darabot - kis túlzással - akár Debussy is írhatta volna. A művet Dohnányi Ernő vezényletében mutatták be 1922-ben.

A koncerten hallható negyedik mű Soproni József I. csellóverseny-e, amelyet édesanyja emlékére komponált 1967-ben. Vendégként közreműködik a darab előadásában a fiatal gordonkaművész Fenyő László is.

A koncert azok számára is érdekes lehet, akik korábban már részt vettek a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar valamely korábbi koncertjén, az együttes életében ugyanis nagy változást hozott, hogy tavaly a már tíz éve az együttes élén álló Ligeti Andrást Keller András váltotta a vezetői poszton. A sikeres hegedűművész egy jól menő zenekart vett át, amely az utóbbi évtizedben elhozta Branford Marsalist, együtt lépett színpadra Bobby McFerrinnel, és állandó munkakapcsolatot alakított ki Kobayashi Ken-Ichiróval. A mostani koncert ugyan még magán viseli a Ligeti által kialakított stílusnak - és természetesen a karmesterként vendégszereplő Kocsis Zoltán ízlésének - nyomait, de talán alkalom nyílik az összehasonlításra is.

Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje, Szimfonikus Körkép-sorozat - 2008. január 29. 21.30, Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.) Jegyár: 4900-7600 Ft