Nyerj jegyet Max Romeo koncertjére!

Vágólapra másolva!
Majdnem pontosan egy évvel Lee 'Scratch' Perry fellépése után a reggae egy másik pátriárkája teszi tiszteletét az A38 Hajón: február 28-án, csütörtökön Perry egykori harcos- és zenésztársa, a jamaikai zene történetének kulcslemezét, a War Ina Babylon-t kiadó Max Romeo lép fel az A38 Hajón. Hazánk színeit a Riddim Colony és az elmaradhatatlan Love Allience, illetve MC Milli Chab fogják képviselni a reggae-bulin. Játssz velünk, és nyerj jegyet rá!
Vágólapra másolva!

Max Romeo ott ült Lee "Scratch" Perryvel a reggae füstös szülőszobájában: kettejük neve szorosan összefonódott, hiszen már huszonéves koruktól kezdve együtt dolgoztak, később pedig együtt vették fel a maga műfajában klasszikusnak számító War Ina Babylon című lemezt, amely finom, lassan lüktető, melankolikus reggae-himnuszaival kettejük közös zenei gondolkodásának legszebb pillanata.

Olyan számok szerepelnek rajta, mint az elmúlt két évtizedben ronggyá hangmintázott Chase the Devil, a megható One Step Forward, a film noir reggae-dal,a Norman vagy a címadó War Ina Babylon.

A Perry bandájával, a The Upsetters-szel felvett albumot ma már a Black Ark-féle reggae "szentháromságá"-ba sorolja az utókor - a The Heptones Party Time című lemezével, illetve Junior Murvin Police and Thieves-ével együtt.

Ha Max Romeo nem csinálja meg ezt a lemezt, lehet, hogy akkor is bőven emlegetnénk nevét. A hetvenes évek elején ugyanis a fiatal zenész azzal vált a jamaikai reggae kulcsfigurájává, hogy dalaival meg akarta váltani a politikát. Let the Power Fall on I című száma a baloldali Népi Nemzeti Párt (PNP) 1972-es választási indulója lett. Az 1972-es választások és a következő évek véres és szó szerint gyilkos küzdelmei a kormányzó JLP és a PNP között meghatározó élményt jelentettek Romeo generációjának. (Ebben az időszakban született a War Ina Babylon lemez is.)

Mindez szép teljesítmény egy fiútól, aki életének első másfél évtizedét egy vidéki cukornádültetvény munkásaként élte le. Max 18 éves volt, amikor egy helyi tehetségkutató versenynek köszönhetően eljutott Kingstonba, Jamaika fővárosába.

Itt a The Emotions együttes tagjaként kezdte karrierjét. A 24 éves Max két évnyi bandázás után érzett magában annyi önbizalmat, hogy megváltoztassa nevét, és megválva a zenekartól önálló karrierbe kezdjen. Ez első körben nem sikerült neki: ekkor felvett szerelmes-popos dalai nem hoztak szakmai sikert, ám ekkor ismerkedett meg Lee "Scratch" Perryvel és Perry alakuló bandájával, a The Upsettersszel (ekkor még Hippy Boys néven próbálkoztak).

Max Romeo elkezdett szervezkedni a nagyra tartott Perry környékén, így történt, hogy egy Max által farigcsált dalt Perryék játszották, és ő énekelte. Ez lett a Wet Dream, amely nagy sikert hozott a Max Romeo-Perry-párosnak. Angliában betiltották a számot, annak ellenére, hogy Romeo szerint nem szólt másról, mint egy beázott plafonról. A tiltás csak növelte a dal népszerűségét, és top ten szám lett belőle az angliai kislemez listákon.

Forrás: [origo]

A sikerek ellenére Perry és Romeo útjai szétváltak, az utóbbi New Yorkba utazott, ahol szoros kapcsolatba került a Rolling Stones-szal, vokálozott az Emotional Rescue-n, miközben Keith Richards produceri feladatokat vállalt a Holding Out My Love to You albumon (ez utóbbin a reggae új generációjának alapvető producerpárosa, Sly & Robbie is közreműködött).

Azóta Max Romeo számtalan lemezt adott ki, a reggae számtalan al-stílusában kibróbálta magát, kacérkodott az elektronikával, visszatért a gyökerekhez, voltak mélypontjai karrierje ismét a magasba ívelt. Egyvalami bizonyos: személyében a reggae egyik nagyformátumú egyénisége látogat az A38 Hajóra.

Max Romeo - A38 Hajó (Petőfi híd budai hídfő), 2008. február 28. 21.00 Jegyár: 4500 Ft (elővételben 4000 Ft)