Az R.E.M. a Szigeten mutatja be új lemezét

Vágólapra másolva!
A szervezők nyilvánosságra hozták az idei Sziget Fesztivál második nagy nevét: augusztus 16-án az alternatív rock egyik vezető bandája, az amerikai R.E.M lép föl a megkurtított fesztiválon. Fontos koncert lesz: a zenekar az elmúlt negyedszázad egyik legjelentősebb rockegyüttese, amely ugyan nem először jár Magyarországon, de most nyáron friss anyaggal jönnek. Tavasszal jelenik meg Stipe-ék legújabb stúdióalbuma Accelerate címmel, amelynek lemezbemutató turnéján ejtik útba Budapestet. Harmadszorra érkezik a Szigetre a német Die Ärzte, ők a délutáni műsorsávban kapnak majd helyet.
Vágólapra másolva!

Dublin, Glasgow és a belga Werchter nagy nyári rockfesztiváljai között szakít rá időt az R.E.M., hogy eleget tegyen a Sziget Fesztivál meghívásának. Így a budapesti rajongók első kézből, élőben hallgathatják az április 1-jén megjelenő Accelerate című legfrissebb lemez dalait a Hajógyári-szigeten.

Régóta hiányolt sztár volt az R.E.M. a Sziget line-upjában: a banda a nyolcvanas évek végén lett az alter-rock nagyágyúja, de nem mentek ki a divatból, még mindig masszívan a műfaj élmezőnyében foglalnak helyet. Kétszer jártak már nálunk - 1999-ben a Kisstadionban, három éve pedig a Sportarénában -, de mindkettő régen volt. Azok a Sziget-látogatók, akiket az Iron Maiden fellépésének híre nem mozgatott meg két hete, most örülhetnek: az R.E.M. nekik szól.

A zenekar négy évvel legutóbbi stúdióalbuma, az Around The Sun után jelentkezik ebben az évben új anyaggal. A lemez címe (Accelerate - gyorsítás) arra utal, hogy ez az együttes leggyorsabban készült lemeze: tavaly tavasszal vonultak stúdióba, hogy rögzítsék a számokat. Az anyagot kilenc hét alatt felvették, és a keverésre sem szántak többet másfél hétnél. A sorrendben tizennegyedik album produceri munkálatait az utóbbi évek talán legkelendőbb rockzenei producere, Garret "Jacknife" Lee végezte, aki például a U2 legutóbbi albumáról lehet ismert.

Az 1997-ig négytagú, majd az egészségügyi okokból visszavonuló Bill Berry dobos kiválása óta háromtagú, koncerteken kisérőzenészekkel kiegészülő együttes zenéjében a klasszikus amerikai rock, a folk-rock, az art-rock, az art-punk és a poszt-punk keveredik, de sejteni lehet, hogy az új album az elmúlt lemezek kísérletezgetései után inkább a hagyományos, stadionokat megmozgató rockhangzáshoz tér vissza. Így az Accelerate jó lehetőség az R.E.M.-tagok számára, hogy a kilencvenes évekbeli csúcs után az új évezredben is gitárcentrikus, energikus rockzenével rázzák fel a közönséget.

Az R.E.M. nyári európai turnéja során csupán hét fesztivált ejt útba, jó hír tehát, hogy ebben a Sziget is benne van. Michael Stipe, Peter Buck és Mike Mills a Sziget Nagyszínpadának headlinereként fognak fellépni augusztus 16-án. Nehézsúlyú versenyzők: a banda legnépszerűbb számát, a Losing My Religion-t több mint három és fél millióan nézték meg a YouTube-on. A remek klip egyébként nemcsak látványos, hanem átgondoltan is van felépítve barokk idézetekből - valószínűleg a művészettörténetet és festészetet is tanult Stipe-nak köszönhetően.

Losing my Religion


A délutáni nagyszínpados fellépők között ott lesz a német Die Ärzte zenekar is az idei Szigeten. A vitathatatlanul legnépszerűbb aktív német punk-rockzenekar eddig kétszer, 2000-ben és 2004-ben lépett fel a Szigeten hatalmas sikerrel, újabb négy év elteltével pedig ismét a Nagyszínpadon, a délutáni sávban üdvözölhetjük őket.

Forrás: gettyimages.com