Greg Dorey brit nagykövet a vendégszobában

Vágólapra másolva!
Greg Dorey az első brit nagykövet, aki az [origo] vendégszobában fogadta a magyar chatelők kérdéseit. A nagyköveti pozíciót 2007. decemberétől betöltő mosolygós angol úr a feleségével él Budapesten, gyermekei az Egyesült Királyságban tanulnak. Dorey 1989 és 1992 között már dolgozott itt diplomataként, így határozott véleménye van Magyarországról, a magyarok vendégszeretetéről és a jellemzően brit-magyar kérdésekről.
Vágólapra másolva!

Kulturális tolerancia és hagyománytisztelet

Mi az aktualitása a brit hétnek, és milyen programok lesznek? [malvinka00]
Ezt a rendezvénysorozatot a British Council szervezi, és bár szorosan együttműködünk velük, nem elsősorban a programokról szól, hanem Nagy-Britannia bemutatásáról Magyarországnak. A British Council honlapján további részletek találhatók a rendezvényről, és remélhetőleg a napi sajtóban is folyamatosan olvashatnak híreket és cikkeket a brit művészekről, törekvésekről, elképzelésekről (ilyen például az [origo] Brit Hét oldala - a szerk.)

Nagy-Britanniát mindenki ismeri. :) Ön szerint mi az, ami kevéssé ismert a külföldiek előtt? [péntek van végre]
Az a tény, hogy a kulturális tolerancia szintje nagyon magas. Kevesen tudják ezen kívül, hogy az egyik legnagyszerűbb világváros mellett a legszebb természeti környezet is a miénk. Néhány előítélettel ellentétben a brit konyha is nagyon jó.

Hogyan egyeztethető össze az ön által is említett kulturális nyitottság a nagyfokú hagyománytisztelettel? Nálunk ez valahogy nem megy: sokszor úgy tűnik, az egyik kizárja a másikat... [igenigenigen]
Én inkább az Egyesült Királyság ügyeiben vagyok járatos, de remélem, hogy a brit hét meg fogja mutatni, hogy kulturális nyitottságunk egyben mekkora kulturális toleranciával párosul. A tolerancia mások hagyományainak tiszteletben tartását is jelenti.

Sok embernek az a véleménye, hogy Nagy-Britannia ki szeretne tűnni a többi európai ország közül (saját pénznem, hossz-, súly-, űrmérték) önnek erről mi a véleménye? [Mestalla.001]
Ugyanúgy, mint Magyarországnak, nekünk is megvan a saját pénznemünk, és bár nyitottak vagyunk más kultúrákra is, meglehetősen lojálisak vagyunk a saját hagyományainkhoz. Persze az is igaz, hogy azért jó néhány területen az európai mértékegységeket, standardeket használjuk.

Lesz valaha Nagy-Britanniában euró? [c6_addict]
A jelenlegi kormány kijelentette, hogyha az öt meghatározott gazdasági követelmény teljesül, akkor népszavazásra fog kerülni a kérdés.

Mit gondol az angol társadalom erről a nagyszabású bevándorlásról? Évről évre többen kezdenek új életet Nagy-Britanniában. [Paul Oakenfold]
A bevándorlók nagyon fontos részét képezik a brit gazdaságnak, és szívesen fogadjuk a legális bevándorlókat az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy szabályozzuk az illegális bevándorlást.

A családja is itt él? Hogy érzik magukat? [népszavazás]
A feleségemmel élek itt, a gyerekeim az Egyesült Királyságban tanulnak. És nagyon szeretnek itt lenni szünidőben.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Magyarok az Egyesült Királyságban

Üdvözlöm. Hány év kint tartózkodás után lehet valaki hivatalosan is angol állampolgár? [oakenfold2]
Nagyon hosszú folyamat, és erősen függ az egyéni helyzettől és a pontos körülményektől. Általában három és öt év közötti időtartamnak kell eltelnie, de az egyéni körülmények a meghatározóak.

Ha el akarok menni Angliába munkát vállalni, milyen papírok szükségesek ehhez? [yopasi]
Látogasson el a Brit Nagykövetség honlapjára: itt részletes leírást találhat a munkavállalás feltételeiről.

Hogyan lehet valaki Nagy-Britanniában vállalkozó? Pl. az építőiparban? [public enemy28]
Nagy Britanniában nagyon könnyű vállalkozni, azonban ennek is megszabott feltételei vannak, a részletekhez ismét a honlapot ajánlanám. Vállalkozás alapításra Nagy-Britannia remek feltételeket kínál.

