Kortárs dráma a világot jelentő DESZKÁ-n

Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a debreceni Csokonai Színház adja a DESZKÁ-t a hazai kortárs dráma elsőszámú seregszemléje alá. Idén február 18. és 24. között csemegézhetünk a hazai kortárs dráma terméséből: Bodó-féle botránydarab, in memoriam Szabó Magda, verses asztalizene Térey-módra és egy kis adag székely kortárs színház. Drámaírók és Színházak Kerekasztala Debrecenben.
Vágólapra másolva!

Idén második alkalommal rendezik meg február 18. és 24. között a Drámaírók és Színházak Kerekasztalát, a DESZKÁ-t. A fesztivál valójában kampányhadjárat a kortárs dráma népszerűsítéséért: a cél, hogy a résztvevők megismerjék egymás évadbeli kortárs darabjait, illetve, hogy szélesebb közönség elé tárják az idei szellemi termést. A művek válogatását három drámaíró végezte: Békés Pál, A Nagy Könyv című olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája, Németh Ákos, a fiatal drámaírói újhullám egyik legjobbja és Sultz Sándor, a hazai drámaírás egyik meghatározó alakja.

A hétnapos szemlére több érdekes darab gyűlt össze: Bodó Viktor tavaly ősszel bemutatott, hatalmas vihart kavart darabját is láthatjuk most Debrecenben. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház által színre vitt Fotel című darab egy pszichiátria mindennapjait vetíti elénk, de a kritikusok biztosítékát nem a Száll a kakukk fészkére-tematika, hanem az erős, provokatív gesztusok - főként Viczei Zsolt dühösen lóbált pénisze - verte ki. Bodó Viktor nem biztonsági játékos, és ezt most is bebizonyította: Vinnai Andrással közösen írt darabja a fesztivál nyitónapján, február 18-án is látható.

A sikeres 1989-es, Vígszínházi bemutató után Kornis MihályKörmagyar-ját a Pesti Színház vette elő tavaly ősszel, az előadást a debreceni szemlén is lesz alkalmuk megtekinteni azoknak, akik eddig még nem látták. A darab története érdekes: a Vígszínház a nyolcvanas évek végén akarta bemutatni Arthur Schnitzler sokáig betiltott Körtánc című drámáját, de Horvai István igazgatónak jobb ötlete támadt - Kornissal megíratta a mű modern, magyar környezetbe ültetett parafrázisát.

Forrás: [origo]
Körmagyar

Így született meg 1989-ben, Körmagyar címen a korszak egyik legjelentősebb színházi sikere, amely hűen visszaadja nyolcvanas évek Budapestjének hangulatát szellemesen ábrázolt karakterekkel, a korabeli pesti nyelvvel, reklámszavakkal, csipetnyi erotikával, Presser Gábor zenei aláfestésével.

Hegedűs D. Géza 17 év elmúltával vette elő a sikeres darabot a Pesti Színház társulatával, és bár nem modernizálta, így Korniss darabja a rendszerváltás környékére visz minket vissza nosztalgiázni, ez sem baj - régen volt, kezdjük elfeledni.

Spiró György decemberben bemutatott darabja, az Árpádház is felkerült a DESZKA étlapjára. "Vérzékeny és naiv krónika" - írja a színlap, és Spiró alkotása valóban merész, ám a humort nem nélkülöző alkotás. Karneváli mulatság, obszcén brutalitás és történelemfilozófia 1096 és 1146, Könyves Kálmán és II. Géza trónra lépése között eltelt ötven évről, nem éppen tradicionálisan értelmezve a történelmi dráma műfaját. A szerepek összevonása nem (csak) kényszerű gesztus: általuk világlik ki a márquezi gondolat, minden ismétlődik, csak más köntösben. A művet a Pesti Színház előadásában élvezhetjük, Almási-Tóth András rendezésében.

Forrás: [origo]
Asztalizene

Debrecenbe kirándul Térey János legújabb darabjának díjhalmozó pesti előadása is, a Radnóti Színház Asztalizené-je is. A szerző A Nibelung-lakópark és a Kazamaták című drámái után ezúttal nagyon aktuális témákat feszeget: a mai magyar (budai) rögvalóságot verselte meg. A dráma kulcspillére Márai egy roppant jellemző félmondata, amelyet Az igazi című regényben pöttyint el: "Budán lakni világnézet".

Térey ezt csűri-csavarja, és ráépíti korfreskóját, így kerülünk egy budai étterembe, az elegáns villák és a békésen csilingelő villamosok szegélyezte Németvölgy közepébe, ahol értelmiségiek vacsoráznak. Kiábrándultság, életunt sznobériával párolva, emberi konfliktusokkal tűzdelve - ez a menü. És kis aktuálpolitika fűszernek, de csak annyi, hogy ne facsarja az orrunkat. A szerepekben a fiatal színészgeneráció sztárjai: Csányi Sándor, Nagy Ervin, Szávai Viktória, Kovács Patrícia.

Érdemes tehát Debrecenbe menni ezen a héten, a fővárosi Új Színház a Kiss Csaba által átdolgozott Veszedelmes viszonyok-darabját küldi az alföldi városba, a Katona József Színház a színháztörténet nagy alakjaira emlékező Notóriusok-at, és Garaczi László különleges "plazmadarabja" is képviselteti magát a szemlén a fiatal KoMa Társulat előadásában.

Forrás: [origo]
Veszedelmes viszonyok

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház jóvoltából a határon túli drámából is kapunk ízelítőt. Zalán Tibor író-költőt Katonák, katonák című darabjának megírásában a jugoszláviai háború ihlette meg. A műben katonák és civilek párharca, elnyomók és elnyomottak drámai csatája követhető nyomon, egészen a tragikus végkifejletig, a főszereplő haláláig. A megrázó és egyben elgondolkodtató színdarabot a Jászai Mari-díjas Pinczés István rendezésében borzonghatjuk végig.

A vendéglátó Csokonai Színház társulatának előadásai közül említést érdemel A macskák szerdája című Szabó Magda-darab . A Csokonai életéről szóló művet 2007 októberében mutatták be, a debreceni születésű írónő 90. születésnapjának tiszteletére. A színdarab fesztiválon való szerepeltetése újabb gesztus az azóta már elhunyt kétszeres József Attila-díjas művész emléke előtt tisztelegve.