Kultúrmix: Pulitzer-díjasok kontra Bush és cigimentes párizsi kávézók

Vágólapra másolva!
Tetőfokára hágott a választások indukálta anti-Bush hangulat Amerikában, s mi sem illusztrálja színesebben e tényt, mint hogy a Mad magazin ebben a hónapban külön mellékletet szán a konzervatív elnök kipellengérezésére - méghozzá Pulitzer-díjas karikaturisták közreműködésével. A szerkesztő-gárda persze más politikusokat is szívesen vetkőztet meztelenre hasábjain, de azért valljuk be: elnöknek csontig nyalni soha nem volt divat, az igazi humor mindig az ellenzéki vicc-csinálásból születik!
Vágólapra másolva!

"Miért támogatja George W. Bush a globális felmelegedést?" - ezzel a gondolatébresztő címmel indít a Mad februári száma az újvilágban. Az ötlet, hogy e kérdéskört érdemes közelebbről is megvizsgálni, az újság művészeti szerkesztőjétől, Sam Vivano-tól származik, a Pulitzer-díjasok pedig örömmel csatlakoztak a projekthez. "A jelenlegi humor-iparban munkálkodó karikaturisták mind kötődnek lapunkhoz, így vagy úgy... és lám, mégis sikeresek és boldogok" - jegyezte meg John Ficarra főszerkesztő, aki 1984 óta áll a Mad élén.

A Mad egyébként a legrégebbi, legnívósabb humormagazin az Egyesült Államokban. Az 1952-ben alapított sajtótermék az amerikaiak mindennapjait veszi (nem éppen rózsaszín) górcső alá. Aktívan politizál, és sokszor zavarba ejtően mélyre ás a közélet és a populáris kultúra visszásságaiban. Az olvasók átlagéletkora 26 év (ezt a számot kell elosztanunk öttel, ha a közönség és a szerkesztőség mentális korára vagyunk kíváncsiak - hirdeti az újság címlapján a főszerkesztő).

A friss karikatúra-sorozathoz nevüket adó művészek (köztük az 1981-es Pulitzer-nyertes Mike Peters és Matt Davies, aki 2004-ben kapta meg a sajtósok legmagasabb kitüntetését) egytől egyig úgy vélik, a környezeti katasztrófa hasznos - sőt, egyenesen szükséges - dolog Bush számára. Miért? Hiszen így legalább "nem kell aggódnia, miként értelmezi majd elnökségét a jövő nemzedéke, hiszen egyáltalán nem lesz jövő nemzedék", közben végre kihalnak a Michael Moore-ra kísértetiesen emlékeztető jegesmedvék - ráadásul a Föld nevű bolygó eltűnése az univerzumból az Irak-problémára is hosszú távú megoldást kínál. Az már csak hab a tortán, hogy a medréből kilépő óceán New York, Boston és San Francisco baloldali sleppjét is a földdel teszi egyenlővé.

A főszerkesztő azt is kifejtette az újság honlapján, hogy az egész játék egyébként arra megy ki, hogy ők is minél hamarabb Pulitzer-díjhoz jussanak, így a "következő számba Nobel-díjasokat igyekszünk majd integrálni"...

Forrás: [origo]

A hithű katolikus Bush kételkedik a tudományokban, kivéve persze ha robbantásról vagy bombakészítésről van szó