Mit tanácsolna egy mai magyar fiatalnak? Menjen külföldre dolgozni vagy boldoguljon otthon? [népszavazás]
A modern világban nagyon fontos, hogy a fiatalok tapasztalatokat szerezzenek más kultúrákról és országokról; lássák, hogy ott hogyan élnek, hiszen ez lehetőséget biztosít arra is, hogy jobban tudjanak dönteni saját életükről. Ha hazahozzák hasznos tapasztalataikat, az Magyarországnak is jó és hasznos.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Háború és béke - egy kis politika

Tisztelt nagykövet úr, mi a véleménye Sean Connery kijelentéséről, miszerint most Skócia hamarosan kivívja függetlenségét az angoloktól? [Private Ryan]
Tudomásom szerint a legfrissebb közvélemény kutatások eredményei azt mutatják, hogy ez nem tükrözi a legtöbb skót véleményét.

Koszovó kikiáltásával elképzelhetőnek tartja, hogy Észak-Írország függetlenségi törekvései újra kiéleződnek? [krisz1978]
Minden ilyen szituáció nagyon más, jellegzetesen különböző, és én nem látok direkt analógiát a két helyzet között.

Mi a véleménye a brit birodalomnak az iraki/afganisztáni háborúról? [Bandita0316]
Bár a két ország helyzete nagyon különböző, mindkét helyen szövetségesekkel dolgozunk a demokrácia, és ennek intézményrendszerének megteremtésén, és hogy jobbá tegyük az emberek mindennapi életét. Örülünk, hogy Magyarország is társunk ebben a munkában.

Mit szól a brit társadalom ahhoz, hogy a királyi család gyermeke Afganisztánban szolgál? [Mestalla.001]
Az internetes sajtóban tapasztaltak alapján sokan pozitívan vélekednek arról, hogy aktívan kiveszi részét a brit csapatok tagjaként azok tevékenységéből.

A brit csapatok is így vélekednek erről? [sivicpara]
Tudomásom szerint csapattársai körében nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvend. A csapat teljes jogú tagja.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Sport és vendéglátás brit és magyar módra

Most egy politikamentes kérdés: ki lesz az angol bajnok? Én Arsenal-szurkoló vagyok. [ar.zsolti]
A legkisebb fiam és én Yeovl Town-nak szurkolunk, de attól tartok, ők sosem lesznek bajnokok. Örömmel látom, hogy Magyarországon is élnek Arsenal-drukkerek. :)

Hogyan élték meg az angolok, hogy idén nem lesznek ott az Ausztria-Svájc rendezésű Labdarúgó Európa Bajnokságon? [Djkicsi]
Majd meglátják, nemsokára visszatérünk egy nagyon erős csapattal!

A huliganizmusról mi a véleménye? [Mestalla001]
Mélységesen elítéljük. A brit kormány és a rendőrség a futball klubokkal sikeres együttműködésben dolgozik azon, hogy visszaszorítsák a problémát. Meglehetősen komoly eredményeket értünk el és rengeteg tapasztalatot szereztünk, melyet Európa más országaival is megosztunk; rendszeresen konzultálunk velük erről a problémáról.

Mit gondol a Six Nation bajnokságról? Ki nyerheti meg az idén? [krisz1978]
Félig wales-i vagyok és félig angol, emellett brit nagykövet. Így természetesen azt remélem, hogy egy Egyesült Királyság-beli csapat fog nyerni. :)

Vendéglátás: Mi a véleménye Magyarország turisztikai látványosságairól? És a hazai brit beutazó turizmusról? [dimidumi]
Statisztikai adatok alapján 400 ezer brit turista látogat évente Magyarországra. És élvezik az itt található turisztikai látványosságokat, általában pozitív tapasztalatokról számolnak be.

Mit gondol, a Budapest Winter Invasion kampányra koncentráló erőteljes marketingtevékenység meghozza a gyümölcsét? [dimidumi]
A kampány nem nekem szólt, ezért nem én vagyok a legmegfelelőbb ember, hogy ezt értékeljem. Egy biztos: a brit turisták változatlanul örömmel és nagy számban jönnek Magyarországra.

Mit gondolnak az angolok a magyar emberekről tapasztalatai alapján? [liok79]
Másodszor vagyok Magyarországon, 1989 és 1990 között már voltam itt, nagyon szerettem volna visszajönni, nagyon sok magyar barátom van és egy magyar keresztlányom is. Tehát a tapasztalataim nagyon jók Magyarországról.

Mit változtatna leginkább Magyarországon? Mi az, amivel "kilógunk" Európából és az EU-ból? [krisz1978]
Jó lenne, ha a magyarok optimistábbak lennének a jövővel kapcsolatban.

Nagyon élveztem a chatet, köszönöm az érdekes kérdéseket, ha Önök is szeretnék, szívesen visszajövök a jövőben. Kérem, látogassák meg a honlapunkat és a blogunkat, ahol megismerhetik munkatársaink sajátos nézőpontját.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]